Sanatatea mentala a copilului: 10 nevoi pe care parintii trebuie sa i le indeplineasca

/ / Modificat: 2019-04-22
Sanatatea mentala a copilului: 10 nevoi pe care parintii trebuie sa i le indeplineasca

Felul in care iti cresti si educi copilul este hotarator pentru viitorul adult pentru ca aceasta este baza pe care se vor pune apoi toate informatiile si experientele pe care le va acumula.

Ca parinti avem mereu grija ca micutii nostri sa fie bine imbracati, bine hraniti, bine crescuti, dar oare ne preocupam suficient si de partea nevazuta a dezvoltarii lor?

Sanatatea mentala a copilului nu se vede cu ochiul liber, dar trebuie sa fie ingrijita la fel de bine ca aceea fizica. Si aici nu vorbim doar despre posibile probleme care necesita interventie specializata si care trebuie identificate cat mai rapid posibil, ci si de starea psihica a copiilor nostri.

Sanatatea mentala nu inseamna doar lipsa de tulburari sau de debilitati mentale, ci si starea de bine care sa te ajute sa iti folosesti creierul la capacitate maxima, abilitatea de a relationa cu altii, de a-ti exprima sentimentele si gandurile, de a te bucura de placerile vietii. Iar in acest caz parintii sunt direct responsabili de sanatatea mentala a copiilor lor pentru ca trebuie sa le indeplineasca anumite nevoi emotionale:

1. Exprima afectiunea

Unii cred ca nu e nevoie sa iti exprimi dragostea in cuvinte si ca doar faptele conteaza. Dar copiii nu stiu sa "citeasca" iubirea printre randuri, ei au nevoie sa auda ca sunt iubiti, au nevoie de imbratisari, de mangaieri, de sprijin verbal si de tot ceea ce crezi tu ca il va face sa se simta iubit.

2. Invata copilul sa isi controleze emotiile

Un adult este care stie cum sa isi gestioneze sentimentele a fost un copil pe care parintii l-au invatat cum sa o faca. Copilul tau trebuie sa sa stie ca poate simti furie, teama, frustrare, durere, tristete, printre altele, dar trebuie sa invete si ca acestea trebuie sa se manifeste astfel incat sa nu faca rau altcuiva. De exemplu, invata-l ca atunci cand simte furie este bine sa respire adanc pentru a se calma si ca nu este rau sa te infurii, ci sa le faci rau altora din cauza asta.

3. Respecta-ti rolul de parinte

Parintii nu pot fi prieteni cu copiii, desi ne place sa credem asta. Copilul trebuie sa stie ca poate avea incredere in tine, dar ca asta nu va face aliati la nazbatii.

4. Dedica-i timp

Cand vine vorba de timpul pe care il petreci cu copilul tau sunt importante atat cantitatea, cat si calitatea. Daca, de exemplu, i-ai promis copilului ca il vei lua de la scoala si ca apoi mergeti la cinema, tine-te de cuvant! El are incredere in tine, iar daca nu respecti o promisiune acest lucru se poate schimba. In plus, pentru el este important sa simta ca timpul petrecut impreuna este pentru tine o placere, nu o obligatie. Vorbiti despre lucruri pe care nu le discutati in general, nu tot despre scoala; faceti lucruri inedite pentru a va asigura ca este o experienta placuta.

5. Ajuta-l sa se cunoasca pe el insusi

Copilul trebuie sa invete sa se autoanalizeze. Ajuta-l sa isi inteleaga emotiile, sentimentele si gandurile pentru ca de aici pleaca intelegerea celor din jur si asa va invata ce inseamna compasiunea si sa nu-i judece pe ceilalti.

6. Fa-l sa se simta in siguranta

Cand un copil cade si se loveste primul lucru pe care il va face va fi sa intinda bratele spre parinti in cautare de ajutor. De aceea este important sa stie ca atunci cand te cauta vei fi acolo pentru a-l ingriji si pentru a face sa fie bine. Asigura-l de asta verbal, dar si prin fapte, iar in timp va invata sa aiba incredere in tine cu orice pentru ca va sti ca nu il vei judeca, nu il vei certa si ca il vei asculta.

7. Arata-i solidaritate si empatie

Cand copilul este trist si are nevoie de consolare e bine sa fii acolo pentru a-l intelege si a-i oferi o imbratisare. Discuta cu el si fa-l sa inteleaga ca stii cum se simte.

8. Da dovada de sensibilitate la problemele lui

Trebuie sa stii cum sa raspunzi nevoilor emotionale ale copilului tau. Daca el simte teama, trebuie sa i-o alungi, daca are nevoie de o imbratisare, trebuie sa i-o oferi si daca vrea un sfat trebuie sa i-l oferi.

9. Stabileste limite

Cum spuneam si mai sus, cand esti parinte nu poti fi prieten. Copilul trebuie sa stie ca are de respectat o serie de reguli, iar in viitor asta il va ajuta sa se adapteze la normele pe care societatea le impune.

10. Incurajeaza-l sa fie independent

Lasa copilul sa ia singur anumite decizii, ghideaza-l spre cele corecte si asigura-te ca stie ca orice alegere are consecinte.

Pe langa toate astea, nu uita ca un copil trebuie respectat, acceptat si apreciat ca individ cu identitate proprie. Nu neglija niciunul dintre aspectele mentionate pentru ca buna starea copilului tau depinde de tine mai mult decat ti-ai fi imaginat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nevoi copii Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre