Rolul bunicilor in viata nepotilor

/ / Modificat: 2020-08-06
Rolul bunicilor in viata nepotilor

Aceste vorbe sunt valabile si in cazul bunicilor, persoane cu experienta de familie, care au trecut prin incercarile si provocarile cresterii si dezvoltarii unui copil, au invatat din acestea si pot da sfaturi proaspetilor parinti ori ii pot sustine in ceea ce acestia incearca sa realizeze cu micutul lor.

Rolul bunicilor in viata nepotilor

Exista insa si bunici care incearca sa-si impuna punctul de vedere, care doresc foarte mult sa fie ascultati, iar sfaturile ori vorbele lor sa fie singurul reper al parintilor nepotului lor, deoarece ei stiu mai bine si au mai crescut un copil, pe mama sau tatal celui mic. Insa, experienta de parinte se formeaza si din propriile incercari, bazate pe intuitie, dorinte si opinii proprii.

Mama si tata au nevoie sa experimenteze, sa gaseasca metode de rezolvare a diferitelor probleme ori sa inventeze modalitati de a-i crea copilului un cadru familial sigur si propice dezvoltarii armonioase.

Bunicii si parintii, o echipa

De aceea, bunicii si parintii copilului trebuie sa faca parte din aceeasi ,,echipa” , sa se sustina si respecte reciproc, sa-si imparta responsabilitatile si eventualele neintelegeri ori diferente de opinii sa nu fie rezolvate in fata copilului. Un echilibru in actiunea si comportamentul tuturor ii vor fi model de viata celui mic. 

Bunicii sunt persoane foarte importante in viata nepotilor, sunt cei care au multe lucruri frumoase de povestit, pregatesc surprize ori au intotdeauna o vorba inteleapta pentru ceilalti. Daca insa se incearca sa-si depaseasca rolul, sa-i excluda pe ceilalti ori sa-i desconsidere, criticand ori jignind, vor aparea certurile, tipetele, dizarmonia si diferentele dintre comportamentul parintilor si cel al bunicilor. Copilul va fi bulversat si nu va sti ce este bine, deoarece este certat de parinti pentru o anumita fapta, dar protejat de bunici si lasat in pace atunci cand acesta greseste ori savarseste aceeasi fapta.

Astfel, mama sau tata il pedepsesc pe cel mic si mustrat pentru faptul ca nu vrea sa-si stranga jucariile, iar bunica sau bunicul ii spun "lasa ca nu-i nimic, le strang eu, tu du-te la joaca!".Ori, copilul nu are voie alte gustari intre mese, iar bunicii ii cumpara o gogoasa, pufuleti ori inghetata inainte de ora pranzului, pentru ca mami nu vrea sa-i cumpere, iar "buni nu este ca mami".

Astfel de situatii nu sunt benefice dezvoltarii copilului, nu il ajuta sa-si formeze pareri obiective  reale si vor avea drept final respingerea celor care incearca sa-i impuna reguli, care il cearta, chiar daca cu folos, care il pedepsesc si care, de cele mai multe ori, sunt parintii. 

Nepotul va dori sa petreaca cat mai mult timp cu bunicii, ori sa mearga foarte des in vizita la ei, pentru ca in casa lor are "libertate", buni accepta orice si va crede ca parintii sunt rai ori autoritari. Comunicarea permanenta, intelegerea si respectarea fiecarui membru al familiei sunt premise ale formarii personalitatii copilului.

Bunicii si parintii trebuie sa se completeze unii pe altii, sa fie consecventi in ceea ce este impus de unul dintre ei, sa sustina aceleasi idei si sa-l ajute pe copil sa se formeze corect.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bunici copii Bunici Bunici educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre