Copilul tau spune mereu ca e plictisit? Iata ce e de facut

/ / Modificat: 2019-05-02
Copilul tau spune mereu ca e plictisit? Iata ce e de facut

Multi spun ca pe copii trebuie sa ii tinem mereu “in priza”, sa le stimulam permanent atentia prin activitati c

"Mama, m-am plictisit!" Este propozitia pe care o aud mamele tot mai des. Si este momentul in care ele insele se activeaza si incep sa caute fel si fel de lucruri pe care sa le dea de facut odraslelor asa incat sa le dispara sentimentul de plictiseala. Le pun in mana un telefon sau o tableta, le pornesc televizorul.

Se pare insa ca e mult mai sanatos sa il lasi pe copil sa se plictiseasca. De fiecare data cand ii pui la dispozitie un gadget, imaginatia si creativitatea sa mor putin cate putin. Sunt sociologi care au studiat comportamentul copiilor si au stabilit faptul ca e foarte important ca cei mici sa nu depinda sau sa abuzeze de instrumentele tehnologice pe care, chiar si cu cele mai bune intentii, parintii le ofera acestora.

Motivul? Trebuie sa ii permiti copilului sa se plictiseasca, asa incat mintea lui sa ia si ea o pauza, sa aiba parte de liniste cel putin cateva secunde. In acest fel, copilul va avea timp sa observe lumea si sa profite de beneficiile acestor observatii. Numai atunci va avea sansa de a-si folosi cu adevarat imaginatia, de a gandi, de a simti.

In plus, excesul de stimuli pe care il realizeaza ecranul dispozitivelor electronice precum tableta sau telefonul exercita un efect contraproductiv. Acesta scade reactia copiilor la stimulii naturali care provin din mediul inconjurator. In acest fel, abilitatile precum concentrarea, creativitatea si imaginatia se deterioreaza treptat.

Majoritatea psihologilor sunt de acord cu aceasta teorie. Este indicat sa ne asiguram de faptul ce cel mic are parte de odihna suficienta, in acest fel avand posibilitatea sa-si imbunateasca abilitatile de a infrunta problemele care apar si de a gasi rapid rezolvari.

Un alt mare avantaj care vine din faptul ca cel mic are ocazia sa se plictiseasca este trezirea abilitatilor sale motivationale. Care sunt de o importanta vitala pentru viitorul sau. Prin urmare, nu este deloc un lucru rau sa se simta plictisit. Trebuie doar sa invete sa profite de aceasta situatie.

Nu te teme, asadar, daca copilul se plictiseste. Si mai ales nu folosi "suzeta electronica", adica nu sari sa-i dai repede un gadget ca sa ii treaca plictiseala. Cand copilul nu stie ce sa faca, atunci isi pune in miscare imaginatia. In acest fel este stimulata creativitatea care, la maturitate, ii va fi de mare folos.

Inventarea unor jocuri sau a unor povesti si analizarea lucrurilor folosindu-se de curiozitatea caracteristica varstei sunt rezultatul pozitiv al acestor "timpi morti". Fiind conectati permanent la internet sau la jocuri electronice, copiii ajung sa piarda contactul cu realitatea.

In acelasi timp, si legatura parinte-copil risca sa slabeasca daca cel mic este mereu cu un telefon in mana. La masa, spre exemplu, e foarte important sa se creeze unitatea de familie si de aceea este momentul perfect ca toti, si adulti, si copii, sa lasam deoparte telefoanele si sa ne conectam cu cei de langa noi.

Atunci cand copilul spune ca se plictiseste, pune-l sa isi foloseasca mintea, imaginatia. Cere-i sa creeze o poveste, sa priveasca norii si sa faca asocieri intre forma lor si lucrurile inconjuratoare. Implica-te si tu, ca parinte, in aceasta joaca si veti descoperi impreuna ce inseamna timpul de calitate petrecut impreuna.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Plictiseala copii

Articole recomandate

Citeste si despre