Ce poti bea in timpul travaliului?

/ / Modificat: 2010-09-20
Ce poti bea in timpul travaliului?

Multe femei insarcinate se intreaba daca vor avea voie sa bea lichide in timpul travaliului si mai ales ce anume: apa, sucuri, ceaiuri? Bauturile in timpul travaliului sunt permise, cu cateva exceptii.

Unele femei sunt foarte insetate in timpul nasterii, mai ales in primele stadii ale travaliului, de aceea bauturile sunt chiar recomandate cateodata. Exista mai multe studii care au demonstrat ca bauturile si alimentele consumate in timpul travaliului nu reprezinta un pericol pentru mama sau fat.

Ca regula generala, poti sa bei si sa mananci in timpul travaliului (in limitele unei diete usoare pentru digestie) daca nu folosesti medicamente anti-durere ca pethidine sau daca nu ai complicatii care sa necesite o anestezie totala mai tarziu.

Bauturi permise in timpul travaliului

 Travaliul poate fi epuizant si de aceea poate provoca sete, plus ca salile de nastere sunt de obicei foarte calduroase, asa ca vei vrea cu siguranta ceva de baut. Nu te ingrijora daca ai nevoie sa mergi la baie. Mersul pana la toaleta este un mod excelent de a ramane activa in timpul travaliului.

Bautul apei in timpul travaliului

Apa pare sa fie cea mai comuna optiune pentru mamele aflate in travaliu. Trebuie avut in vedere insa ca daca bei prea multa apa in timpul travaliului si nu mananci nimic s-ar putea sa ai un risc mai mare de hyponatraemia sau dezechilibru de sodiu.

Bauturile isotronice, bauturile sportive si energizantele in travaliu

Bauturile isotronice, concepute pentru a mentine echilibrul electrolitilor din corp, sunt o idee buna pentru femeile foarte insetate, aflate in travaliu. Hyponatraemia nu mai reprezinta un risc daca bautura contine sodiu. Bauturile energizante concepute pentru atleti se absorb rapid in organism si tind sa fie eficiente si in timpul unui travaliu obositor din punct de vedere fizic.

Unele bauturi energizante sau isotronice care contin cofeina ar trebui evitate. Cofeina patrunde prin placenta la fat si ultimul lucru pe care ti-l doresti in orele de dupa nastere este un nou-nascut nervos si care nu vrea sa doarma.

Ceaiul de frunze de zmeura rosie baut in timpul travaliului

Ceaiul de frunze de zmeura rosie este consumat mai ales in ultimele stadii ale travaliului ca un tonic uterin. Baut in cantitati mari si doze puternice se spune ca ar scurta travaliul. Acest tip de ceai poate fi baut cald sau rece si indulcit cu zahar, suc de fructe sau miere.

Ceaiul de ghimbir pentru a taia greata

Ceaiul sau berea de ghimbir poate taia greata asociata de multe ori cu travaliul.

Apa de cocos bauta in travaliu

Apa de cocos este de multe ori numita "bautura sportiva naturala" si este o buna alternativa pentru femeile care vor sa evite cafeina si/sau colorantii artificiali din bauturile din comert. Apa de cocos contine electroliti, potasiu si magneziu, potoleste setea si, daca este bauta dintr-o nuca de cocos tanara, este si sterila. Apa de cocos este vanduta cateodata si in magazine. Lichidul transparent nu ar trebui confundat cu laptele sau crema de cocos vandute pentru a fi folosite la gatit.

Cuburile de gheata si sucurile inghetate

Cuburile de gheata sau sucurile inghetate sunt iarasi o solutie buna pentru potolirea setei in travaliu, pentru ca sunt usor digerabile.

Bauturi facute in casa

Iti poti face o bautura similara celor cu electroliti acasa, pentru a o lua cu tine la spital. Ai nevoie de suc de lamaie, sare si calciu/magneziu si un indulcitor, toate amestecate cu apa plata. Este bine sa o gusti inainte de a o lua la tine pentru a fi sigura ca iti place.

Ce nu este bine sa bei in timpul travaliului

Pentru ca stomacul nu digereaza la fel de bine in timpul travaliului, este bine sa eviti bauturile grase, greu de digerat, ca milkshake-urile sau cele de tip frapuccino (cafe frappe, latte macchiato, cappucino etc). Aceste bauturi tind sa accentueze si starea de greata.

Nu sunt recomandate nici bauturile carbogazoase din comert, de tip limonada sau cola, pentru ca s-ar putea sa te faca sa te simti mai rau, la fel si sucurile prea acide de portocale sau grapefruit.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre