Pozitia craniana a bebelusului la nastere

/ / Modificat: 2014-01-30
Pozitia craniana a bebelusului la nastere

Pozitia craniana a fatului la nastere determina tipul de nastere pe care o poti avea. Pozitia craniana fetala este influentata de mai multi factori, printre care si de o anestezie epidurala (muschii vaginali nu se mai pot incorda pentru a ajuta pozitionarea corecta a capului fatului).

Tipuri de pozitionari ale Occipitalului Stang

Occipitalul Stang asezat anterior – cea mai comuna pozitie in travaliu. In general nu prezinta probleme sau dureri in plus in timpul travaliului sau sarcinii. In cazul acestei pozitii, spatele capului fatului este putin deviat dinspre centru in zona pelviana, spre coapsa stanga a mamei.

Cand bebelusul are capul intors cu fata spre coapsa dreapta a mamei, pozitia se numeste  Occipital Stang asezat transversal.

Aceasta pozitionare presupune asezarea undeva intre pozitia anterioara si cea posterioara. Nasterea si travaliul pot fi putin mai dureroase si mai incete in cazul acestei pozitionari craniene a fatului.

Pentru a usura durerile si a incuraja bebelusul sa isi continuea rotatia spre pozitii anterioare, poti incerca niste miscari din bazin in travaliu:

• Flexari din pozitia verticala, cu un picior in fata si unul in spate;


• Rotirea zonei pelviene in jurul unui ax vertical sau orizontal;


• Leganarea corpului inainte si inapoi, stand in picioare.

Aceste mici exercitii ajuta fatul sa se aseze intr-o pozitie favorabila. Intreaba medicul sau asistenta pentru mai multe sugestii.

Occipitalul Stang pozitionat posterior presupune ca fatul sta cu fata inainte, usor spre stanga, cu privirea spre coapsa dreapta a mamei. Aceasta pozitie duce la o durere mai mare de spate si o nastere mai lenta.

Pentru a preveni aceasta durere, a o scadea sau a ajuta bebelusul sa se aseze intr-o pozitie mai buna pentru nastere, poti incerca mici exercitii ca cele precizate mai sus, la care poti sa adaugi si statul pe palme si genunchi. Pe langa miscarea bazinului pentru pozitionarea bebelusului, incearca si niste masuri de confort:

• Masaj;


• Perne termice (incalzite sau racite);


• Fa o baie sau un dus relaxant;


• Foloste o minge pentru nastere.

Pozitionari ale Occipitalului Drept

Occipitalul Drept asezat anterior este des intalnit in nasteri. In general nu prezinta probleme sau dureri suplimentare si se manifesta ca Occipitalul Stang pozitionat anterior, numai ca orientarea este spre coapsa dreapta a mamei.

Cand bebelusul are capul intors cu fata catre coapsa stanga a mamei, pozitia se numeste Occipitalul Drept asezat transversal si are aceleasi trasaturi ca si Occipitalul Stang asezat transversal. Indicate sunt aceleasi tipuri de exercitii.

Occipitalul Drept pozitionat posterior presupune o pozitionare in oglinda fata de Occipital Stang pozitionat posterior. Indicatiile pentru prevenirea durerii sunt aceleasi.

Manevrele Leopold

Manevrele Leopold presupun palparea abdominala pe care o face medicul pentru determinarea pozitiei fatului, prin:

• acomodarea gravidei cu mainile obstetricianului;


• delimitarea inaltimii fundului uterin;


• palparea continutului segmentului inferior;


• palparea flancurilor.

Aceasta se face de obicei in ultimul semestru de sarcina, cand mergi la control. Intreaba si retine care este pozitia bebelusului tau, pentru a te pregati din timp cu exercitiile necesare usurarii nasterii si durerii acesteia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre