Sa-i lasam pe copii sa se uite la televizor?

/ / Modificat: 2019-04-03
Sa-i lasam pe copii sa se uite la televizor?

In general, filmele sunt o modalitate perfecta de a ne relaxa si de a petrece timp alaturi de persoane dragi.

Insa, cand vine vorba de cunoscutele filme pentru copii, multi parinti nu stiu ce sa aleaga. Unii parinti aleg sa nu le permita deloc vizionarea unor astfel de filme pentru copii. Daca nici tu nu stii ce sa faci si cum sa faci, noi te putem ajuta.

Filmele sunt folosite si ca instrumente educative. Multi educatori, profesori si terapeuti apeleaza la cai vizuale si auditive pentru a capta atentia celor mici si pentru a le transmite anumite invataminte. Aceste filme pentru copii pot face exact acelasi lucru. Daca sunt alese cu atentie, ele ajuta la dobandirea unor cunostinte noi potrivit bebee.ro.

Astfel, ca parinte, poti apela si tu la aceste filme pentru copii pentru a-i implica si pe cei mici in activitati de invatare, dar si de relaxare. Filmele le dezvolta acestor spiritul critic, ei putand spune la final daca le-a placut sau nu filmul respectiv.

Dupa vizionarea mai multor filme pentru copii, ei isi vor putea alege un gen preferat: fantasy, actiune, divertisment. De altfel, prin intermediul unor filme pentru copii ei isi pot gasi noi hobby-uri; poate un anumit film promoveaza o idee sau o activitate (dansul, echitatia, muzica) si copilul tau devine interesat de un anumit hobby. Anumite filme pentru copii sunt ecranizari ale unor carti; daca le va placea filmul, ei vor fi interesati si de cititul cartii. Si invers; daca cel mic indrageste o anumita carte, poti cauta ecranizarea acesteia pentru a-l obisnui cu aceste filme pentru copii.

S-au facut studii in scolile care apelau la filme in activitatea de invatare. Profesorii puteau alege sa difuzeze filme, documentare si ii incurajau si pe elevi sa se organizeze si sa-si creeze propriul lor film pe diferite teme. In urma acestor activitati, numarul elevilor interesati de audio-vizual, scris si literatura a crescut foarte mult, de la un procent de 29% pana la 75%.

Pana vor ajunge cei mici pe bancile gradinitei sau scolii, parintii pot folosi aceste filme pentru copii chiar si de acasa. Pe langa faptul ca vei petrece timpul cu copiii tai intr-un mod relaxant si placut, cel mic va face si ceva educativ.

Cum folosesti aceste filme pentru copii daca cei mici sunt..foarte mici? Daca ai copilasi cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, atunci desenele animate ar trebui sa fie prima ta optiune. Cauta animatii in categoriile de filme pentru copii si cu siguranta vei gasi multe titluri. Alege-le pe cele care sa ii vorbeasca copilului despre lucruri simple, dar esentiale in primii sai ani de viata.

Filme cu animalute, adaptarile dupa povestile clasice , filme cu cantecele, filme pentru copii cu final fericit sunt perfecte pentru aceasta perioada din viata lor. Filme pentru copii precum cele de la Disney sunt foarte frumoase si cu siguranta pot fi vizionate la orice varsta, cu atat mai mult la o varsta mica. Atentie insa, ei isi pot pierde rabdarea destul de repede. Poti sa alegi sa difuzezi un film in mai multe zile la rand daca cel mic se plictiseste.

Incepand cu varstele de 3-6 ani, copiii incep sa urmareasca mai atent ceea ce vizioneaza la televizor. Poti alege acum filme pentru copii cu o durata mai lunga. Tot in aceasta perioada de varsta sunt recomandate filmele care povestesc si ilustreaza anumite comportamente sociale. Cauta acele filme pentru copii care ilustreaza ce este bine si ce este rau, cum trebuie sa se comporte copilul in public sau in cadrul evenimentelor mici de familie.

De la varsta de 6 ani, copiii incep sa isi aleaga genurile preferate si iti vor cere filme pentru copii din categoria preferata de ei. Mai mult decat atat, ei pot sa se uite la un film de mai multe ori daca le place. De la aceasta varsta ei vor fi atenti la mai multe detalii cum ar fi trasaturile personajelor, ceea ce fac ei si ceea ce ii caracterizeaza.

Cu cat creste, cu atat copilul va fi mai fascinat de filme. De la 10 ani deja are formate preferintele, dar poate viziona filme din mai multe categorii. De la aceasta varsta, poti alege filme mai complexe, care trateaza subiecte mai complicate.

Poti sa porti cu el discutii pe subiecte care tin de finete si de atentie la detalii. Pune-l sa iti povesteasca despre personaje, despre trasaturile lor fizice si psihice. De la aceasta varsta, poti sa ii prezinti variantele ecranizate ale cartilor preferate si, de aici, o multime de discutii pot avea loc. Vedeti impreuna filmul si discutati apoi despre diferente, asemanari, dar si despre asteptarile pe care le avea cel mic de la acest film. Puteti cauta filmulete care sa va prezinte detalii din culise pentru a intelege cum se face un film.

O alta varianta educativa a filmelor pentru copii te ajuta sa ii pregatesti si pentru scoala, mai exact pentru orele de literatura. Dupa ce a citit cartile, poti viziona impreuna cu cel mic ecranizarile operelor clasice. Astfel, el va descoperi si variantele vizuale ale cartilor si acest lucru il va ajuta la retinerea informatiilor despre opera respectiva.

Dupa varsta de 15 ani, poti face impreuna cu copilul tau exercitii de scriere creativa. Puteti crea impreuna un scenariu pe o tema aleasa. De asemenea, de la aceasta varsta a intrebarilor, poti aborda subiectele sensibile. Cu ajutorul filmelor educative poti aduce in discutie teme precum sexualitate, anxietatea, bullying-ul, relatiile romantice. Poti vorbi apoi despre aceste subiecte mai usor decat daca le-ai fi abordat pur si simplu.

Asadar, intr-o lume in care tehnologia acapareaza cat mai multi tineri, invata sa folosesti asta in favoarea ta. Foloseste cu incredere filmele pentru copii in procesul de invatare. Pe langa faptul ca vei petrece timp cu copilul tau, te vei asigura ca ramane cu anumite informatii pretioase in urma vizionarii acestora.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Televizor Televizor copii Efecte negative televizor

Articole recomandate

Citeste si despre