Inteligenta emotionala, cel mai bun lucru pe care copiii il pot invata de la parinti

/ / Modificat: 2020-07-12
Inteligenta emotionala, cel mai bun lucru pe care copiii il pot invata de la parinti

Vrei sa cresti un copil care sa devina un adult de succes, dar cu siguranta vrei sa fie si stabil si inteligent emotional. Pentru a avea succes nu trebuie sa ai doar 10 pe linie in scoala. Sa ceri copiilor excelenta poate fi uneori o presiune prea mare pentru ei, mai ales ca in ultimele luni au trecut si ei printr-o perioada grea, in care lumea asa cum o stiau ei s-a schimbat.

Dupa doua luni de situatie de urgenta si restrictii privind libera circulatie, dupa trei luni in care copiii nu au mai putut merge la scoala, in parc si au fost nevoiti sa renunte la activitatile care le faceau placere si cu care erau obisnuiti, pandemia tot nu se da dusa. Recomandarile generale sunt sa pastram in continuare distanta fizica de altii, deci sa stam in continuare cat mai izolati de aglomeratie si de locuri in care riscul de infectare cu coronavirus este ridicat.

Pentru ca timpul sa treaca mai usor si pentru a profita, totusi, intr-un fel, de situatia care ne-a dat tuturor vietile peste cap, parintii au ocazia sa se concentreze pe dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor, cel mai bun "bagaj" pe care li-l pot face pentru intreaga lor viata.

Vrem copii stabili emotional

Decenii intregi parintii s-au concentrat pe teste de inteligenta pentru copiii lor pentru a afla cat de mare au IQ-ul, raportat la altii, iar importanta inteligentei emotionale era lasata undeva la coada listei de prioritati. In ultimul timp, insa, testele de IQ au cazut in dizgratie si pentru ca  specialistii au atras atentia ca nu sunt tocmai relevante, dar si pentru ca asteptarile parintilor de la copii s-au schimbat.

Tot mai multi parinti inteleg in prezent ca este mai important sa cresti un copil care sa stie ce inseamna compasiunea, grija pentru cei de langa tine, sa fie stabil emotional si empatic. Vrem copii "echipati" psihic corespunzator pentru a face fata unei lumi in continua schimbare, iar atunci orice altceva va fi usor de deprins. Vrem copii care, inainte de a avea un IQ ridicat, sa aiba un coeficient de inteligenta emotionala (EQ) impresionant. Acesta nu se masoara neaparat in cifre, ci in capacitatea copiilor de a-si constientiza emotiile, de a le gestiona, de a fi empatici si sociabili si de a fi motivati sa devina oameni mai buni.

A fi inteligent emotional inseamna sa fii constient de propriile sentimente si emotii pentru a le putea gestiona cat mai eficient, explica Korel Kanoy, cercetator care a studiat legatura dintre inteligenta emotionala si sucesul academic.

Cum sa cultivi inteligenta emotionala a copiilor

Inteligenta emotionala este partial innascuta, insa trebuie sa fie si cultivata, incurajata sa creasca. Cel mai important lucru pe care il poti face in acest sens este sa ajuti copilul sa isi identifice emotiile, sentimentele. Primul instinct al parintilor nostri si, implicit, al nostru, a fost mereu sa-i spunem copilului "nu mai plange", "nu te infuria"; insa acest lucru nu este mereu posibil. Copilul nu poate sa nu fie trist cand este trist, nu poate sa nu se supere cand se supara si asta pentru ca asa ii spui tu. Sunt fiinte umane si nu trebuie sa isi reprime sentimentele!

In loc sa ceri copilului sa isi ignore emotiile, cel mai bine ar fi sa il ajuti in mod activ sa le identifice, sa le numeasca iar apoi, cand sunt ceva mai maricei, sa le si inteleaga si sa invete sa le gestioneze.

Cand copilul se incrunta pentru ca i-ai spus "nu", in loc sa ii spui sa nu mai faca asa pentru ca e urat sau ca asa va ramane, transmite-i ca pare furios sau frustrat. Astfel va invata cum se numeste senzatia pe care o are in acel moment.

Metode simple pentru a-i ajuta pe copii sa exerseze identificarea emotiilor:

- folsiti culori pentru clasificarea emotiilor, spre exemplu: rosu = furios, albastru = trist, verde = calm, galben = fericit;

- stabiliti o scara de la 1 la 10 pentru un fel de "termometru al emotiilor" si atunci cand este cazul incercati sa il faceti sa determine nivelul la care se afla.

"A da atentie emotiilor este primul pas catre a invata cum sa le gestionzi. Uneori simpla verbalizare a unei emotii te ajuta sa o dezamorsezi. Ignoram prea des sentimentele negative, iar apoi ajungem sa nu le mai putem duce" - Child Mind Institute

Ajuta copilul sa isi creeze strategii pentru a face fata emotiilor

Sa inveti sa iti gestionezi emotiile dureaza o viata, iar ca parinte este imposibil sa ai toate raspunsurile. Poti, insa, sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte inteligenta emotionala aratandu-i cum sa faca fata anumitor sentimente.

Parintii sunt primii si cei mai influenti "profesori" pentru copiii lor. Prin urmare, atunci cand te confrunti cu emotii negative puternice nu le ascunde, ci arata-le, impreuna cu mecanismul prin care tu reusesti sa le dezamorsezi. Vei invata, astfel, copilul, ca situatiile stresante sunt ceva normal si ca nu este nimic in neregula cu tine cand acestea apar.

De exemplu, daca te superi ca ai uitat sa cumperi ceva de la magazin, spune-i copilului cum te simti si explica-i ce faci ca sa treci peste asta: respiri adanc pentru a te calma, numeri pana la 10, iar apoi faci planul pentru a depasi situatia.

Un ultim pas crucial in procesul de a-ti invata copilul sa isi recunoasca si sa isi gestioneze emotiile este sa il lauzi atunci cand reusesc sa o faca. Il vei incuraja sa continue pe acest drum si gaseasca in continuare modalitati pentru a-si gestiona activ sentimentele. Pentru ei nu este deloc simplu sa o faca, asa ca merita sa stie ca sunt apreciati pentru determinarea lor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inteligenta emotionala Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre