A treia etapa a travaliului - eliminarea sau expulzarea placentei

/ / Modificat: 2012-12-12
A treia etapa a travaliului - eliminarea sau expulzarea placentei

A treia etapa a travaliului, cea a eliminarii sau epulziei placentei, incepe din momentul in care copilul este scos pe canalul de nastere si se incheie cand tot tesutul placentar este evacuat din uter. Este cea mai scurta si usoara dintre cele trei faze ale travaliului. Iata ce te mai asteapta in acest punct al nasterii naturale!

Caracteristicile celei de-a treia etape a travaliului

Ultima etapa a travaliului dureaza intre 5 si 30 de minute si este extrem de importanta pentru asigurarea starii de sanatate optime a proaspetei mamici. Printre simptomele frecvent intalnite in aceasta perioada se numara frisoanele si chiar tremuraturile.

La foarte putin timp dupa nastere, incepi sa resimti iarasi contractii uterine. Acestea se numesc contractii postpartum si au un rol esential in eliminarea placentei si a resturilor de tesut care raman in urma nasterii bebelusului. Pe termen lung, contractiile uterine ajuta uterul sa revina la forma de dinainte de sarcina. Poti resimti aceste crampe zilnic, chiar si cateva saptamani dupa nastere.

Contractiile de dupa nastere stimuleaza desprinderea placentei de pe peretii uterului si coborarea ei spre vagin, spre eliminare. Acesta este un proces natural, care ar trebui sa se initieze de la sine. Exista insa cazuri in care contractiile postpartum nu apar in mod natural. De exemplu, daca ai avut nevoie de anestezie epidurala, este posibil nici macar sa nu simti aceste contractii sau ele sa nu isi mai faca aparitia in mod firesc.

Chiar daca esti extenuata dupa nastere, medicul sau moasa te vor ruga sa incerci sa mai impingi usor, pentru a grabi expulzarea placentei. Alteori, medicii apeleaza la masajul abdominal pentru a grabi eliminarea placentei. In cazul in care aceste masuri nu dau roade, se recurge la interventii medicale de tipul injectiilor cu oxitocina, hormonul nasterii, care provoaca contractiile.

Si alaptarea favorizeaza aparitia acestor crampe. Organismul mamicii produce in mod natural oxitocina, hormonul care ajuta la provocarea contractiilor postpartum si, implicit, la evacuarea placentei. Alaptatul copilului stimuleaza cresterea productiei acestui hormon. Si schimbarea pozitiei mamei poate contribui din plin la stimularea contractiilor uterine de dupa nastere si la evacuarea placentei.

Medicul ti-ar putea recomanda sa incerci pozitia de stand in sezut sau pe vine, care ajuta la coborarea placentei in vagin. Medicul va verifica cu atentie daca toate resturile de tesut au fost eliminate. In cazul in care suspecteaza ca au mai ramas resturi de tesut placentar, va interveni chirurgical pentru a le indeparta. Este foarte important ca placenta sa fie complet eliminata. In caz contrar, exista riscul infectarii tesutului si aparitiei septicemiei, o boala care poate fi fatala.

Dupa terminarea expulzarii placentei, medicul te va tine sub supraveghere medicala atenta cateva ore, pentru a se asigura ca totul este in ordine, ca nu apar hemoragii si ca nu exista niciun semn de infectie.

Cu a treia etapa, a expulzarii placentei, procesul nasterii se considera incheiat. Tu cum ai resimtit aceasta faza? Ai avut nevoie de ajutor pentru eliminarea placentei sau expulzarea s-a produs de la sine? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Etape travaliu

Articole recomandate

Citeste si despre