3 calitati pe care ar trebui sa le aiba un copil ca sa devina un invingator in viata

/ / Modificat: 2019-12-09
3 calitati pe care ar trebui sa le aiba un copil ca sa devina un invingator in viata

Visam sa ne crestem copiii pentru a fi oameni de succes. Facem tot ce putem: le cumparam cele mai bune jucarii, le platim diferite activitati extracuriculare si le cautam cele mai bune scoli, pentru a putea merge la o facultate prestigioasa. Altfel, cum pot avea succes in viata? Dar, in adancul sufletului, consideram ca nu este vorba doar de studii. Atunci ce este? Genele, soarta sau poate norocul?

Potrivit mai multor oameni de stiinta si psihologi s-a constatat ca exista 3 abilitati de baza care vor face ca micutul tau sa aiba succes in viata.

Probabil ca nu exista parinti in lume care sa nu-si doreasca ca micutii lor sa fie persoane de succes, instarite si fericite. Deci, de ce este nevoie pentru ca un copil sa fie o persoana increzatoare, inteligenta si cu spirit liber?

Exista multe studii despre succes care dovedesc ca abilitatile innascute, inteligenta si genele nu joaca rolul principal in determinarea succesului. Economistul James Heckman a validat aceasta teorie: a dovedit ca nivelul IQ-ului nu are aproape niciun efect asupra bunastarii financiare. Cu toate acestea, determinarea, perseverenta si capacitatea de a comunica cu ceilalti sunt factorii decisivi. Dar aceste abilitati nu primesc suficienta atentie.

Iata cele 3 abilitati principale la care trebuie sa lucrezi pentru ca cei mici sa aiba mai mult succes in viata. 

1. Abilitatea de a comunica cu cei din jur

Oamenii de stiinta de la Penn State si Duke University au efectuat un studiu interesant. Acestia au urmarit viata a 700 de copii americani incepand din copilarie pana la 25 de ani, pentru a vedea legatura dintre abilitatile lor sociale din copilarie si succesul in viata adulta.

S-a dovedit ca micutii comunicativi au avut mai mult succes decat colegii lor mai retrasi: in cele mai multe cazuri, au terminat facultatea, au primit locuri de munca bune pana la 25 de ani si nu au avut probleme legale.Acest lucru se datoreaza, probabil, copiilor mai dezavoltati social, care pot comunica cu usurinta, evita conflictele, pot ajuta alte persoane si isi pot respecta sentimentele. Acestea sunt abilitati extrem de importante. Micutii care pot comunica bine pot gasi modalitai de a se juca impreuna, in loc sa se bata pe jucarii.

Evident, este important sa nu uiti ca succesul nu se rezuma doar la munca. Sunt considerati oameni de succes cei care devin profesionisti in ceea ce fac, cei care isi intemeiaza familii fericite si cei care leaga relatii de prietenie cu oameni care le impartasesc interesele si sentimentele. Este greu sa construiesti aceste conexiuni fara abilitati de comunicare foarte dezvoltate.

2. Perseverenta

Faimoasa psiholoaga si scriitoare americana Angela Duckworth, autoarea cartii "Curaj: Puterea pasiunii si perseverenta" crede ca unul dintre cele mai importante lucruri pentru a cunoaste  succesul este pasiunea si perserverenta in ceea ce priveste obiectivele pe termen lung.

Impreuna cu grupul ei de cercetare, Duckworth a petrecut cativa ani urmarind cadeti ai Academiei Militare din Statele Unite, participanti la un concurs de ortografie, profesori si manageri de vanzari. Scopul studiului a fost de a prezice cine va avea mai mult succes in ceea ce face si de ce. Participantii, atat de diferiti, din domenii complet diferite, aveau ceva in comun. Si nu este frumusetea, puterea sau un IQ ridicat. Este vorba despre ceea ce Duckworth a numit curaj- puterea vointei.

Abilitatile si talentul innascut nu au aproape nicio influenta asupra realizarilor reale din viata de adult, potrivit psihologului. Determinarea si perseverenta ii ajuta pe oameni sa aiba cu adevarat succes. De asemenea, in afara de studiul pe termen lung, exista numeroase exemple din viata reala, cand o persoana medie determinata a obtinut mai mult decat o persoana dezorganizata si lenesa care ar fi putut fi un geniu.

3. Gandire creativa

Gandirea creativa ne ajuta sa gasim o cale de a iesi din situatii aparent imposibile si sa rezolvam problemele care apar in viata. Si asta este deja jumatate din ceea ce definim drept succes.

Gandirea creativa le va permite copillor tai sa-si gaseasca drumurile in viitor si poate chiar sa isi deschida propriile companii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil invingator Viata

Articole recomandate

Citeste si despre