Trucuri pentru parinti in primele saptamani cu bebe

/ / Modificat: 2012-12-24
Trucuri pentru parinti in primele saptamani cu bebe

Trucurile pentru parinti in primele saptamani cu bebelusul iti pot fi de mare ajutor cand nu mai stii ce sa faci. Chiar daca te-ai pregatit indelung sa-ti intampini micutul, ai citit carti si reviste de specialitate, te-ai uitat la documentare si ai discutat cu alte proaspete mamici, este foarte probabil sa intampini greutati in primele saptamani. Nu dispera, pe masura ce trece timpul vei deveni experta in ingrijirea bebelusului si vei da sfaturi prietenelor care vor deveni mame mai tarziu.

Cum sa-ti faci viata mai usoara in primele saptamani cu bebelusul

 Daca esti ingrijorata ca nu te vei descurca, iata cateva trucuri care pot face mai usoara viata parintilor in primele saptamani cu bebe:

  • La inceput, bebelusul doarme aproximativ 16 ore pe zi.

    Incearca sa dormi si tu atunci cand doarme cel mic. Daca nu poti dormi la pranz, poti cel putin sa te relaxezi citind o carte sau facand ceva ce iti face placere.
  • Atunci cand cel mic plange ore intregi si simti ca te lasa puterile, respira adanc, calmeaza-te si gandeste-te ca este o perioada care va trece foarte repede. Multe mame se gandesc apoi cu nostalgie la primele saptamani cu bebelusul.

  • Daca il obisnuiesti de la inceput pe bebelus cu o rutina zilnica, va fi mai usor si pentru tine. Copilul va manca, va face baie si va dormi pe cat posibil la ore fixe, astfel incat si tu vei putea sa-ti faci un program de odihna.

  • Daca ai lapte, alapteaza-ti bebelusul cat de des poti, pentru ca altfel sanii ti se vor inflama si vei avea dureri mari. In plus, alaptatul intareste legatura dintre mama si fat. Vei vedea cum incepi sa "comunici" cu bebelusul tau si cat de minunata este aceasta perioada.

  • Daca trebuie sa te intorci la munca, incearca sa te mulgi cu pompa de san si sa-i lasi bebelusului rezerve suficiente pana la intoarcerea ta acasa.

  • Bebelusii care sufera de colici raspund foarte bine la zgomotul (jetul de aer cald) produs de foen. Daca directionezi jetul de aer cald asupra burticii bebelusului, poti avea surpriza placuta ca cel mic sa se calmeze instant. Ai grija sa nu apropii totusi foarte mult aparatul de bebelus, pentru a nu-l speria.

  • Daca nu reusesti sa calmezi in niciun fel bebelusul, scoate-l la o plimbare. Aerul curat il va linisti cu siguranta. Bebelusii au nevoie de bai de aer incepand cu primele zile de viata.

  • Multi bebelusi se calmeaza atunci cand sunt pusi intr-un balansoar, altii se calmeaza la baita. Observa-i comportamentul bebelusului tau, vezi ce-i place si ce nu. In timp, iti vei da seama de la auzul primului scancet de ce plange si ce anume vrea bebelusul.

Sfaturi pentru tatici in primele saptamani cu bebe


  • Pentru a face fata oboselii si stresului din primele zile cu bebe, ai si tu nevoie sa iesi din casa macar pentru jumatate de ora, timp in care tatal copilului sau unul din bunici il pot supraveghea pe cel mic. Ofera-ti o ora de masaj, o manichiura si o pedichiura. Daca esti proaspata mamica, nu inseamna ca trebuie sa te neglijezi.

  • Atunci cand este acasa, roaga-ti sotul sa te ajute la treburile casnice. Daca incerci sa le faci pe toate, nu vei mai avea destula energie pentru bebelus.

  • Nu este nicio rusine sa ceri ajutorul unei persoane cu experienta in ingrijirea bebelusului, mai ales in primele saptamani cu bebe. Greselile facute acum din nepricepere sau neatentie pot avea consecinte grave mai tarziu.

  • Taticul trebuie sa-si sustina partenera daca aceasta sufera de depresie post partum. Cere sprijinul celor din jur daca te simti neajutorata si ai stari depresive. In cazul unor forme severe de depresie, este bine sa ceri sfatul unui specialist.

Venirea pe lume a primului copil schimba cu totul dinamica unui cuplu. Apar probleme si intrebari noi la care este dificil sa gasesti rapsunsuri. Cu toate ca poate fi o perioada destul de dificila, primele saptamani cu bebelusul iti vor duce si multe satisfactii de care iti vei aminti cu placere mai tarziu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre