10 principii de educatie ale celebrului Janusz Korczak. "Iubeste-ti copilul in orice ipostaza"

/ / Modificat: 2019-06-10
10 principii de educatie ale celebrului Janusz Korczak.

Janusz Korczak este un pedagog polonez, scriitor, doctor si activist social si un simbol al dragostei fara limite fata de copii.

Imaginea in care Korczak apare inconjurat de copii, tinandu-l pe cel mai mic dintre acestia de mana, restul urmandu-l catre lagarul de exterminare, a facut inconjurul lumii.

Acest om minunat a creat 10 principii de educatie, pe care ar trebui sa le cunoasca toti parintii:

1. Nu astepta de la copilul tau sa fie ca tine sau cum iti doresti tu sa fie. Ajuta-l sa devina el insusi.

3. Nu demonstra nemultumirile tale asupra propriului copil, pentru a nu-ti manca amarul la batranete. Caci, ce semeni aia vei culege.

2. Nu cere de la copil rasplata pentru tot ce ai facut pentru el. I-ai daruit viata, cum ar putea sa te multumeasca? El va darui viata altcuiva, iar aceasta este o lege ireversibila de recunostinta.

4. Nu aborda problemele copilului cu superioritate. Viata e oferita fiecaruia dupa puteri, fii sigur de asta. Viata poate fi dificila pentru el, nu mai putin decat pentru tine, ba poate si mai mult caci nu are experienta.

5. Nu-l umili!

6. Nu te chinui, daca nu poti face totul pentru copilul tau, dar tine minte: pentru copil nu s-a facut suficient, in cazul in care nu s-a facut tot posibilul.

7. Nu uita, cele mai importante intalniri sunt intalnirile cu copiii nostri. Ofera-i atentia maxima, nu stii niciodata pe cine poti intalni in propriul copil.

8. Copilul nu e tiran. E cana pretioasa, pe care viata ti-a oferit-o pentru a pastra si dezvolta focul creativ din ea. Aceasta iubire nelimitata a mamei si a tatalui la care va creste nu "al nostru" sau "al meu" copil, dar un suflet.

9. Invata sa iubesti un copil strain. Niciodata nu te comporta cu unul strain cum nu ti-ai dori sa se comporte ceilalti cu propriul tau copil.

10. Iubeste-ti copilul in orice ipostaza, netalentat, ghinionist, adult. Vorbind cu el, fii fericit fiindca cel mic e o sarbatoare, care inca se desfasoara in viata ta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Principii educare copil Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre