Tehnica pixului verde, cea mai potrivita metoda pentru a-ti invata copilul sa scrie

/ / Modificat: 2019-03-21
Tehnica pixului verde, cea mai potrivita metoda pentru a-ti invata copilul sa scrie

Iti aduci aminte cand erai copil si lucrarile de la scoala sau caietele de teme erau inrosite de invatatoare peste tot pe unde apareau greseli? Recunoaste ca vizualizezi si acum unele dintre corecturile facute cu acel rosu nesuferit.

A invata trebuie sa fie pentru copil o provocare, nu o corvoada, iar reusitele trebuie sa fie subliniate inaintea erorilor. De aceea exista acum metoda pixului verde, una menita sa revolutioneze invatarea, inventata de o mama ca si tine.

Pixul rosu era teroarea fiecarui copil in scoala. Fiecare corectura facuta cu rosu parca mai scadea putin din respectul de sine si cu cat mai rosie era o pagina, cu atat mai mult aveai impresia ca nu reusesti sa bagi nimic la cap.

Dar o mamica s-a gandit la metoda pixului verde, prin care se subliniaza lucrurile facute bine de copil atat in etapa bastonaselor si a liniutelor, cat si in cea a scrisului.

Pixul rosu iti arata ce ai facut gresit, dar nu iti arata si ce ai facut bine. In schimb, pixul verde ii va indica micutului aflat la primii pasi in ale scrisului care este calea de urmat.

Cand copilul invata sa scrie, fie ca este la gradinita, fie ca a inceput deja scoala, este ceva obisnuit sa il pui sa lucreze pe un caiet tipizat. Acolo, are la fiecare capat de rand ceea ce are de scris, iar el trebuie sa completeze, dupa model. Evident, daca nu ati ajuns inca la caiete tipizate, poti si tu, ca mama, sa ii trasezi modelele pe care le are de scris, iar el trebuie, la fel, sa completeze randurile.

Cand "tema" s-a incheiat, in loc sa tai sau sa incercuiesti cu rosu ceea ce nu a iesit asa cum trebuie, alege de pe fiecare rand modelele cele mai reusite si incercuieste-le cu verde, pentru ca micutul sa stie ce are de facut pentru a-i iesi si urmatoarele la fel de bine. In plus, aceasta tehnica raspunde si la intrebarea pe care o pun multi copii: care a iesit cel mai bine?

Beneficiile metodei pixului verde

Un copil motivat va invata mereu mai repede si mai bine decat unul care se simte sub presiune. Pixul verde nu corecteaza si nu dojeneste, ci apreciaza reusitele. Este o metoda pozitiva, bazata tocmai pe motivare si confirmare, care il vor face pe copil sa isi doreasca sa avanseze si sa faca lucrurile din ce in ce mai bine.

In loc sa il fortezi sa nu mai greseasca, il vei indemna sa isi egaleze reusitele si sa devina din ce in ce mai bun.

Din punct de vedere psihologic, verdele este culoarea care atrage cel mai rapid atentia oricui, indiferent de context. Prin urmare, un raspuns corect subliniat sau incercuit cu verde ii va veni mai usor in minte copilului.

Mintea tinde sa retina mai repede ceea ce este subliniat sau marcat cu o alta culoare si, astfel, iese in evidenta in raport cu restul textului. Daca in evidenta va iesi o greseala marcata cu rosu, copilul isi va aminti greseala. Daca se va concentra pe ceea ce vede marcat cu verde drept corect, isi va aminti care este varianta buna.

Aceasta tehnica nu este menita sa corecteze greselile, ci insista pe repetarea reusitelor. Este pur si simplu vorba despre o schimbare de mentalitate. Nu evitam lucrurile negative, ci ne concentram pe cele pozitive.

Metoda pixului verde face sa dispara frustrarea si insatisfactia de a-ti fi scoase in evidenta mai mult greselile decat reusitele. Daca dam importanta mai mare unei greseli, cu toate ca in rest copilul a facut totul bine, nu vom face decat sa il facem sa se simta rau, neapreciat si poate chiar sa se subestimeze, asa cum o fac si cei care scot in evidenta doar ceea ce este rau, ignorand ceea ce este bine.

Daca ii subliniezi reusitele, copilul va fi mai motivat sa faca lucrurile din ce in ce mai bine.

Metoda pixului verde ii va face pe copii sa aiba mai multa incredere in ei si ii va ajuta sa pastreze in subconstient ceea ce au facut bine, nu greselile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare copil Invatare copii Scris copii Scriere copii

Articole recomandate

Citeste si despre