Aceste fraze cu "BUNA INTENTIE" iti pot rani foarte mult fiica, EVITA-LE!

/ / Modificat: 2019-06-14
Aceste fraze cu

O vorba veche spuna ca: "Drumul spre iad este pavat cu intentii bune." Multi parinti gresesc cand vine vorba de copiii lor, gandindu-se ca fac tot ce pot si ce este mai bine pentru ei.

Dar este aproape imposibil sa nu faci greseli in rolul de parinte, cu atat mai mult cand esti la primul copil.

Nu este deloc usor sa cresti un copil, indiferent daca este fata sau baiat. Realitatea este ca lumea de azi cere sa fii foarte atent cu micutii tai. Dar, atunci cand ai o fata exista o serie de prejudecati si asteptari invechite care sunt legate de anumite stereotipuri, ceea ce ii poate determina pe parinti sa le insufle fiicei lor pareri gresite despre cum ar trebui sa se comporte sau ce ar trebui sau nu ar trebui sa tolereze in jurul ei.

Potrivit doctorului terapeut de familie, Laura Froyen, exista cateva fraze pline de "bune intentii" menite sa ofere fetei incredere, dar care ii poate face mai mult rau decat bine. Din acest motiv, ea sugereaza sa nu le folosesti, ca sa nu-si faca o conceptie gresita despre modul in care ar trebui tratata "pentru ca este femeie".

5 fraze pe care nu ar trebui sa le spui fiicei tale

Terapeutul explica de ce trebui sa eviti aceste fraze in cresterea fetelor.

1. "Da, esti foarte frumoasa"

Nu este nimic in neregula sa-i spui fiicei tale ca e frumoasă. Problema apare atunci cand ridici in slavi aspectul fizic, fara sa evidentiezi nici o alta calitate a ei. Este contraproductiv, deoarece fiica ta va creste, crezand ca "a fi frumoasa" este singurul lucru care conteaza in viata unei femei.

Stima de sine a unui copil nu are legatura doar cu aspectul fizic. Daca, in afara de a-i spune ca este frumoasa, adaugi ca este inteligenta, creativa, amabila, iubitoare, stima de sine se va hrani mai favorabil decat daca ii spui doar ca este frumoasa.

Fiica ta ar trebui sa stie ca aspectul este important, dar ca nu este singurul lucru pentru care merita sa lupte in viata si ca este mai mult decat o fata frumoasa.

2. "Esti prea slaba/grasa"

Acesta este "calcaiul lui Ahile" in cresterea atat a baietilor, cat si a fetelor. Este foarte rau sa subliniezi ca fiica ta este grasa sau slaba, deoarece ii influenteaza foarte mult conceptul de sine.

Comentariile privind aspectul fizic pot fi foarte daunatoare pentru copii, deoarece se intampla la fel ca si cu mesajul pe care il trinsmiti fiicei tale atunci cand ii spui "cat de frumoasa esti". Subliniind aceste lucruri, ii spui celui mic ca aspectul este important si ca succesul sau fericirea in viata lui depinde de felul in care arata.

3. "Te deranjeaza, pentru ca te place"

Tata, mama: nimic nu este mai crud decat sa-i spui fiicei tale ca abuzul unui om este pentru ca se simte atras de ea sau, mai rau, ca o iubeste.

Toti am fost victime ale acestei fraze si este FALSA! Este necesar ca fiica ta sa stie ca daca un barbat o trateaza prost sau o ignora, este pentru ca el nu o mai vrea sau nu o mai vede asa cum isi doreste ea.

Cand ii spui fiicei tale aceasta fraza, o condamni sa "indure" relatii in care ea este in mod constant ranita. Nu o mai face VICTIMA violentei "din iubire"!

4. "Fii fata buna si comporta-te frumos"

Atunci cand o fata este rugata sa "fie buna", ea este, in principiu, invatata ca orice comportament care nu-i multumeste pe altii este rau si va fi mustrata de cei din jur. Mai mult decat atat, aceasta face ca fata sa caute compasiune si sa fie supusa. Ea se va simti obligata mereu sa-i faca pe altii fericiti, cu pretul fericirii ei.

5. "Asta e ... e copil"

Cand ii spui fiicei tale, care s-a plans pentru ca o prietena sau un frate a lovit-o, sa ignore pentru ca este un copil si "copiii asa sunt", faci o greseala foarte mare. Ii insufli ideea ca este neputincioasa la reactiile unui copil (sau ale unui barbat), deoarece este doar o femeie care nu se poate apara.

Trebuie sa te asiguri ca fiica ta, si copilul in general, stie ca orice act sau decizie pe care o ia si ii afecteaza pe ceilalti atrage consecinte, uneori grave, in functie de ceea ce a facut.

Cresterea unui copil nu a fost niciodata o sarcina usoara si nici nu ai cum sa stii totul. Dar poti corecta anumite lucruri cand vine vorba de fiica ta.

Vorbeste clar cu ea si spune-i ca este valoroasa, ca nu conteaza daca este slaba sau grasa, ca merita sa fie bine tratata si ca ea trebuie sa invete sa apere ceea ce doreste si sa viseze. Explica-i ca este capabila sa realizeze ceea ce doreste, fara a afecta pe nimeni, in special pe ea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama si fiica Crestere fetite

Articole recomandate

Citeste si despre