5 FRAZE pe care ar trebui sa le spui copilului tau in fiecare zi

/ / Modificat: 2019-11-19
5 FRAZE pe care ar trebui sa le spui copilului tau in fiecare zi

Unii parinti abia daca au timp sa se bucure de copiii lor din cauza agitatiei zilnice, a grijilor, a muncii, a responsabilitatilor din gospodarie. Sarcinile se aduna si, uneori, iti ramane foarte putin timp  pentru a discuta cu copiii si a petrece timp de calitate cu ei. Cei mici au nevoie, insa, de apropierea emotionala a parintilor lor, asa ca asigura-te ca micutul tau stie ca il iubesti si ca este important pentru tine.

Exista multe moduri de a exprima afectiunea, dar uneori este important sa o exprimi in cuvinte. Si ar fi foarte bine sa nu ratezi nicio zi fara sa-i spui copilului cat de mult il iubesti. Mesajele de iubire reprezinta mici caramizi cu care el isi construieste respectul de sine si increderea pentru viitor.

Nu trebuie sa uiti ca ceea ce copilul crede despre sine, va depinde in mare masura de mesajele transmise de parintii sai. Informatiile si evaluarile pe care le primeste in urma actiunilor sale sunt esentiale pentru a-si construi imaginea despre sine. Iar dezvoltarea sa este in stransa armonie cu gesturile de afectiune, daruirea si comentariile pe care le primeste in fiecare zi de la parinti. 

Asigura-te ca copilul tau stie cat de mult il iubesti

1. "Esti foarte special"

Este foarte important pentru copil sa inteleaga ca este unic, diferit si special. In acest fel nu numai ca se va simti iubit si apreciat, ci si mai sigur pe el si mai increzator. Este o modalitate excelenta de a-i spune ca, desi are defecte si poate gresi, are, de asemenea, calitati minunate prin care se diferentiaza de ceilalti.

2. "Te iubesc atat de mult"

Prin actiunile lor, parintii ii arata copilului in fiecare zi ca il iubeste. Dar este foarte important sa-i spui si prin cuvinte. Exista zile grele, zile in care este posibil sa-ti mai pierzi rabdarea si sa-l certi. Insa aceste cuvinte te vor ajuta sa-i transmiti ca orice s-ar intampla, nu vei inceta niciodata sa-l iubesti. Aminteste-ti ca acceptarea neconditionata este baza pentru o buna stima de sine.

3. "Ma faci fericit"

Copilul tau este o sursa uriasa de satisfactie si fericire. Si nu trebuie sa astepti o ocazie speciala pentru a-i spune cat de norocos esti ca exista in viata ta. In acest fel ii arati ca este foarte important pentru tine, ca este un motiv de fericire si de mandrie. Nu uita ca atunci cand copilul isi vede parintii ingrijorati, s-ar putea sa se simta vinovat. De aceea, spune-i ca nu este asa.

4. "Am incredere in tine"

Pilonii increderii in sine se construiesc din frageda copilarie. Daca ai incredere in copilul tau, el va avea incredere in abilitatile sale si va deveni un adult sigur pe sine. Aminteste-ti ca cel mic devine imediat frustrat si dezamagit atunci cand nu obtine rezultatele asteptate. Prin urmare, este important ca in fiecare zi sa-i alimentezi increderea in sine. Micutul ar trebui sa stie ca ai incredere in abilitatile sale si in vointa lui de a merge mai departe, in ciuda greselilor.

5. "Imi place cand ... "

Nu este vorba despre magulire sau flatare, ci despre evidentierea aspectelor pozitive ale copilului, acelea care iti plac cel mai mult si pe care doresti sa le consolidezi. Parint fac adesea greseli de a se concentra mai mult pe pedepsirea comportamentelor negative decat evidentierea comportamentelor pozitive. De aceea, este bine sa te concentrezi intotdeauna pe calitatile celui mic si sa-i arati ca le vezi. In acest fel, nu numai ca va sti exact ce astepti de la el, dar va dezvolta si o imagine mai pozitiva despre el.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fraze Iubire copil

Articole recomandate

Citeste si despre