Cat de important este sa OFERI dragoste unui copil si sa NU il respingi

/ / Modificat: 2019-08-06
Cat de important este sa OFERI dragoste unui copil si sa NU il respingi

Fiintele umane trebuie sa fie apropiate unele de altele. Nu este necesar sa ai un grup mare de oameni alaturi, trebuie doar sa fie de calitate. Care sa te accepte si sa te respecte asa cum esti, din dragoste si afectiune.

Cand acest lucru nu se intampla, se creeaza rani emotionale adanci in inima oricui. Daca aceste rani emotionale apar in copilarie, ele vor determina cum va fi o persoana in viata adulta. Cea mai dureroasa si mai profunda rana emotionala este respingerea, dupa cum spune psihologul Maria Jose Roldan.

Respingerea

Respingerea este o rana emotionala care ramane marcata in inima pentru totdeauna. Apare atunci cand o persoana se simte dispretuita sau refuzata de ceilalti. Poate fi vorba de respingerea parintilor fata de copilul lor sau de alti oameni. Uneori, persoanele care resping nu fac acest lucru in mod constient, dar sentimentul care apare la persoana care se simte respinsa este foarte profund si dureros.

Persoana care se simte respinsa se va proteja de acest sentiment dureros cu masti si nu va mai dori sa fie aproape de alte persoane pentru a evita din nou acea durere emotionala intensa. Un copil mic respins poate manifesta comportamente agresive, ca mod de a infrunta situatia, iar furia emotionala va fi extrem de severa. De asemenea, poate crea o lume imaginara pentru a "scapa" de realitate.

Dar pot aparea si comportamente, cum ar fi pasivitatea, apatia, retragerea sociala, depresia, comportamentele auto-vatamatoare sau boli, care se pot manifesta pe termen lung. Pe langa comportamentul agresiv poti intalni si copii cu comportament impulsiv.

Atunci cand un copil se simte respins, el nu percepe doar ca alti oameni il ignoră sau nu il iau in seama. In multe cazuri, o atentie excesiva, adica supraprotejarea, poate provoca aceleasi consecinte ale respingerii, deoarece copilul simte ca nu este acceptat asa cum este, simte ca nu este capabil sa faca lucrurile pentru sine si ca din acest motiv, parintii lui sunt mai presus tot timpul.

Copilul respins

Atunci cand cel mic se simte respins emotional, acest lucru ii poate influenta si personalitatea. Aceasta persoana va dori sa caute perfectiunea in orice figura prezenta in viata sa si nu se va simti suficient de apreciata de nimeni. Va avea o stima de sine scazuta si nu va sti sa isi recunoasca propriile succese.

Un copil respins emotional va prefera singuratatea, ca sa nu mai sufere si daca va trebui sa impartaseasca experientele sale cu alte persoane, o va face in asa fel incat sa nu permita altora sa cunoască minunile fiintei sale. El va deveni o persoana rautacioasa care ii respinge pe ceilalt si chiar va ajunge sa-i urasca din cauza respingeri traite si a durerii sale emotionale.

Te poti vindeca emotional?

Rana emotionala provocata de respingere este foarte intensa, dar poate fi vindecata cu multa apreciere si respect de sine. In acest caz copilul trebuie ajutat sa se accepte pe sine, asa cum este, fara a nega suferinta, dar sa accepte ca poate fi mai bun. Copiii inca nu inteleg iertarea, deoarece este ceva foarte abstract, dar trebuie sa inteleaga ca altii nu au putere asupra inimii lor.

Daruirea dragostei si prioritizarea legaturii cu copiii raniti emotional este esentiala pentru ca ei sa se simta acceptati si iubiti din nou ... Nimeni nu merita sa se simta respins, iar copiii trebuie sa creasca inconjurati de iubire neconditionata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dragoste Dragoste copii Dragoste de mama

Articole recomandate

Citeste si despre