12 valori pentru educatia copiilor nostri. O valoare pentru fiecare luna a anului

/ / Modificat: 2018-11-16
12 valori pentru educatia copiilor nostri. O valoare pentru fiecare luna a anului

Sa-ti educi copilul, invatandu-l care sunt adevaratele valori este cel mai de pret lucru pe care poti sa il oferi. Este ceea ce il va ajuta sa ajunga un adult care incearca in fiecare zi sa fie mai bun, fara sa-i raneasca pe ceilalti.

Exista multe valori importante, pe care trebuie sa le insuflam copiilor nostri, insa cele din educatie au o insemnatate aparte. Vei gasi mai jos 12 valori pentru educatia copiilor nostri, cate una pentru fiecare luna din an. De-a lungul unui an intreg, poti sa consolidezi aceste valori la copilul tau, lucrand in fiecare luna cu o anumita valoare.

12 valori pentru parinti si copii in 12 luni

Descopera acele valori care sunt considerate a fi cele mai importante pentru educatia copiilor nostri si cum sa transmiti aceste principii copiilor.

Ianuarie: valoarea recunostintei. In ianuarie te poti concentra pe incurajarea recunostintei copilului. Copiii pot fi invatati sa practice recunostinta in moduri diferite si cu diferite ocazii. Invatat-ti copilul sa spuna multumesc - este una dintre cele mai importante invataminte in educatia copiilor.

Februarie: valoarea respectului. Respectul este consideratia pe care trebuie sa o avem fata de ceilalti, fata de binele comun, fata de diversitatea ideilor, credintelor... Este o valoare foarte importanta, care trebuie insuflata copiilor pentru ca acestia sa invete sa relationeze cu ceilalti. Invata-ti copilul sa-si respecte colegii de scoala si celelalte persoane cu care intra in contact, dar sa se respecte si pe el insusi.

Martie: valoarea prieteniei. Abilitatile sociale sunt esentiale pentru a relationa pe deplin in societate. Asadar este fundamental sa-ti inveti copilul sa-si faca prieteni si sa aiba grija de aceste relatii de prietenie.

Inca din copilarie trebui sa-ti inveti copilul sa consolideze legaturile de prietenie, deoarece de la prieteni copilul tau poate obtine multe avantaje: vor fi colegi de joaca, de explorare, confidenti si poate chiar prieteni pe viata.

Aprilie: valoarea generozitatii. Una dintre lectiile pe care copiii le invata cel mai greu este sa imparta. Cand sunt mici, copiii au un simt exagerat al proprietatii, pe scurt, ei trec printr-o etapa a egocentricitatii si cred ca ei sunt centrul lumii lor. Totusi, aceasta tendinta nu trebuie sa persiste dincolo de copilaria timpurie. Copiii trebuie sa invete sa fie generosi si sa imparta si cu altii, mai ales daca sunt mai putin norocosi decat ei. Iar parintii trebuie sa incurajeze valoarea generozitatii la copii.

Mai: Valoarea solidaritatii. Solidaritatea este, fara indoiala, una dintre valorile esentiale in educatia copiilor. Iti poti imagina ce ar fi lumea fara solidaritate? Fara indoiala, ar fi mult mai putin corecta si mai putin echilibrata. Solidaritatea ne face mai fericiti.

Ajuta-ti copilul sa fie mai fericit facandu-i pe altii mai fericiti.

Iunie: valoarea empatiei. Empatia este capacitatea de a te "pune in pielea celuilalt", este acea complicitate emotionala, acea posibilitate de a surprinde sentimentele unei alte persoane, de a intelege ce se intampla cu ea.

Obtii empatie ascultand si observand mult. De asemenea ea este strans legata de inteligenta emotionala. Un copil empatic este un copil inteligent, capabil sa-si canalizeze propriile emotii, dar si ale altora.

Iulie: Valoarea onestitatii. Onestitatea ne apropie mai mult de oameni si ne ajuta sa generam respect. Este o valoare strans legata de altii, la fel cum sunt sinceritatea sau prietenia. Onestitatea nu este numai cu ceilalti, ci si cu sine. Fii sincer cu tine si cu altii. Fii cinstit si fidel principiilor in care crezi. Fii transparent si corect. Acestea sunt, fara indoiala, semnificatiile onestitatii. Invata-ti copilul, inca de mic, importanta acestei valori, care ne ajute sa castigam increderea celor apropiati.

August: Valoarea de toleranta. Respectarea ideilor, a opiniilor si a diferentelor dintre oameni este esentiala pentru asigurarea unor relatii bune si convietuirea tuturor. Tine de evitarea conflictelor inutile. Toleranta inseamna respect, dar si intelegere. O valoare care implica multe altele si care este vitala si necesara in dezvoltarea copiilor.

A fi tolerant inseamna sa fii binevoitor si permisiv cu cineva, nu este despre a preveni ceea ce vrea sa faca o persoana. Este despre a accepta si a recunoaste diferentele sau diversitatea.

Toleranta este o valoare esentiala pentru a evita problemele sau conflictele si pentru a imbunatati relatia copilului tau cu altii.

Septembrie: valoarea responsabilitatii. Responsabilitatea este o valoare foarte importanta atunci cand vine vorba de educarea unui copil. Datorita responsabilitatii, copilul invata sa-si rezolve conflictele, sa stabileasca noi obiective si sa fie consecvent in actiunile lui. Este de baza sa-ti inveti copilul sa-si asume de mic responsabilitatile. In acest fel el se va dezvolta corect, atat din punct de vedere intelectual cat si emotional.

Octombrie: Valoarea umilintei. Aceasta nu este o valoare des intalnita in randul copiilor mici. Copiii au o tendinta naturala de a fi egoisti, pentru ca de asta depinde supravietuirea lor, la fel cum depind de adulti pentru a putea merge mai departe.

Cu toate acestea, pe masura ce cresc, trebuie sa-i facem sa inteleaga ca nu se afla in centrul universului si ca in jurul lor exista si alti oameni care au nevoie de atentie si respect.

Cu totii avem calitati deosebite care trebuie respectate si apreciate de ceilalti. Dar copiii trebuie sa invete ca nu sunt mai buni decat oricine altcineva si ca, prin urmare, ei nu ar trebui sa iasa in evidenta in fata altor copii, deoarece asta ii poate face pe cei din urma sa se simta prost.

Noiembrie: Valoarea efortului. Efortul de a se confrunta cu probleme si de a le depasi ii va oferi copilului tau multe satisfactii.

Sa fim perseverenti in ceea ce facem este ceea ce ne face capabili sa ne indeplinim scopurile. Din acest motiv trebuie sa-i incurajam pe copiii nostri sa depuna eforturi in tot ceea ce fac. Atunci cand muncesti pentru un rezultat vei avea multe compensatii pe termen lung.

Efortul va transforma copiii in adulti puternici, increzatori in sine si capabili sa supravietuiasca, fara a fi adulti capriciosi si incapabili sa-si atinga obiectivele.

Decembrie: Valoarea dragostei. Nu este intotdeauna un lucru usor ca un copil sa fie afectuos cu ceilalti. Noua, parintilor, ne place cand copiii nostri sunt afectuosi cu noi si cu ceilalti, de aceea incercam adesea sa insuflam aceasta valoare copiilor, insa uneori fara succes.

Copiii tind sa fie rezervati atunci cand vine vorba sa-si arate iubirea fata de ceilalti. Promovarea valorii iubirii la copii ar trebui facuta cu grija, pentru ca, desi este una dintre cele mai pline de satisfactii valori, pe care le putem insufla, nu putem forta copilul sa simta ceva ce nu simte.

Dragostea ar trebui sa fie insuflata cu dragoste, imbratisarile intre parinti si copii nu ar trebui sa fie furnizate, ci date oricand este posibil, ceea ce ii va face pe copii sa se simta iubiti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatia copiilor Educare copii Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre