Care sunt beneficiile unui copil care invata singur

/ / Modificat: 2018-11-23
Care sunt beneficiile unui copil care invata singur

Pe masura ce trec anii de scoala, copiii trebuie sa asimileze tot mai multe informatii pentru a invata. Prin urmare, va fi necesar sa se creeze obiceiuri de studiu care sa permita acestuia sa-si atinga obiectivele stabilite. Cel mai bun lucru, fara indoiala, este sa ii inveti sa studieze singuri, fara sa depinda de ajutorul parintilor.

Beneficiile de a invata singur

Pe masura ce copiii cresc si se creeaza obiceiuri de studiu, este important ca acestia sa invete sa o faca singuri. Asta le va aduce mai multe beneficii. Printre acestea:

1. Studiul va fi mai motivant. Invatand singur, copilul pune in practica constanta si disciplina, valori care contribuie la cresterea motivatiei copilului atunci cand invata.

2. Sporeste respectul de sine. Atingerea obiectivelor stabilite intareste stima de sine. Cel mic, vede ca, cu cat studiaza mai mult, cu atat are mai mult succes, astfel incat dorinta sa de a continua studiile creste pentru a atinge si mai multe obiective.

3. Il face mai autonom. Aceasta dorinta de a atinge obiectivele fara ajutor, face ca micutul sa para autosuficient si il face mai independent.

Factori care trebuie luati in considerare pentru ca copilul sa studieze singur

Se considera ca momentul perfect pentru ca cei mici sa invete sa studieze singuri este varsta de 6 ani, adica atunci cind intra la scoala. Dar realitatea este ca fiecare copil este unic si are un ritm evolutiv diferit. Prin urmare, va fi necesar ca adultii sa ia in considerare si alti factori.

Unii dintre acesti factori vor depinde de personalitatea copilului, altii de mediul in care se afla. Acestea sunt:

  • Autonomia copilului. Este important sa stim cum copilul este independent de adult si abilitatea micutului de a rezolva probleme singure.
  • Locul unde studiaza. Mediul inconjurator al copilului ar trebui sa transmita confort si pace. Copilul trebuie sa se simta confortabil in mediul inconjurator pentru a invata.
  • Raspunderea celui mic. Copilul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa-si faca temele. Prin urmare, va fi important sa cunosti gradul de responsabilitate pe care acesta il are inainte de a invata sa studieze singur.
  • Rolul adultilor. Acestia ar trebui sa aiba un rol de cooperare. Adica, sa sustina si sa ghideze copilul in timpul evolutiei sale, astfel incat sa dobandeasca abilitatile necesare pentru a dobandi obiceiul de a studia singur.

Sfaturi pentru a ajuta copiii sa studieze singuri

Pentru ca micutii sa dobandeasca abilitatile necesare pentru a putea studia singur, adultii din jurul lor trebuie sa aiba initiativa si capacitatea de a anticipa nevoile copiilor.

Pentru a realiza acest lucru, va fi util sa urmezi aceste sfaturi:

  • Creeaza rutine de studiu. Invata-ti copilul sa-si faca un obicei zilnic de lucru intr-o maniera ordonata, astfel incat el sa invete sa fie constant.
  • Propune-i un program de studiu. Incearca sa-l faci sa-si stabileasca o ora la care sa-si faca temele. Copilul sa aiba un timp de 15 minute pentru a-si face tema, iar atunci cand este nevoie sa aprofundeze, timpul de studiu sa nu depaseasca 50 de minute. De asemenea, invata-l ca este important sa-si regleze timpul de studiu. Adica, pentru a vedea importanta combinarii timpului de odihna cu timpul de lucru.
  • Creeaza-i un spatiu de studiu. Copilul trebuie sa aiba amenajata o zona cu lumina si care sa-i genereaze pace si liniste in suflet, astfel incat sa se poata concentra.
  • Fii ghid. Parintii isi pot invata copiii tehnici de studiu diferite cum ar fi: realizarea de scheme, rezumate, harti conceptuale etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Invatare Invatare copii Metode invatare copii

Articole recomandate

Citeste si despre