Copiii pot avea teama sa iasa afara dupa izolare! De ce apare aceasta frica si ce poti face

/ / Modificat: 2020-05-05
Copiii pot avea teama sa iasa afara dupa izolare! De ce apare aceasta frica si ce poti face

Pandemia de coronavirus a inchis oamenii in case. Dar lumea incepe sa revina la viata normala, iar o dovada in acest sens o reprezinta relaxarea masurilor luate pentru prevenirea raspandirii noului virus.

Atat copiii, cat si adultii lasa in urma carantina si incep sa iasa afara. Dar ce se intampla daca copiilor le este frica sa iasa din casa dupa aceasta perioada?

De la carantina pana la obisnuinta de a iesi din nou afara

Ne-a fost greu sa ne obisnuim in carantina. Insa acum, putin cate putin, trebuie sa ne obisnuim din nou cu o alta rutina zilnica. La nivel psihologic, aceasta situatie de criza cauzata de coronavirus ne afecteaza pe toti, in multe feluri. Si, dupa cum subliniaza unii psihologi, la fel ca multi adulti, si multi copii s-au obisnuit si au acceptat sa stea inchisi in casa, ca fiind ceva normal.

Pentru ca rutinele se schimba, cei mici trebuie ajutati sa se obisnuiasca cu noua situatie. Parintii trebuie sa aiba rabdare si sa incerce sa afle si sa inteleaga motivele pentru care unii micuti pot fi mai reticenti sau au o anumita teama sa iasa afara.

De ce le este frica copiilor sa iasa afara?

Exista multe motive pentru care copiii isi exprima teama de a iesi afara:

  • Cred ca pot se pot infecta ei sau membrii familiei lor.
  • Stiu ca nu vor putea sa se apropie foarte mult de prietenii sau vecinii lor si nici nu se pot juca in parcuri.
  • Prezenta politiei si a armatei pe strazi provoaca unora sentimente de respect sau ingrijorare.
  • Parasirea zonei de confort. Stau in casa impreuna cu familia.

Cum sa convingi un copil sa nu-i fie teama sa iasa afara

Parintii trebuie sa tina seama de unele masuri de precautie si sa utilizeze cateva strategii pentru ca cei mici sa se poata intoarce, pas cu pas, la normalitatea dinainte de pandemie.

In primul rand, si cel mai important,  este sa nu-l fortezi, pentru a evita aparitia anxietatii. In al doilea rand, trebuie sa il asculti si sa incerci sa-i intelegi motivele pentru care nu doreste sau nu poate iesi afara.

Pentru a ajuta copilul sa se adapteze la noua situatie trebuie sa tii cont de cateva aspecte: 

  • Explica-i si arata-i partea pozitiva a iesitului din casa. Vorbeste-i despre nevoia corpului si a mintii de a sta la soare si despre beneficiile acestui lucru in procesul de crestere.
  • Apeleaza la imaginatia ta. Fa-l curios cu privire la lucrurile noi pe care le poate descoperi atunci cand va iesi din casa. Reaminteste-i ca nu a mai fost mult timp afara, ca lucrurile se schimba si ca poate avea surprize minunate.
  • Starneste-i entuziasmul si curiozitatea. Incurajeaza-l sa se intalneasca cu prietenii si vecinii, cu care va avea multe de discutat si povestit despre activitatile pe care le fac  in casa.
  • Iesirile sa fie facute treptat. Si daca un copil isi exprima anumite temeri, trebuie sa-l asculti si sa iesi doar in zilele in care el se simte pregatit.
  • Fii prudent cu informatiile pe care i le oferi despre virus. Un copil ar trebui sa cunoasca si sa respecte recomandarile autoritatilor pentru a evita infectarea atunci cand iese in aer liber, dar nu ar trebui sa se simta coplesit de prea multe restrictii si instructiuni.

Noi, adultii, trebuie sa depunem efortul si sa acordam atentie celor mici pentru a-i ajuta sa-si gestioneze emotiile si fricile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pandemie Copii

Articole recomandate

Citeste si despre