Scorul Apgar: ce semnifica notele pe care le primesc bebelusii la nastere

/ / Modificat: 2018-12-13
Scorul Apgar: ce semnifica notele pe care le primesc bebelusii la nastere

Testul Apgar a fost intocmit pentru prima data in anul 1952 de medicul anestezist Virginia Apgar, cu scopul de a evalua starea de sanatate a bebelusului la nastere. El ofera un sumar rapid si simplu al efectelor anesteziei si nasterii, folosind cinci criterii usor de inteles.

Ce este de fapt testul Apgar

Aceasta evaluare este primul test al nou nascutului, in sala de nasteri, imediat dupa venirea pe lume si este important in evaluarea conditiei fizice a bebelusului, determinand astfel daca este sau nu necesara atentie medicala de urgenta. APGAR este acronimul care evalueaza A- aparenta, P-pulsul, G-grimasa, A- activitatea, R-respiratia noului nascut.

Testul este efectuat de obicei de doua ori, prima data in primul minut de la nastere, si apoi la cinci minute de la nasterea bebelusului; uneori, in situatia in care exista ingrijorare fata de starea de sanatate a noului nascut, el se efectueaza si o a treia oara, la zece minute dupa venirea pe lume a noului nascut.   

Procedura implica evaluarea celor cinci factori care privesc starea de sanatate a micutului, fiecare factor primind o nota de la 0 la 2, nota 2 fiind cea mai buna evaluare a urmatorilor factori:

Aparenta – care se refera la culoarea pielii bebelusului la nastere

Pulsul- care priveste pulsul cardiac al bebelusului

Grimasa – care se refera la reflexul de iritabilitate in termeni medicali

Activitatea- care priveste activitatea si tonusul muscular

Respiratia – care indica statusul efortului depus in a respira al noului nascut

Medicii, asistentele si moasele evalueaza si noteaza fiecare factor, apoi le calculeaza, rezultand nota Apgar. Media notelor fiecarui factor poate fi de 10, care este cea mai mare nota posibila si poate ajunge pana la 0, care indica cea mai precara stare de sanatate posibila a noului nascut.

Ce inseamna nota Apgar

Evaluarea Apgar in primul minut de viata al nou-nascutului

Medicul evalueaza bebelusul in primul sau minut de la venirea pe lume pentru a determina daca are nevoie de atentie medicala imediata; o nota intre 7 si 10 semnifica faptul ca bebelusul este bine si nu necesita mai multa atentie decat cea obisnuita oferita la venirea pe lume, asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi daca bebelusul tau nu primeste nota 10, mai ales ca majoritatea nou nascutilor au manute si picioruse cu piele vinetie cand vin pe lume.

Daca copilul primeste o nota intre 4 si 6 , este posibil sa necesite ajutor imediat pentru a putea respira. O nota de 3 sau mai putin indica nevoia de resuscitare pentru a putea salva viata bebelusului in timp ce o nota Apgar de -1 este obisnuita pentru bebelusii nascuti prematur si pentru unii dintre nou nascutii veniti pe lume in urma unei operatii cezariene, insa acest lucru nu inseamna neaparat ca bebelusul tau nu va fi sanatos in cele din urma.

Evaluarea Apgar la cinci minute dupa nastere

Medicul evalueaza bebelusul din nou dupa cinci minute de la venirea sa pe lume, folosind acelasi sistem de evaluare, pentru a putea determina evolutia starii de sanatate a noului nascut. O nota intre 7 si 10  la cinci minute dupa nastere este considerata a fi normala, insa daca nota Apgar este 6 sau mai putin, atunci este posibil ca bebelusul sa necesite atentie medicala mai serioasa si o evaluare medicala mai amanuntita in urmatoarele ore de la nastere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Calcul scor apgar Scor apgar

Articole recomandate

Citeste si despre