Copilul tau are aceste obiceiuri? Are o inteligenta emotionala foarte dezvoltata!

/ / Modificat: 2020-07-10
Copilul tau are aceste obiceiuri? Are o inteligenta emotionala foarte dezvoltata!

Un copil inteligent nu este echivalent doar cu un copil cu note mari la scoala. Evident, inteligenta ajuta la acumularea si sedimentarea informatiilor. Totusi, parintii ar trebui sa acorde mai multa atentie cultivarii inteligentei emotionale, in loc sa se concentreze exagerat de mult pe rezultatele scolare.

Inteligenta emotionala are cinci componente: constientizarea, reglarea emotiilor, empatia, abilitatile sociale si motivatia intrinseca, potrivit psihologului si jurnalistului Daniel Goleman, care a scris o carte despre motivele pentru care un EQ ridicat este chiar mai important decat coeficientul de inteligenta.

Studii realizate de-a lungul timpului au aratat ca acei copii care au o inteligenta emotionala mai bine dezvoltata au de obicei rezultate mai bune la scoala, manifesta un interes mai mare pentru invatare, au relatii mai sanatoase. Adultii cu un EQ (coeficient de inteligenta emotionala) mai mare au tendinta sa aiba relatii mai bune cu altii, o sanatate mentala mai mare si sa fie mai deschisi cu joburile pe care le au.

Inteligenta emotionala este innascuta sau se invata?

In ciuda opiniei generale, inteligenta emotionala nu este doar un "dar", cu care te nasti, spune psihologul Michele Borba, autorul unei carti de specialitate privind reusita copiilor empatici intr-o lume plina de oameni egoisti. "Inteligenta emotionala este mai degraba o calitate, una care poate fi invatata de copii inca de mici, de la cativa ani. Totusi, "semintele" sunt plantate cu mult mai devreme, prin felul in care parintii relationeaza cu bebelusii", a explicat Michele Borba, pentru HuffPost.

Parintii care modeleaza si incurajeaza inteligenta emotionala a copiilor acasa ii pot ajuta pe copii sa isi cultive aceste calitati. "Un copil are nevoie de un mediu in care sa se simta confortabil, sa poata exprima ce simt in lumea lor interioara. Iar parintii au minunata misiune de a fi curiosi si de a le acorda spatiu de exprimare", explica, la randul sau, psihologul Dustin Plattner.

Cum recunosti un copil cu o inteligenta emotionala foarte dezvoltata

Specialistii au incercat sa identifice cateva obiceiuri comune copiilor cu un EQ mai ridicat.

1. Isi folosesc vocabularul pentru a identifica emotiile. Sunt in general adeptii verbalizarii emotiilor dincolo de "bine" si "rau". Isi exprima sentimentele in fraze complexe, de exemplu "sunt trist pentru ca nu ma pot juca cu prietenii", "sunt atat de bucuros ca am o bicicleta noua", "sunt foarte suparat pe profesoara" sau "mi-e frica atunci cand tata nu e acasa", potrivit lui Dustin Plattner.

2. Sunt capabili sa recunoasca emotiile celorlalti.Copiii cu inteligenta emotionala ridicata pot vedea foarte usor cum se simte o alta persoana, in functie de limbajul nonverbal al acesteia. "Inainte de a empatiza, trebuie sa fii capabil sa "citesti" emotiile altora. De exemplu, cand cineva zambeste inseamna ca este fericit; cand cineva sta prabusit, cel mai probabil este obosit; cand cineva plange, este trist si poate are nevoie de ajutor", explica Michele Borba.

3. Sunt capabili sa vada lucrurile si din perspectiva altora. Sa te pui in locul altcuiva este o misiune pe care nici adultii nu o pot duce mereu la indeplinire. Daca un copil reuseste sa o faca, acest lucru indica un EQ foarte ridicat. Aceasta capacitate este esentiala in relationarea cu alte persoane si in conexiunile pe care reusesti sa le formezi in viata.

Un copil care reuseste sa isi impace prietenii la joaca sau care stie sa aduca argumente si contraargumente este cu siguranta un individ foarte inteligent emotional, cu un nivel ridicat de empatie, fara prejudecati si care va deveni un adult atent mereu la nevoile celor din jurul sau.

4. Sunt saritori cand cineva are nevoie de ajutor. Sunt receptivi la nevoile altora si sunt mereu dispusi sa ajute, ba chiar sa gaseasca ei solutii. Daca se imprietenesc usor cu un copil nou in mediul de la scoala sau de la joaca, daca se ofera sa te ajute la treburile casei, daca e mai important "noi" decat "eu", atunci ai un copil cu un EQ ridicat. Aceste calitati sunt innascute la unii, dar pot fi si invatate.

5. Au strategii de reglare a emotiilor, ceea ce poate fi dificil chiar si pentru adulti in situatii care le creeaza disconfort psihic. Copiii sunt in general impulsivi, nu detin mecanismele necesare pentru a-si gestiona sentimentele, insa pot fi invatati cum sa le foloseasca. In functie de personalitatea lor, pentru unii va fi mai simplu, pentru altii mai complicat, dar nu imposibil.

Asemenea strategii sunt sa respire adanc atunci cand sunt agitati, sa se indeparteze de sursa sentimentelor negative sau sa spuna pe un ton respectuos ce il deranjeaza, in loc sa tipe sau sa planga.

6. Stiu sa fie recunoscatori pentru ceea ce au, nu doar sa spuna "multumesc". Nu au impresia ca totul li se cuvine si sunt constienti ca alti copii poate nu au nici cat au ei. Recunostinta pentru lucrurile pozitive traite se invata si ea si cea mai buna metoda poate fi exemplul personal dat de parinti.

Ai un copil care indeplineste aceste criterii? Felicitari! Incurajeaza-l sa isi dezvolte si mai mult inteligenta emotionala, iar peste ani vei fi crescut un adult de care poti sa fii mandru!

Taguri Inteligenta emotionala Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre