Exercitii utile dupa operatia de cezariana

/ / Modificat: 2017-05-19
Exercitii utile dupa operatia de cezariana

Recuperarea dupa nasterea prin cezariana este mai lenta si lunga decat cea dupa nasterea naturala, intrucat presupune interventia chirurgicala. Pentru a grabi procesul de refacere, dar si pentru a tonifia musculatura abdominala si pelvina sectionata in timpul operatiei, este indicat sa faci zilnic cateva exercitii fizice rapide si usoare! Indiferent de tipul de nastere pentru care optezi, este recomandat sa astepti in jur de 6 saptamani pana sa te apuci de sport sau exercitii fizice viguroase.

Daca dupa nasterea naturala, poti incepe exercitiile de recuperare mai devreme de aceasta perioada, dupa operatia de cezariana este indicat sa astepti cel putin o saptamana pana cand incepi exercitiile usoare de recuperare, pentru a permite inciziei sa se inchida si tesuturilor musculare sa se regenereze.

Ridicari de bazin

Ridicarile de bazin contribuie la tonifierea planseului pelvin si la grabirea recuperarii dupa cezariana. Stai intinsa pe spate, indoaie genunchii avand talpile perfect infipte in podea si picioarele usor departate. Cu mainile pe langa corp, ridica bazinul de la sol cat poti de mult, apoi revino usor la pozitia initiala. Repeta de 5-8 ori.  

Aplecari spre inainte

Si aplecarile usoare spre inainte au un rol esential in intarirea musculaturii afectate de interventia chirurgicala si in redobandirea controlului asupra planseului pelvin. Stai dreapta, cu picioarele departate. Ridica mainile deasupra capului si apleaca-ti usor trunchiul spre inainte, pana formezi un unghi de 90 de grade cu picioarele. Este important ca in timpul aplecarii, sa tii spatele perfect drept. Revino la pozitia initiala si repeta exercitiul de 5-10 ori.

Abdomene inverse

Abdomenele inverse au rolul de a intari musculatura abdominala, dar mai ales pe cea a spatelui, puternic afectata in timpul sarcinii, cand a trebuit sa suporte greutatea uterului. Stai pe burta si adu palmele la nivelul umerilor. Ascunde coatele sub cutia toracica si incepe sa ridici usor capul si umerii, dar nu atat de mult incat sa fortezi musculatura spatelui si coloana vertebrala. Revino la pozitia initiala. Repeta exercitiul de 5-8 ori.

Incordari de muschi

Incordarile frecvente ale muschilor abdominali reprezinta un exercitiu simplu, care nu-ti solicita prea mult efort fizic sau pozitii speciale. Tot ce trebuie sa faci pentru a ajuta la vindecarea operatiei si intarirea muschilor perineali si abdominali este ca atunci cand stai jos sau in picioare, sa-ti incordezi muschii abdomenului si sa-i tii astfel cateva secunde, dupa care sa-i relaxezi. Executa o serie de 4-5 ori si repeta seriile de 2-3 ori pe zi.  

Ridicari de genunchi la piept

Ridicarile de genunchi la piept reprezinta un alt exercitiu prin care-ti intaresti musculatura pelvina si grabesti refacerea dupa cezariana. Stai intinsa pe spate, cu mainile pe langa corp, picioarele departate si genunchii usor indoiti. Incepe sa ridici incet un picior si sa aduci genunchiul la piept, fara a forta miscarea. Revino cu piciorul in pozitie initiala si procedeaza la fel cu celelalt picior. Repeta miscarile de 4-8 ori.

Mai cunosti si alte exercitii rapide, usoare si utile dupa operatia de cezariana? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Recuperare cezariana

Articole recomandate

Citeste si despre