Motive pentru care o mamica nu doreste vizite in maternitate

/ / Modificat: 2012-04-17
Motive pentru care o mamica nu doreste vizite in maternitate





 

Exista nenumarate motive pentru care o mamica nu ar dori vizite in maternitate imediat dupa nastere. Vizitele in maternitate ar trebui sa fie oricum limitate, mai ales in primele ore dupa nastere, cand tu si partenerul tau sunteti obositi si doriti sa petreceti timp impreuna cu nou-nascutul.

In timpul lauziei, rezistenta organismului este scazuta, iar proaspata mamica este mai expusa contactarii gripei sau infectiilor intestinale. Cel mai bun mod de a preveni acest lucru este interzicerea sau limitarea pe cat posibil a vizitelor in maternitate.

O infectie gripala, de exemplu, care apare in maternitate, se propaga rapid la toate lauzele si la nou-nascuti, in cazul carora da complicatii mai grave. Din acest motiv, interzicerea sau limitarea vizitelor la maternitate este o masura absolut necesara, luata in scopul prezervarii sanatatii mamei si bebelusului.

 9 motive pentru care lauza nu vrea sa primeasca vizite in maternitate

Exceptand motivele obiective si medicale care tin de siguranta bebelusului si a mamei enumerate mai sus, iata cateva motive mai subiective sau personale ale proaspetei mame:

• germofobia – germofobele (cele care sunt obsedate de prezenta bacteriilor) vor sa isi pastreze camera cat mai sterila, mai ales cand este vorba de un nou-nascut. Solutii antibacteriene igienizante sunt destule in spitale, dar si o spalare intensa pe maini ajuta la fel de mult cand vine vorba de vizitatori.

• oboseala postnatala – mamele obosite au mai degraba nevoie de odihna decat de conversatie. In salile de recuperare exista destui factori perturbatori, iar vizitele din partea familiei si prietenilor ar fi deja prea mult.

• legatura cu bebelusul – este momentul in care o mama creeaza o legatura cu bebelusul ei, il priveste, ii invata fiecare por sau rid de pe trup. Aceste momente se petrec numai in doi.

• o recuperare dureroasa – durerile din timpul recuperarii s-ar putea sa fie intense si obositoare pentru mama, asa ca vizitatorii ar coplesi-o. Cele care au suferit o cezariana nu au mobilitatea si dispozitia necesara pentru musafiri in maternitate.

• punga sondei urinare – are utilitatea ei, insa  este total inestetica si o poate stanjeni pe proaspata mamica in momentul in care se umple in vazul vizitatorilor.

• alaptatul – poate fi jenant sa alapteze in fata vizitatorilor. Pentru multe dintre mamici, procesul alaptarii este unul natural si usor, insa pentru altele poate fi stanjenitor sa se concentreze asupra sanului, bebelusului si asupra tuturor ochilor din incapere ce o suprevegheaza.

• cosul de gunoi – cosul de gunoi este in mod obisnuit plin cu lenjerie intima de unica folosinta sau comprese sterile si poate fi un peisaj neplacut pentru oaspetii care arunca servetelele de hartie dupa ce s-au spalat pe maini la venire.

• cum arata – desi bebelusul este vedeta, iar majoritatea vizitatorilor abia dau atentie detaliilor in ceea ce o priveste pe mama, aceasta ar putea totusi sa se simta complexata de semnele de oboseala de pe chipul sau.

 Tine cont de programul de vizita si de regulamentele interne

Informeaza-te cu privire la programul de vizita al maternitatii la care vei naste si politica lor in ceea ce priveste vizitatorii sub varsta de 12 ani, pentru a putea pune in tema rudele si prietenii.

Inainte sa ia bebelusul in brate, vizitatorii trebuie sa se spele pe maini pentru a nu transmite bacterii celui mic. In cazul rudelor sau pritetenilor care sufera de o afectiune transmisibila este indicat ca acestia sa nu viziteze nou-nascutul decat dupa ce s-au vindecat.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre