Ce se intampla cand iti lasi bebelusul sa planga

/ / Modificat: 2018-12-03
Ce se intampla cand iti lasi bebelusul sa planga

Expertii au descoperit cum il afecteaza pe un nou nascut faptul ca il lasi sa planga. Multe mame au convingerea ca lasarea unui nou-nascut sa planga este benefica pentru acesta. Insa, acest lucru poate duce la ceva extrem de daunator pentru sanatatea lui.

Conform cercetarilor efectuate de experti, plansul unui bebelus iti poate spune multe despre emotiile lui si trebuie sa intervii imediat.

Darcia Narvaez, profesor la Sectia de Psihologie din cadrul Universitatii Notre Dame, sustine ca aceasta practica de a lasa copiii sa planga este din secolul trecut, cand behavioristul John Watson a avertizat despre "pericolele excesului iubirii materne".

Acesta a fost modul in care metoda de parenting accepta faptul ca a fi prea iubitoare si condescendenta cu un copil l-ar transforma intr-o persoana dependenta si plangacioasa. Cu toate acestea, opinia a fost contracarata de multi experti in aceasta problema, cercetarea fiind publicata pe site-ul "Phsychology Today".

Potrivit medicului pediatru Bill Sears, care a fost unul dintre managerii unitatii de terapie intensiva pentru nou-nascutii din Spitalul de Vest, Toronto, a concluzionat ca efectele excesului de plans la nou-nascuti pot avea consecinte la nivel neurologic si fiziologic.

ACESTEA SUNT CONSECINTELE PLANSULUI UNUI BEBELUS:

  • Exista mai multe sanse de a suferi tulburari de deficit de atentie si performante slabe in scoala.
  • Cantitatea mare de adrenalina generata sub stresul plansului, face ca in viitor, copilul sa fie mai agresiv si mai instabil din punct de vedere emotional.
  • Scaderea dezvoltarii intelectuale, emotionale si sociale.
  • Modificari fiziologice daunatoare, cum ar fi aritmii cardiace, scaderea duratei somnului si cresterea tensiunii arteriale.
  • Ei experimenteaza panica si anxietatea, care le inunda creierul cu cortizol si adrenalina.
  • Creierul nu genereaza conexiuni atunci cand copilul este expus la un nivel ridicat de stres, cum ar fi cand plange foarte mult.
  • Hormonul de crestere scade drastic.
  • Stresul de plans poate modifica sistemele de neurotransmitatoare ale creierului si poate provoca modificari structurale si functionale in regiuni ale creierului, similare cu cele observate la adultii cu depresie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Plans Plans bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre