Sexul in perioada de lauzie. Iata ce spun specialistii

/ / Modificat: 2018-11-26 10:23:42

Lauzia este definita ca perioada postpartum, in care fiziologia femeii se schimba complet. Hormonii sai si sistemul sau reproducator revin la normal. Tema contactului sexual in aceasta perioada, adica in cele aproximativ sase saptamani de dupa nastere, este complexa, iar abordarea ei difera de la cuplu la cuplu.

Multe cupluri sustin ca si-au reluat activitatea sexuala la scurt timp dupa ce femeia a adus pe lume un copil. Si au facut asta intrucat spun ca li se parea prea mult sa astepte inca 40 de zile. Trebuie spus insa ca decizia aceasta implica o serie de riscuri.

sex-nastere

Lauzia este perioada in care organismul femeii trece prin procesul de recuperare dupa sarcina si nastere. De aceea, este important sa te relaxezi. Numai in acest fel micile incizii de la nivelul perineului se pot cicatriza si vindeca.

Tine cont ca aceasta perioada de odihna este foarte importanta, deoarece aparatul tau reproductiv, in care ati pastrat o fiinta umana timp de noua luni, se recupereaza usor, usor.

Riscurile relatiilor sexuale in lauzie

Hemoragie. Canalul vaginal este foarte sensibil dupa nasterea naturala. Prin urmare, orice miscare brusca sau frecare a peretilor vaginali, inclusiv contractiile vaginului, pot provoca sangerari anormale.

Infectii. Penetrarea vaginala in perioada postpartum este extrem de daunatoare femeii, ea crescand sansele de a contracta infectii, cauzate atat de ciuperci sau de bacterii.

O noua sarcina. Chiar daca este mai putin probabil, nu este totusi exclus ca in acest interval de timp sa se instaleze o noua sarcina. Chiar daca menstruatia nu a aparut inca, ovulatia este posibil sa existe, motiv pentru care, in cazul in care decizi totusi sa ai rapoarte intime in aceasta perioada, e foarte important sa iti iei toate masurile de precautie.

Redeschiderea taieturilor de la cezariena. Relatiile sexuale in perioada de lauzie sunt extrem de periculoase pentru femeile care au nascut printr-o operatie cezariana. De fapt, presiunea abdominala sau contractiile pot provoca redeschiderea taieturii.

Raport sexual dureros. Actul sexual care are loc la scurt timp dupa nastere, atunci cand canalul vaginal nu si-a revenit inca la normal, poate fi dureros, deoarece tesuturile pot fi inca inflamate. In loc sa simti placere, vei resimti un mare disconfort. In plus, sansele de a suferi de complicatiile mentionate mai sus cresc.

Rabdarea este cel mai bun aliat

Indiferent ca nasterea copilului a avut loc natural sau prin cezariana, este esential sa se respecte o perioada de repaus. Doar medicul curant poate determina, pe baza analizei de recuperare, daca poti incepe sau nu sa ai relatii sexuale.

Ai rabdare si ai grija de corpul tau. Numai in acest fel vei evita o multime de dureri de cap.

Unele femei au un libidou ridicat in perioada de lauzie, ceea ce le face sa se simta gata sa reia raporturile sexuale. Daca la aceasta se adauga insistenta partenerului pentru a obtine contactul fizic, aceste femei si-ar putea intrerupe perioada de repaus dupa nasterea copilului. Cu toate acestea, cuplul este important sa se inarmeze cu rabdare si sa puna mai presus de orice sanatatea proaspetei mame.

Taguri Sex dupa nastere Sex cuplu

Citeste si despre