6 lucruri pe care nu ar trebui sa i le INTERZICI copilului tau

/ / Modificat: 2019-05-23
6 lucruri pe care nu ar trebui sa i le INTERZICI copilului tau

Educatia copiilor este unul dintre cele mai importante lucruri pentru parinti. Si cand educi, stabilesti o serie de reguli si limite pentru a imbunatati comportamentul micutului tau si pentru a-l invata sa se poarte.

Uneori este necesar sa interzici, dar ce ar trebui interzis si ce nu ar trebui interzis?

Modul in care parintii raspund la diferitele comportamente ale copilului este ceea ce ii va face sa stie cum sa se comporte, este de parere pedagogul Pedro González Núñez.

Trebuie sa fie clar tuturor parintilor ca interzicerea multor lucruri este o eroare. Exista momente in care ei trebuie sa intervina pentru a corecta comportamentele, daca reprezinta un pericol pentru copil sau pentru mediul pe care il frecventeaza. Dar, uneori, actiunile celor mici sunt interzise doar pentru ca adultii se tem de consecinte sau pentru ca vor sa aiba parte de liniste. Daca faci asta, inseamna ca tu ai o problema.

Copilul trebuie lasat liber sa experimenteze si sa se dezvolte, pentru ca fara stimuli si fara experienta nu va putea sa cresca corect. Este in natura lui sa investigheze si sa cerceteze pentru ca asta il ajuta sa descopere lumea din jurul lui.

De aceea, este important sa-i interzici doar acele lucruri care pot reprezenta un pericol, dar nu pe cele pe care tu nu doresti sa le faca, doar pentru confortul tau.

Ce nu ar trebui sa interzici copilul tau?

1. Desenatul sau pictatul singur

Din cauza ca se poate murdari sau poate picta pe perete sau poate mananca vopselurile, parintii interzic aceasta activitate celui mic. Este o mare greseala. Pictura sau desenul dezvolta creativitatea si imaginatia copilului si il ajuta sa-si eliberarea emotiile. Cumpara-i vopseluri usor de curatat si spalat, culori non-toxice si da-i ocazia sa picteze singur.

2. Saritul, alergatul si tipatul prin casa

Pentru un copil, sa alerge, sa sara si sa tipe reprezinta o modalitate prin care isi elibereaza emotiile si il ajuta sa se relaxeze, sa elimine energia etc. Dar trebuie sa-i explici ca aceleasi lucruri in alte locuri, cum ar fi un spital, pe strada sau intr-un supermarket sunt interzise. In acele locuri exista oameni pe care nu poate sa-i deranjeze cu tipete si sarituri.

3. Uitatul la desene

Daca desenele sunt educative si potrivite pentru varsta lui, cu program clar stabilit, este recomandat sa se uite. Si chiar impreuna cu parintii.

4. Mancatul cu mana

Este metoda clasica prin care cel mic invata sa manance. Ei trebuie sa cunoasca texturile alimentelor, sa relationeze cu ele si sa descopere arome.

De aceea trebuie sa-i permiti sa manance cu mana. Daca esti ingrijorat ca se murdareste, cumpara-i o salopeta impermeabila cu maneci. Cand va invata sa foloseasca lingura, lasa-l sa manance singur, chiar daca pentru parinti este mai usor sa-i dea ei.

5. Ajutatul in casa

Atunci cand copilul creste, multi parinti se plang ca acesta nu face nimic in casa. Ei bine, pentru a evita acest lucru, este bine sa-l lasi sa te ajute in gospodarie. Asta il va face sa se simta util.

Trebuie sa-l pui sa faca activitati potrivite varstei lui: sa puna haine murdare in masina de spalat, sa aranjeze masa, sa ude plantele, sa-si adune jucariile. Imediat dupa ce termina, trebuie sa-l feliciti si sa-i spui ca fara ajutorul lui nu a-i fi terminat la timp.

6. Jucatul si cataratul in parc

Daca copilul urca pe cel mai inalt topogan nu-i interzice. Nu-l scapa din ochi, dar lasa-l sa urce si sa coboare pentru a invata cum se face. Daca este nevoi, ajuta-l sa invete cum trebuie sa procedeze.

Acestea sunt lucruile pe care nu ar trebui sa i le interzici copilului. Daca spui NU tuturor, nu faci altceva decat sa-i limitezi dezvoltarea si formarea personalitatii. Trebuie sa-i lasi o anumita autonomie, pentru ca aceasta il ajuta sa fie fericit.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lucruri interzise copii

Articole recomandate

Citeste si despre