De la ce varsta poti lasa copilul la televizor

/ / Modificat: 2019-03-28
De la ce varsta poti lasa copilul la televizor

Copiii din ziua de astazi petrec foarte mult timp singuri in fata televizorului sau cu un telefon in mana.

Efectele acestor obiceiuri asupra dezvoltarii lor sunt grave, motiv pentru care accesul la orice tip de gadgeturi trebuie limitat cat mai mult cu putinta.

Copiii NU ar trebui sa se uite la televizor pana la varsta de 18-24 de luni si chiar si atunci, timpul de vizionare a programelor TV ar trebui sa fie limitat zilnic la o ora sau mai putin, avertizeaza Academia Americana de Pediatrie. De asemenea, continutul trebuie sa fie "de inalta calitate", iar programele sa fie urmarite in tandem cu parintele.

Academia le-a cerut parintilor sa ia in calcul stabilirea de limite atunci cand vine vorba despre utilizarea mass-media, pentru a se asigura ca cei mici vor creste sanatos, intr-o lume digitala aflata in continua schimbare.

Recunoscand faptul ca peste 30% dintre copiii din SUA au acces la dispozitive mobile cu mult inainte de a implini varsta de 1 an si ca marea majoritate se uita la televizor, Academia Americana de Pediatrie a elaborat un set de recomandari care promoveaza o utilizare echilibrata a mijloacelor media si care descurajeaza utilizarea potential nociva.

In timp ce fiecare parinte trebuie sa decida ce este potrivit pentru copilul sau, urmatoarele strategii pot contribui la limitarea efectelor negative ale utilizarii mass-media de catre copii:

Limiteaza utilizarea media. Seteaza o limita. Spre exemplu, 30 de minute pe zi. Asigura-te ca petreci in schimb mai mult timp alaturi de copiii tai, in felul acesta umplandu-le timpul pe care ar simti nevoia sa il petreaca pe dispozitivele mobile. Joaca impreuna este esentiala pentru dezvoltarea creativitatii copiilor mici.

Alege cu atentie aplicatiile pe care le instalezi. E important sa stii ce tip de jocuri foloseste copilul, la ce videoclipuri se uita. Instaleaza filtre pe contul de youtube si ai grija ce aplicatii instalezi sau il lasi pe copil sa instaleze pe telefon ori pe tableta.

Interactioneaza cu copilul in timp ce se joaca sau in timp ce urmareste o emisiune sau un program de desene animate. In felul acesta va stii ca esti cu ochii pe el. In plus, nu ii permite sa vizioneze in mod pasiv la televizor. Copiii dezvolta abilitati lingvistice si cognitive prin interactiunea cu parintii sau cu cei care au grija de ei.

Fii constient de reclame. Programele educationale si aplicatiile online sunt intrerupte de anunturi publicitare. Poti instala un adblocker pe tableta sau telefon, iar cand vine vorba despre televizor poti opta pentru canalele televiziunii publice, spre exemplu, care are mult mai putine reclame.

Citeste-i dintr-un volum clasic de povesti. Citirea cu voce tare este pe placul copiilor. Mai mult, are rolul de a le dezvolta vocabularul si le ofera sansa de a deveni ei insisi pasionati de lectura. Academia Americana de Pediatrie a observat ca volumele transpuse in format digital contin adesea elemente vizuale care ii distrag copilului atentia si il impiedica sa inteleaga ce citesc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Televizor Televizor copii

Articole recomandate

Citeste si despre