Nasterea si dioptriile

/ / Modificat: 2013-12-31
Nasterea si dioptriile
Intrebare:

- In cazul in care sufar de miopie, ce este mai indicat? O cezariana sau o nastere normala? Dioptria este de -1.25 la ambii ochi.

Raspuns:

Nu stiu in ce masura puteati dumneavoastra hotari modalitatea de finalizare a nasterii, daca tinem cont ca in Romania operatia de cezariana se efectueaza numai daca exista o indicatie in acest sens (putand fi vorba de indicatii relative sau absolute).

Intr-adevar, sunt medici care tin cont de dorinta pacientelor in acest sens si se folosesc de cateva indicatii relative pentru a efectua aceasta procedura, insa, daca nu exista nici macar acest indicatii, cezariana la cerere nu poate fi efectuata decat in sistemul privat.

Referindu-ma la afectiunea dumneavoastra, miopia forte constituie o indicatie de terminare a nasterii prin operatie cezariana; pentru acest lucru dioptriile trebuind sa fie de peste -7.

Totusi, mai poate fi indicata terminarea nasterii prin operatie cezariana in situatia in care miopia avanseaza semnificativ pe parcursul sarcinii.

Ratiunea principala pentru care se indica terminarea nasterii prin operatie cezariana in fata unei gravide cu miopie o reprezinta dorinta de a scuti acea gravida de efortul travaliului si mai ales al expulziei, efort care poate determina cresterea semnificativa a dioptriilor imediat postpartum, complicatie care poate evolua pana la dezlipirea de retina.

In situatia in care se va decide nasterea pe cale vaginala efortul travaliului si al expulziei va fi controlat si potentat, medicii fiind pregatiti oricand pentru o conversie a metodei de terminare a nasterii in situatia in care nasterea pe cale vaginala devine prea solicitanta pentru viitoarea mamica.

Dr. Ciprian Pop-Began
Obstetrica ginecologie, Spitalul Universitar de Urgenta Elias

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre