Taierea intarziata a cordonului ombilical

/ / Modificat: 2017-03-14
Taierea intarziata a cordonului ombilical

Tot mai multi specialisti recomanda taierea cordonului ombilical la peste trei minute dupa nastere, datorita beneficiilor pe care aceasta practica le are asupra sanatatii bebelusilor, benefiicii dovedite prin numeroase studii clinice. Aceasta procedura este cu atat mai indicata in cazul copiilor nascuti prematur, acestia prezentand un risc mai mare de anemie prin carenta de fier.

De ce se recomanda taierea intarziata a cordonului ombilical

In momentul nasterii, o treime din sangele bebelusului se afla inca in cordonul ombilical si in placenta. Prin urmare, clamparea timpurie priveaza nou-nascutul de sangele existent la nivelul placentei si al cordonului ombilical. In anii '50, se credea ca taierea cordonului ombilical, la doar cateva secunde dupa nastere, avea darul sa reduca riscul unor complicatii precum hemoragia post-partum, icterul neonatal, problemele respiratorii si policitemia (cresterea anormala a productiei de globule rosii sau eritrocite). Evolutia uimitoare a medicinei si intreprinderea unor ample studiilor clinice au dat insa peste cap vechile credinte si practici.

Specialistii in obstretica-ginecologie au constatat ca taierea imediata a cordonului ombilical este daunatoare nou-nascutului, deoarece il priveaza de oportunitatea de a recupera sangele din placenta. Acest neajuns duce mai tarziu la carenta de fier, cu repercursiuni grave asupra sanatatii copilului. Un bebelus care nu are suficient fier in organism poate suferi afectiuni ale creierului. In egala masura, copiii mici diagnostificati cu o carenta majora de fier au o capacitate de invatare redusa. Ei sunt mai lenti in vorbire si in gandire.

Daca medicul clampeaza cordonul ombilical mai tarziu, la doua-trei minute dupa nastere, sangele bogat in fier va fi transferat din placenta si din cordonul ombilicat la bebelus. In primul minut dupa nastere, cantitatea de sange trasferata de la placenta la bebelus ajunge la aproximativ 80 ml. Dupa trei minute, volumul creste la 100 de ml. Sangele trasferat din plancenta poate oferi un surplus de fier de pana la 40-50 mg/kg corp. Combinat cu fierul existent deja in organismul nou-nascutul (aproape 75 mg/kg corp), acest sange suplimentar poate preveni anemia feripriva, in primul an de viata.

Recomandarea OMS

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda medicilor sa clampeze cordonul ombilical la 1-3 minute dupa nastere, in scopul scaderii incidentei anemie feriprive (anemie prin carenta de fier) la bebelusi.

Taierea intarziata a cordonului ombilical permite continuarea fluxului de sange intre placenta si nou-nascut, imbunatatind astfel nivelul de fier din organismul copilului pana la varsta de 6 luni. Procedura este extrem de benefica, mai ales pentru copiii proveniti din medii sarace, cu acces limitat la alimentele bogate in fier. Clamparea cordonului ombilical in mai putin de un minut de la nastere nu este indicata decat in cazul in care nou-nascutul nu respira si trebuie resuscitat.

Beneficiile clamparii intarziate a cordonului ombilical

In ultimii zece ani, tot mai multe studii clinice au atestat faptul ca sugarii tind sa aiba un nivel mai mare de fier in sange, atunci cand cordonul ombilical a fost clampat la trei minute dupa nastere. Fierul este un mineral extrem de important pentru dezvoltarea creierului.

El joaca un rol esential in procesul de mielinizare si in producerea neurotransmitatorilor. Atunci cand un bebelus sau un copil mic sufera de anemie feripriva, el risca probleme comportamentale si intarziere cognitiva. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale clamparii intarziate:

- Asigura un volum mai mare de sange cu aproximativ 32%;
- Garanteaza o greutate mai mare la nastere. o Reduce riscul de anemie cu circa 50%;
- Creste rezerva de fier din sange cu 27-47 mg. In egala masura, scade riscul de deficienta de fier cu 33%, la varsta de 2-3 luni;
- Contribuie la pastrarea unui nivel optim al hematocritului, fara sa aiba un impact semnificativ asupra valorii bilirubinei (cea care provoaca icterul) in prima saptamana de viata;
- Furnizeaza un aport mai bun de oxigen, scazand astfel riscul probemelor respiratorii la bebelus;
- Previne o serie de complicatii care pot aparea in cazul bebelusilor nascuti prematur: leziuni cerebrale, probleme intestinale si infectii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cordon ombilical Taiere cordon ombilical nastere

Articole recomandate

Citeste si despre