Sangerarea dupa nasterea prin cezariana

/ / Modificat: 2011-02-22
Sangerarea dupa nasterea prin cezariana

Dupa nasterea prin cezariana este normal ca o anumita cantitate de sange sa apara. Aceasta este o scurgere vaginala ce survine natural dupa nastere numita lohii. Apare atat in cazul nasterii vaginale sau naturale, cat si dupa cea prin cezariana. Insa cat este normal sa sangerezi si cand devine aceasta o problema dupa cezariana?

Lohiile sau sangerarile vaginale postnatale sunt compuse din:

  • resturi de membrane;
  • cheaguri de sange;
  • zemuire a plagilor vaginului si colului uterin.

Cand este normala sangerarea dupa cezariana?

La inceput s-ar putea sa ai o sangerare de culoare rosu aprins, care ar trebui sa se tranforme in timp intr-una rozalie, apoi in galben-maroniu si spre sfarsit intr-o culoare albicioasa. Daca constati aparitia cheagururilor nu te ingrijora, sunt normale.

Fluxul de sange este intotdeauna mai greu dupa operatia de cezariana si continua pe un interval de 4-5 zile, timp in care ar trebui sa inceapa sa se diminueze si sa devina mai "usor" in maxim 6 saptamani. In mod obisnuit, aceasta se regleaza cam in 3-4 saptamani.

Cand sangerarea vaginala nu este normala?

Daca experimentezi cantitati mari, incontrolabile de sange atunci situatia ar putea iesi de sub control. Daca schimbi foarte multe absorbante in cateva ore, iar fluxul este abundent atunci ai nevoie de control medical imediat. Aceasta ar putea insemna ca s-a produs o leziune sau o complicatie la nivelul vaselor de sange in timpul interventiei chirurgicale care trebuie remediata.

De asemenea, chegurile de snage care depasesc marimea unei mingiute de golf necesita control medical de urgenta.

Nu folosi tampoane interne in perioada imediat de dupa nastere. In timpul nasterii prin cezariana esti si asa predispusa la infectii, iar tampoanele interne favorizeaza aparitia lor asa ca evita sa le folosesti pana cand organismul se recupereaza complet dupa nastere.

Ce faci daca sangerezi abundent dupa nastere si apar si alte probleme?

Orice neregularitate care apare la acest nivel trebuie semnalata medicului care te-a sustinut la nastere si care a facut operatia de cezariana.

Necesitatea tratamentului pentru reglarea sangerarii vaginale depinde de cauza care a dus la aparitia sangerarii abundente sau a problemelor pe care le intampini. Acesta este indicat in cazul in care fluxul de sange este in exces si nu da semne sa se opreasca.

Tratamentul poate varia de la simpla administrare a unui medicament pana la transfuzie de sange sau chiar histerectomie in cazuri mai grave.

Revenirea ciclului menstrual dupa nastere

Dupa recuperarea postnatala si dupa ce sangerarea vaginala de dupa nastere inceteaza, te poti intreba oare cand vei avea urmatoarea menstra. Aceasta poate aparea undeva intre 45 de zile si 3 luni.

Daca alaptezi atunci poate dura mai mult pana cand menstruatia revine. Alaptarea intarzie menstruatia cu 12 saptamani sau chiar mai mult decat la femeile care nu alapteaza.

Dupa operatia de cezariana ai putea constata ceva diferente in menstruatia ta fata de perioada de dinainte de sarcina. Unele femei suporta mai usor menstruatiile post nastere, in timp ce altele se pot confrunta cu o dismenoree puternica, de care nu aveau parte inainte de sarcina. Specialistii considera ca aceste schimbari nu au legatura neaparat cu cezariana, ci cu schimbarile hormonale care apar atat in sarcina, cat si dupa nastere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere cezariana Dupa nastere Menstruatia dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre