Asa ii faci rau bebelusului tau fara sa vrei

/ / Modificat: 2020-02-05
Asa ii faci rau bebelusului tau fara sa vrei

Cand vin pe lume, bebelusii nu au manualul de intructiuni in mana. Doar experientele prin care treci te fac un bun parinte. Chiar daca te informezi, citesti sau mergi la intalniri cu parintii, doar experientele te ajuta sa fii o mama mai buna sau un tata mai bun.

Toti parintii fac aceste lucruri care l-ar putea rani pe bebelus, insa fara nicio intentie. 

Cand il lasi sa planga

Bebelusii nu ar trebui sa fie lasati sa planga. Un copil are nevoie sa-l tii in brate si sa-l mangai cand plange, nu sa-l lasi asa pana cand adoarme epuizat. Acest lucru il va face doar sa se simta abandonat de tine. 

Uita de miturile ca, daca plange mai mult, plamanii copilului devin mai puternici sau va deveni mai independent. Acest lucru nu este adevarat. Din contra. Daca il lasi sa planga, acest lucru ii va afecta dezvoltarea fizica si emotionala. Nu uita: copilul tau are nevoie de tine. Trebuie sa ii acorzi atetie si vei intelege foarte repede ce nevoi are, atunci cand plange.

Cand il infesi fara sa ii permiti sa se miste

Sunt mame care isi infasa bebelusul, deoarece cred ca in acest fel sunt protejati de zgarieturi.  Nu trebuie sa-l lasi mult timp asa, pentru ca ii poate fi afectata dezvoltarea motorie.

Cand il "scuturi"

Aceast "scuturat" este extrem de periculos la bebelusi, mai ales ca nu are suficienta rezistenta la gat si fontanela sa nu este inchisa. Si pot aparea leziuni neurologice grave ireversibile. Niciodata sa nu-l "scutiri". Trateaza-ti bebelusul intotdeauna cu miscari foarte blande, tinand cont ca muschii gatului lui nu sunt dezvoltati, iar capul lui cantareste mai mult in raport cu corpul.

Cand abuzezi de ecrane ca sa stea cuminte

Exista multe dispozitive concepute pentru a distra bebelusul si pentru a oferi ragaz parintilor obositi, dar aceasta nu este deloc o idee buna. Este adevarat ca nu se intampla nimic daca il lasi in patutul sau cat timp esti cu el. Dar mult timp petrecut in fata ecranelor, va dauna dezvoltarii sale.  Si ar putea dezvolta probleme fizice din cauza faptului ca sta prea mult in scaune sau alte dispozitive pentru bebelusi.

Cand tipi la el 

S-ar putea sa crezi ca bebelusul tau nu va observa ca esti obosit sau iritat. Si daca tipi la el va uita pentru ca este prea mic. Desi este adevarat ca nu isi va aminti ca ai tipat la el, acest lucru ii va ramane gravat in inima. Va fi o amprenta emotionala greu de reparat si va afecta dezvoltarea personalitatii sale.

Bebelusul tau trebuie sa fie tratat cu respect, afectiune si iubire neconditionata. Este o fiinta total dependenta de tine in toate felurile. Dezvoltarea ta fizica si emotionala va depinde absolut de echilibrul tau emotional. Tipatul nu este niciodata o solutie. Daca te simti stresat, iritat sau obosit, cel mai bine este sa respiri adanc, sa numeri pana la 10, sa cauti ajutor, dar niciodata sa nu iti versi nervii pe copil. El merita cel mai bun tratament.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Plans

Articole recomandate

Citeste si despre