Cum percep copiii problemele lumii de astazi? Primul documentar romanesc 3D ofera raspunsul!

/ / Modificat: 2019-05-16
Cum percep copiii problemele lumii de astazi? Primul documentar romanesc 3D ofera raspunsul!

De 1 Iunie, copiii le vor da serios de gandit adultilor. Ziua Internationala a Copilului corespunde in tara noastra cu lansarea in premiera nationala a primului documentar 3D romanesc „Guvernul Copiilor 3D”. Proiectul reuneste 100 de copii romani care au fost invitati sa isi imagineze cum ar arata tara noastra in urmatorii 100 de ani, daca ar fi chiar ei parte dintr-un Guvern al viitorului.

In contextul in care tara noastra a sarbatorit centenarul, 100 de copiii cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani din Capitala si imprejurimi au incercat sa descrie Romania urmatorilor 100 de ani, cu toate dimensiunile ei: educationale, economice, arhitecturale, sociale, tehnologice, civice, spirituale, constitutionale, ori societale.

Cum percep copiii problemele lumii de astazi? Cum ar imagina ei alternative sau solutii? Cum ar putea fi arhivate, ascultate si, poate, implementate opiniile lor la nivelul societatii? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pentru care gasim un raspuns in cadrul documentarului.

Potrivit copiilor, unele dintre cele mai mari defecte ale societatilor de astazi sunt poluarea, defrisarea padurilor, depresia, razboaiele, dar si obsesia adultilor de a face bani.

Protagonistii vin cu solutii urgente, dar si cu viziuni creative care ar putea fi o reala sursa de inspiratie pentru decidentii si adultii din zilele noastre. 

Tehnica de filmare stereoscopica - un element de pionierat national

„Guvernul Copiilor 3D” este un proiect unic in Romania, atat ca experiment de imaginatie civica, cat si ca abordare cinematografica inovatoare, devenind primul documentar stereoscopic romanesc. Aceasta tehnologie este una aparte, intrucat s-a folosit pentru prima data in lume rig-ul Alpha 3D Rig pentru un lung-metraj dezvoltat de catre stereographerul si directorul de imagine 3D Zsolt Magyari: “Alpha 3D Rig este un rig foarte compact, precis si egonomic care face posibia si filmarea din mana in 3D, fiind   echipat cu oglinda semitransparenta unica in lume, care a fost creata de catre Stereographer din Budapesta in colaborare cu cercetatorii Institutului Central de Fizica a Academiei Maghiare de Stiinta." 

La nivel global, Guvernul copiilor 3D se alatura unor documentare 3D precum Pina (Wim Wenders, 2011) sau Cathedrals of Culture (Wim Wenders, Robert Redford & co).

“Am folosit tehnica de filmare 3D in premiera in tara noastra pentru a surprinde portretul fiecarui copil cat mai expresiv cu putinta. Primul moment care ne-a inspirat sa gandim filmul 3D a fost o vizita la un muzeu din Washington DC, in care majoritatea statuilor expuse portretizau adultii vizionari din istoria umanitatii. Atunci ne-am intrebat - de ce nu am recunoaste, oare, si meritul unui copil vizionar? Tehnologia 3D se foloseste, de cele mai multe ori, in filme de actiune, insa provocarea pentru noi a fost sa o folosim in asa fel incat sa  redea umanul, cat mai autentic.”, a declarat regizoarea Ioana Mischie.

Despre primul documentar 3D romanesc:

Guvernul Copiilor 3D” face parte dintr-un univers transmedia inedit (film 3D, website participativ, VR), gandit pe termen lung.  

Filmul se adreseaza nu doar copiilor si adultilor, ci si institutiilor educationale si civice din Romania: “Guvernul Copiilor este mult mai mult decat un proiect cinematografic inovator, este un demers educational, social, civic, filosofic, vizionar. Cred ca este vital sa incurajam copiii sa isi construiasca lumea in care vor locui. Cand eram copil, mi-am imaginat guvernul ca un spatiu liber in care oameni de toate varstele, genurile si profesiile isi pot exprima o opinie si se pot ajuta reciproc pentru a o pune in practica.  In timp, am constientizat ca societatea are cu totul alte configuratii, care ne pot aliena. Copiii nu au drept de vot in societatea de astazi, insa daca viziunea lor ar fi ascultata si luata in serios macar uneori, ar putea avea un impact constructiv in comunitatea din care fac parte si in societate, pe termen scurt, mediu si lung”, a adaugat Ioana Mischie, regizor (Ioana Mischie este scenarista si regizoare de origine romana, a semnat pana in prezent filme, webseries, proiecte transmedia si proiecte VR selectate la peste 70 de festivaluri din intreaga lume).

Productia valorifica din plin umorul vizual si sonor si se axeaza pe o forma de joie-de-vivre molipsitoare, insa si pe viziuni care ne pot pune serios pe ganduri. Abordarea vizuala a filmului, axata pe cromatici-statement, a fost personalizata in functie de preferintele copiilor - fiecare fundal cromatic reprezentand o culoare preferata de protagonist. Totodata, o parte dintre elementele vizuale au fost alcatuite in colaborare cu protagonistii, ori folosind obiecte aduse de ei.

Despre realizarea documentarului 3D „Guvernul copiilor”

Government of Children / Guvernul Copiilor este unul dintre cele mai ambitioase filme independente, parte dintr-o franciza transmedia. Conceptul a fost initiat de Ioana Mischie in cadrul bursei Fulbright oferita de University of Southern California - School of Cinematic Arts in Los Angeles, California si dezvoltat ca proiect doctoral in Romania, in colaborare cu UNATC-CINETic, avandu-i ca producatori pe Studioset si Storyscapes.

Proiectul a fost evaluat de publicatii de prestigiu precum The Hollywood Reporter drept o forma de pionierat transmedia.

Proiectul este relevant nu doar la nivel national, ci si la nivel global. Pe termen lung, proiectul poate fi extins atat temporal (urmarind copiii an de an si modul in care fiecare abordare a lor evolueaza in timp), cat si spatial (extinzand proiectul in numeroase alte tari pentru a compara viziunile copiilor in functie de contextul din care provin) sau tehnologic (utilizand platforme tehnologice multiple pentru a reda aceste viziuni intr-o maniera interactiva).

Filmul Government of Children / Guvernul Copiilor va fi difuzat 3D si 2D in orase precum: Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj, Constanta, Targu-Jiu, Craiova, Pitesti, Ploiesti, Brasov, Arad, Bistrita, Botosani, Gura Humorului, Resita, Oravita, Petrosani.

Pentru spectatorii filmului din primul week-end (31 mai - 2 iunie) vor exista numeroase concursuri, tombole si bonusuri inedite.

Urmareste parcursul proiectului “Guvernul Copiilor 3D”

Teaser-ul oficial poate fi urmarit aici. Cei care indragesc proiectul il pot urmari pe FacebookInstagram sau pe Website-ul interactiv. Totodata, copiii din intreaga tara pot participa pe platforma web a proiectului si pot contribui in timp real cu viziunile lor.

Taguri Film copii

Articole recomandate

Citeste si despre