Nasterea la termen. De ce nu e acelasi lucru sa nasti la 37 de saptamani sau la 42

/ / Modificat: 2019-03-15
Nasterea la termen. De ce nu e acelasi lucru sa nasti la 37 de saptamani sau la 42

Se spune ca un copil se naste la termen daca se naste intre saptamana 37 de sarcina si saptamana 42, dar in intervalul acesta apar diferente uriase pentru ca cele 5 saptamani sunt fundamentale pentru dezvoltarea bebelusului.

Desi sunt considerate nasteri la termen dupa incheierea a 37 de saptamani, acestea pot fi definite astfel:

  • Intre 37 si 39 de saptamani - nastere la termen devreme
  • Intre 39 si 41 de saptamani - nastere la termen normal
  • Intre 41 si 42 de saptamani - nastere cu teremen intarziat

Fiecare zi pe care bebelusul o petrece in uterul mamei este esentiala. Copiii nascuti inainte de incheierea a 37 de saptamani sunt considerati prematuri, iar cei care se nasc dupa 42 de saptamani sunt "suprapurtati".

Bebelusii care se nasc la 37 de saptamani prezinta riscuri mai mari decat cei care se nasc in saptamana 40, din moment de nu au beneficiat de acele zile esentiale pentru dezvoltarea completa a plamanilor.

Un studiu realizat de March of Dimes, fundatie care sprijina parintii copiilor nascuti prematur, arata ca riscul de moarte la bebelusii nascuti in saptamana 37 este de doua ori mai mare decat cel inregistrat la copiii nascuti in saptamana 40, indiferent de rasa si etnie. Astfel, reiese ca este crucial ca, desi sarcina a ajuns la termen, sa nu fie declansata nasterea inainte de saptamana 39, daca nu exista indicatie medicala pentru acest lucru.

In ultimele saptamani de sarcina, copilul ia in greutate aproximativ 200 de grame pe saptamana, acumuleaza grasime care il va ajuta sa se adapteze mai bine la temperatura din exterior, iar organele sale se dezvolta si mai bine.

Nasterea inainte de saptamana 39 este asociata cu mai multe complicatii respiratorii, auditive sau legate de capacitatea copilului de a invata, ca sa enumeram cateva diferente. Doua saptamani in plus, chiar si una, chiar si cateva zile, pot fi esentiale pentru dezvoltarea bebelusului.

Rata de mortalitate infantila neonatala este mai ridicata la copiii nascuti in saptamana 37 de sarcina si scade cu fiecare saptamana in plus pana in saptamana 40.

Timpul petrecut in uterul mamei nu este important doar pentru maturizarea plamanilor si pentru cresterea in greutate. Asteptarea momentului la care copilul decide ca trebuie sa se nasca este esentiala si pentru dezvoltarea creierului, astfel ca multi nu recomanda declansarea nasterii daca nu sunt motive obiective pentru a face acest lucru.

Ce se intampla in ultimele saptamani de sarcina

Saptamana 37: fatul masoara 46-48 cm si are o greutate aproximativa de 2,9 kg. Femurul sau are o lungime de cca. 7,2 cm, iar circumferinta capului ar trebui sa fie in jur de 33 cm. Fatul ar trebui sa fie in pozite cefalica, pregatit de nastere. El este complet format, iar acum doar se dezvolta si primeste celule imunitare de la mama.

Saptamana 38: fatul masoara aproximativ 50 cm si are o greutate aproximativa de 3,2 kg. Manutele sale deja stiu sa apuce si se joaca cu cordonul ombilical, singura lui jucarie in uter. Capul este acoperit cu par, mai mult sau mai putin.

Saptamana 39: fatul masoara aproximativ 52 cm si cantareste intre 3,25 si 3,3 kg. El continua sa primeasca nutrienti de la mama, dar si anticorpi, care trec de bariera placentara si ii intaresc sistemul imunitar.

Saptamana 40: fatul este pregatit sa vina pe lume si sa se instaleze confortabil la pieptul mamei. Cand va veni pe lume pielea sa va fi puternic colorata, iar organele genitale vor parea inflamate din cauza nivelului ridicat de hormoni. Capul ar putea fi putin deformat dupa nasterea naturala din cauza trecerii prin canalul de nastere, dar acest lucru se va rezolva in scurt timp.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere Nastere la termen

Articole recomandate

Citeste si despre