Ce INVATA copiii cand ii inveti sa-si ceara iertare

/ / Modificat: 2019-08-21
Ce INVATA copiii cand ii inveti sa-si ceara iertare

Cu totii stim, din experienta, cat de dificil este sa cerem iertare si sa ne recunoastem greselile. Si pe masura ce imbatranim, este si mai greu.

Dar persoana care stie sa ierte traieste mai fericita, fara resentimente si fara atatea presiuni interne. Iertarea devine astfel un instrument terapeutic pentru suflet. Atat pentru copii, cat si pentru adulti.

A cere scuze constient si din proprie initiativa ajuta copilul:

1. Sa fie responsabil pentru actiunile lui;

2. Sa fie respectuos cu ceilalti;

3. Sa recunoasca si sa schimbe comportamentele negative;

4. Sa dezvolte abilitati cognitive;

Trei sfaturi pentru a-i invata pe copii sa isi recunoasca greselile si sa-si ceara scuze pentru ele

1. Fii tu un exemplu

Nu numai in lucrurile care il preocupa, ci ca principiu al vietii in familia ta. In relatia cu copiii si cu partenerul. Cu prietenii, la supermarket sau la pediatru. Recunoasterea greselilor si scuzele, daca ii afecteaza pe ceilalti, ar trebui sa fie un principiu de viata si nu doar o strategie educationala. "Imi pare rau, fiule, ca am intarziat sa te iau. Imi pare rau, voi incerca sa nu o mai fac."

2. Fa-l sa reflecteze in loc sa-l fortezi

Copilul tau ar trebui sa realizeze ce s-a intamplat. Nu presupune ca un copil atat de mic intelege ca prietenul sau plange pentru ca i-a luat camionul. In loc sa-l fortezi sa-si ceara scuze, analizeaza situatia cu el si pune-i intrebari ca acestea: "Cum te simteai inainte sa-i iei camionul? Si acum ca i l-ai luat? Imagineaza-ti ce ai simti daca te-ai juca fericit si un copil ar veni si ti-ar lua jucaria fara sa-ti ceara voie? Ce tristete, nu? Ce ai putea face pentru ca prietenul tau sa nu mai fie atat de trist?"

In acest fel, ii permiti copilului sa-si dea seama de greseala lui, sa gaseasca propria sa solutie si un raspuns compensator.

3. Invata-l sa descrie situatia

A spune "iarta-ma" nu este acelasi lucru cu "a cere iertare," a recunoaste eroarea, cu intentia de a nu o repeta. Pentru ca un copil sa-si dea seama de responsabilitatea sa, sa inteleaga ca a gresit sau ca consecintele actiunilor sale i-au afectat pe altii, trebuie sa-l inveti sa descrie. Un copil mic va invata doar daca te aude pe tine: "Vreau sa-mi cer scuze ca te strig. Cred ca nu este necesar sa tip la tine pentru a-ti spune lucruri. Am gresit. In aceasta casa nu se tipa, se vorbeste cu dragoste, imi pare rau."

Nu obliga niciodata copilul sa-si ceara scuze

Da-i informatii despre cele intamplate si oportunitatea de a face ceva pentru celalalt. Este singurul mod de a intelege cat de departe sunt consecintele actiunilor lui. Daca il fortezi, isi va cere scuze din constrangere sau supunere oarba, dar situatia nu este rezolvata. Trebuie sa incerci sa-i schimbi comportamentul.

Atunci cand cere iertare, un copil trebuie sa inteleaga care a fost greseala. Este vorba despre faptul ca toate erorile au o solutie si ca depinde de el sa evite repetarea acestora. O greseala este o oportunitate de invatare si nu un mijloc de a-l face pe cel mic sa se simta vinovat sau rau.

Ajutandu-l sa-si ceara iertare, i se dezvolta abilitati cognitive, cum ar fi perceptia clara si precisa, instrumente verbale adecvate, capacitatea de a lua in considerare doua sau mai multe surse de informatii in acelasi timp, capacitatea de a percepe si defini problema, capacitatea de a diferentia date relevante de cele irelevante, interiorizarea propriului comportament, gandire ipotetica si comunicare descentralizata, printre altele.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Iertare copii A cere iertare

Articole recomandate

Citeste si despre