5 sfaturi pe care NU ar trebui sa le urmezi in cresterea copilului. UITA-LE!

/ / Modificat: 2019-06-27
5 sfaturi pe care NU ar trebui sa le urmezi in cresterea copilului. UITA-LE!

Orice parinte isi doreste sa-si educe copilul cat mai bine. Exista, insa, numeroase mituri, credinte false sau obiceiuri pe care ei le pun in practica, dar ii pot face rau copilului.

Pentru a fi un parinte bun nu este necesar sa citesti zeci de carti despre Psihologie sau Pedagogie, spune psihologul Jennifer Delgado.

Un studiu publicat recent in revista Pediatrics a observat mai mult de o mie de mame si copii mai mici de sase luni si a concluzionat ca 26% dintre sfaturile privind somnul si peste 20% din recomandarile despre alaptarea au fost eronate si chiar au fost opuse indicatiilor date de pediatrii.

Recomandarile pe care parintii sa nu le urmeze

1. "Lasa-l sa planga pentru ca va fi puternic"

Sunt multi cei care ii sfatuiesc pe parintii sa lase bebelusul sa planga, pentru a-si forma personalitatea de la o varsta frageda. Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA, a constatat ca atunci cand bebelusul plange prea mult in primele luni de viata, va avea dificultati in a-si controla emotiile.

Este, de asemenea, cunoscut faptul ca bebelusii care plang frecvent au de 10 ori mai multe sanse de a suferi ADHD. Problema este ca plansul creste productia de cortizol si streseaza copilul, ceea ce nu este sanatos pentru dezvoltarea emotionala si fizica. Cand cel mic plange si nevoile lui nu sunt indeplinite, poate deveni un adult nesigur.

2. "Nu-l tine in brate, se obisnuieste asa"

Adevarul este ca bebelusii au nevoie de un contact fizic, in special cu mamele lor, deoarece acestea le confera un sentiment de siguranta si protectie. Cei mici au nevoie de un contact strans, aproape la fel de mult ca de hrana.

Un studiu realizat in 1945 de catre medicul austriac René Spitz a aratat ca micutii care au fost separati de mamele lor, in numai trei luni au avut o rata mai mare a mortalitatii, comparativ cu copiii care fusesera in contact cu mamele lor. Si, in ciuda acordarii de ingrijiri medicale adecvate, acestia au prezentat tristete, lipsa de apetit, insomnie, scadere in greutate si chiar retard in abilitatile psihomotorii.

3. "O bataie buna, nu doare"

A lovi un copil nu este o modalitate de a educa, este pur și simplu expresia incapacitatii adultului de a gestiona o situatie care il copleseste emotional. Pentru a disciplina un copil este suficient sa-l privesti in ochi si sa-i vorbesti pe un ton puternic, nu este necesar sa recurgi la pedeapsa corporala.

Un studiu recent publicat in jurnalul "Neuroimage" a analizat creierul a 1455 de tineri si a constatat ca cei care au primit, in copilarie, cel putin o bataie pe luna, timp de mai mult de trei ani au avut mai putina substanta cenusie in unele zone ale cortexului prefrontal, legate de controlul impulsurilor si luarea deciziilor.

4. "Este mai bine sa-l infofolesti"

Este un sfat comun pe care multi mame il primesc, chiar daca termometrul arata multe grade. In spatele acestui sfat se ascunde convingerea ca cei mici sunt mai predispusi sa "raceasca". Bebelusii au probleme in reglarea temperaturii corpului si pot suferi mult atunci cand sunt suprasolicitati.

Pediatrul suedez Svante Norgren a avertizat recent despre pericolele de a proteja copilul folosind o paturica sau un prosop pe partea de sus a caruciorului. In general, orice crestere excesiva a temperaturii cauzeaza disconfort micutului, dar creste si probabilitatea sindromului de moarte subita.

5. "Plange, pune-l la piept/ da-i biberonul"

Acesta este unul dintre cele mai frecvente sfaturi pentru noile mame cand cineva vede ca bebelusul plange. Dar este important sa retii ca laptele matern este cel mai bun produs alimentar in primele sase luni de viata ale copilului, deoarece nu numai ca furnizeaza substantele nutritive de care are nevoie, ci consolideaza si sistemul imunitar.

Mamele ar trebui sa stie ca este posibil sa treaca prin mai multe crize in timpul alaptarii. Prima apare, de obicei, in cea de-a treia saptamana de la nastere, a doua intre a sasea si a saptea saptamana si ultima si cea mai complexa in jurul a trei luni. Cu putina rabdare, vei reusi sa produci mai mult lapte, iar bebelusul va fi multumit fara sa recurgi la biberon.

Dar se intampla ca unele mame care, din diverse motive, nu au suficient lapte, fie ca cel mic nu se "cupleaza" la san sau suge bine, etc. Si in aceste cazuri sfatul pe care nu ar trebui sa-l ascullti este: "Daca plange, pune-l la piept." Daca nu ai suficient lapte sau daca exista alte probleme, alaptarea nu este cea mai buna optiune. Bebelusului ii va fi foame si va plange, iar in aceasta situatie cel mai indicat este biberonul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sfaturi alaptare Sfaturi crestere copii Sfaturi parenting

Articole recomandate

Citeste si despre