Stiinta spune: de ce mama da inteligenta copilului

/ / Modificat: 2018-12-14
Stiinta spune: de ce mama da inteligenta copilului

Genetica are un rol foarte important in inteligenta. Si daca te-ai intrebat vreodata de la cine ai mostenit IQ-ul, sigur trebuie sa-i multumesti mamei, deoarece, potrivit diferitelor studii stiintifice, ele sunt principalele responsabile pentru transmiterea acestei gene determinante copiilor lor.

Aceasta teorie incearca sa contrazica multe dintre prejudecatile de gen, care sunt prezente astazi si fac referire la faptul ca inteligenta femeilor este inferioara celei a barbatilor.

Este inteligenta mostenita de la mame?

Revista de specialitate "Scientific Culture" a publicat o teorie a omului de stiinta american, Robert Lehrke, in care el asigura ca o mare parte a componentei intelectuale a indivizilor este legata de cromozomul X.

Oamenii au un cromozom X mostenit de la mama si un altul Y, mostenit de la tata (XY), in timp ce femeile au doua cromozomi X (XX). Astfel mamele au de doua ori mai multe posibilitati atunci cand vine vorba de mostenirea trasaturilor identificate cu inteligenta.

Cromozomul X: esential îi dezvoltarea cognitiva

Unul dintre primele studii privind cromozomul X a fost realizat de Universitatea din Cambridge in 1984, in care oamenii de stiinta au concluzionat ca genele mamei furnizeaza mai multe informatii pentru dezvoltarea structurilor creierului asociate cu gandirea si operatii mentale.

Pentru a ajunge la o astfel de concluzie, ei au modificat genetic soarecii de laborator cu o doza suplimentara de gene materne. Ca urmare, acesti soareci au dezvoltat un cap si un creier mai mare, dar aveau corpuri mici. Apoi au dat o doza de gene paterne soarecilor si au dezvoltat creiere mici si corpuri mari.

mama inteligenta

Un alt studiu efectuat in cadrul Consiliului de Cercetare Medicala al Unitatii de Stiinte Sociale si Publice din SUA a intervievat 12.686 de tineri cu varste cuprinse intre 14 si 22 de ani, in anul 1994, pentru a arata daca IQ-ul era similar cu cel al mamei.

Cercetatorii au tinut cont de factori precum educatia si nivelul socio-economic. Rezultatul a aratat ca cel mai bun indicator al inteligentei a fost inteligenta mamei. De fapt, raportul dintre inteligenta tinerilor variaza in medie cu 15 puncte decat cel al mamei.

Dincolo de genetica

Desi mamele au o contributie genetica, aceasta nu inseamna ca esti inteligent exclusiv datorita acesteia. Potrivit Psycology Spot, intre 40-60% din inteligenta este ereditara, astfel incat procentul ramas depinde de mediu, de stimulare si de caracteristicile personale.

In plus, daca un copil are un IQ ridicat, acesta trebuie sa fie sustinut si stimulat de noi provocari de-a lungul vietii, pentru ca, in caz contrar, inteligenta va stagna. IQ-ul cu care ne-am nascut este important, dar nu decisiv.

Taguri Maama Inteligenta Inteligenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre