Metoda scarii. O strategie pentru motivarea copiilor. Cum se aplica

/ / Modificat: 2020-05-08
Metoda scarii. O strategie pentru motivarea copiilor. Cum se aplica

O educatie a unui copil bazata pe dezvoltare poate deveni o mare provocare pentru parinti. Uneori este dificil sa gasesti cea mai buna modalitate de a-l stimula si atunci exista riscul de a cadea in extrema, situatie in care motivatia isi pierde efectul mobilizator si poate deveni chiar contraproductiva.

Un studiu realizat la Universitatea Columbia a dezvaluit ca motivarea necorespunzatoare a copilului poate pune presiuni mari asupra lui si il poate determina sa nu mai iasa din zona de confort. 

Alte cercetari, de data aceasta efectuate la Universitatea de Stat din Iowa, au aratat ca laudarea continua a unui copil nu este intotdeauna cea mai buna strategie pentru a-l motiva, ba chiar poate duce la aparitia unor caracteristici narcisiste.

De aceea, este important ca parintii sa gaseasca cea mai buna modalitate de a-si motiva copilul sa indeplineasca acele sarcini obositoare sau plictisitoare. O strategie buna este metoda scarii, ideala pentru a-l motiva si a-l incuraja sa stabileasca noi provocari si sa isi atinga obiectivele.

Cum sa-ti faci propria scara motivationala?

Instrumentul principal al acestei metode consta chiar intr-o scara ale carei trepte reprezinta diferitele faze ale procesului motivational. Poti utiliza o scara mica de jucarie pe care sa lipesti benzi mici de carton cu diferite propozitii, pe fiecare treapta, dar poti face si o scara.

Pentru asta ai nevoie de o foaie de hartie sau carton, pe care vei picta o scara cu sapte trepte. Poti face conturul scarii sau colora interiorul acesteia cu o nuanta calda. Apoi, trebuie sa scrii urmatoarele propozitii pe fiecare dintre trepte, in ordine crescatoare (de la treapta de jos pana la ultima):

  • Nu pot sa fac.
  • Poate ca pot sa fac.
  • Voi incerca sa fac.
  • Pot sa fac.
  • Voi face.
  • Fac.
  • Am facut!

Cum se aplica metoda scarii

Primul pas in aplicarea metodei scarii este sa il intrebi pe copil cu ce fraza se indentifica la acel moment. In mod obisnuit, indica una dintre frazele aflate pe treptele de jos, astfel incat sa-i ceri sa puna fotografia sa pe aceea treapta. In continuare, intreaba-l unde vrea sa ajunga si cat timp i-ar trebui sa atinga acel obiectiv. In acest fel, nu il presezi sa atinga un obiectiv care nu il intereseaza sau pentru a-l realiza intr-un timp prea scurt.

Apoi, pe masura ce avanseaza spre telul sau, il poti incuraja sa urce treptele scarii pana ajunge in varf. A "urca" putin cate putin pe scara face copilul constient de progresul sau, ceea ce ii ofera o doza suplimentara de motivatie, determinandu-l in acelasi timp sa avanseze.

Este o metoda foarte utila pentru a motiva copilul sa-si stabileasca obiective pe termen lung, precum: invatarea unei limbi straine sau aprofundarea unei noi abilitati, dar si pentru a-l incuraja sa indeplineasca obiective pe termen scurt, care pot fi plictisitoare sau monotone, cum ar fi indatoririle sau obligatiile din gospodarie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Motivare copii

Articole recomandate

Citeste si despre