Lasati copilul sa decida cand se naste

/ / Modificat: 2019-02-11
Lasati copilul sa decida cand se naste

Sarcina este cel mai complex proces uman care incepe in momentul conceperii si se sfarseste dupa nasterea copilului. In timpul celor 38 de saptamani, bebelusul se dezvolta in interiorul uterului pana cand este pregatit sa apara pe lume.

Sarcina este comparata de unii medici cu prepararea unei tocanite, la temperatura scazuta. Nu poti sa dai focul mai mare ca sa fie gata mai repede, pentru ca nu se fierbe bine, aroma nu este aceeasi.

Trebuie sa ai rabdare sa fierba atata timp cat este nevoie. In conditii normale, bebelusul trebuie, de asemenea, sa ramana in uter pana cand nasterea este declansata in mod natural, sa fie el cel care decide cand sa se nasca.

Nasterea la termen

Nasterea este declansata de o combinatie de factori biologici sincronizati intre mama si copil. Este cel din urma care transmite semnale endocrine placentei si mamei, astfel incat organismul ei sa porneasca separarea oxitocinei, un hormon responsabil pentru provocarea contractiilor uterine care duc la nastere.

Se considera ca termenul de nastere apare intre saptamana 37 si 42 de sarcina, insa, este evident ca un bebelus nascut in saptamana 37, nu este la fel ca cel nascut in saptamana 42. Diferenta de cinci saptamani este foarte mare atunci este vorba despre dezvoltarea copilului.

Fiecare zi in uter este fundamentala pentru sanatatea lui. Intre saptamana 37 si 39, organele importante, cum ar fi plamanii, creierul si ficatul, continua sa-si finalizeze dezvoltarea.

Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie a decis introducerea unor nuante in definitiile termenului de nastere, care clarifica faptul ca nasterile induse si operatiile de cezariana programate inainte de sfarsitul saptamanii 39 nu sunt considerate nasteri la termen.

Marjele de calcul

Copilul se naste in saptamana 40, teoretic, dar nu este intotdeauna asa. Nu trebuie sa-l evacuezi pana la sfarsitul saptamanii 40 ca si cum ar avea o data de expirare, daca copilul nu da semne ca vrea sa vina pe lume.

Dupa 42 de saptamani, exista anumite riscuri pentru sanatatea mamei si a copilului, cum ar fi o placenta matura, reducerea lichidului amniotic, macrozomia sau aspiratia meconiului.

Este putin probabil ca bebelusul sa nu se nasca inainte de saptamana 42. Numai 10% se nasc in aceasta saptamana. Daca se intampla acest lucru si pana la sfarsitul saptamanii 42 bebelusul nu da semne ca vine pe lume, este important sa te consulte un medic pentru a vedea daca este vreo problema sau daca este nevoie ca nasterea sa fie indusa.

Lasati copilul sa decida

Sarcina este un proces minunat, aproape miraculos. Pare incredibil ca acea fiinta mica s-a format, timp de noua luni, la tine in burtica.

Cand bebelusul este gata sa se nasca, atunci cand este in pozitia corespunzatoare, declanseaza un raspuns hormonal din partea mamei care il pregateste sa vina pe lume. Copilul este grabit si dornic sa-si cunoasca mama si mediul inconjurator, pentru a favoriza momentul cunoscut sub numele de "momentul de marca", care in cazul nasterilor programate se modifica.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere Nastere la termen Nastere prematura

Articole recomandate

Citeste si despre