Ce trebuie sa stii inainte de nastere

/ / Modificat: 2017-10-20
Ce trebuie sa stii inainte de nastere

Aducerea pe lume a unui bebelus este cel mai fericit moment din viata unei mame. Este totodata si momentul in care viata unei femei se schimba radical, din toate punctele de vedere. Nu este cazul sa te sperii, ci doar sa ai in vedere faptul ca dupa nasterea bebelusului, te vei confrunta cu mici provocari carora, insa, le vei face fata cu succes!

Descopera care sunt lucrurile pe care trebuie sa le stii, astfel incat sa fii pregatita pentru viata de dupa ce vei da nastere primului tau copil:

1. Primele luni pot fi o adevarata provocare

Orice viitoare mama trebuie sa stie ca primele saptamani, chiar primele luni cu bebelusul, pot fi o adevarata provocare. Cand stie ca o noua viata depinde de ea, o femeie isi doreste sa faca tot ce ii sta in putinta, astfel incat micutul sa nu aiba de suferit.

Insa un sugar nu poate sa se exprime, sa spuna daca ii este foame ori daca il doare ceva, singura lui modalitate de a spune ca il deranjeaza ceva fiind plansul. Alti bebelusi pot plange chiar ore in sir fara un motiv aparent, ceea ce o poate extenua pe proaspata mamica.

Astfel de momente pot fi extenuante, insa ceea ce trebuie sa faca o femeie aflata intr-o astfel de situatie este sa nu isi piarda calmul si rabdarea, oricat de greu ar parea. Nu trebuie sa faca greseala de a nu-i cere ajutor partenerului ori de cate ori simte ca a ajuns la capatul puterilor.

2. Oboseala foarte mare

O proaspata mamica poate sa aiba parte de un lung sir de nopti nedormite, ceea ce ii va cauza o oboseala accentuata. Fie ca nu doarme fiindca sugarul plange incontinuu, fie pentru ca isi face o multime de ganduri inainte de culcare crezand ca nu este o mama foarte buna si ca nu face totul cum trebuie, o proaspata mamica poate sa se confrunte cu perioade de oboseala cronica, in care se simte de-a dreptul extenuata.

Odihneste-te si aminteste-ti ca nu exista mame perfecte, ci doar mame care fac tot posibilul ca puiul lor sa creasca frumos si sanatos!

3. Alaptatul poate sa fie dificil

O alta dificultate pe care o pot intampina viitoarele mamici este legata de alaptat. Primele saptamani pot fi destul de grele. In primele zile in care iti pui bebelusul la san, acestuia ii poate fi greu sa suga, din cauza ca nu stie ce sa faca.

Trebuie sa ai rabdare cu el si sa nu renunti de la primele incercari, pentru ca micutul se va obisnui cu sanul. Sanii pot incepe sa curga, moment destul de dificil pentru proaspata mamica.

4. Transformari ale aparatului urinar

Daca nasti natural, este posibil ca in primele saptamani sa nu simti cand ai nevoie sa mergi la toaleta. Organismul este cel care are capacitatea sa isi revina dupa o astfel de experienta.

5. Stari de panica

Unele mamici pot sa treaca destul de des prin stari de panica, fiindca se ingrijoreaza din cauza bebelusului. Aceste stari de disconfort vin de la intrebari precum: "Oare micutul respira corect?", "Nu cumva s-a imbolnavit? Parca plange prea tare", "Oare se hraneste suficient?".

Te pot urmari destul de multe scenarii de cosmar in legatura cu copilul tau, alt lucru care te va incarca emotional si iti va da o stare de neliniste. Ar trebui ca grijile sa fie inlocuite cu stari de bucurie prilejuite de fiecare zambet al micutului, de ganguritul sau, de progresele pe care le face. Este cel mai bun mod de a invinge temerile.

6. Timp pentru tine, aproape deloc

Daca in ultimele luni de sarcina nu prea aveai mare lucru de facut si simteai ca te plictisesti, in postura de proaspata mamica situatia se va schimba complet. Nu o sa mai ai aproape deloc timp pentru tine, centrul universului tau fiind copilul.

Asa ca pregateste-te sa renunti, cel putin in primele luni de dupa nastere, la programarile de la salonul de cosmetica sau la iesirile la film cu prietenele tale. Timpul este acum mult mai scurt pentru astfel de activitati.

7. Iesirile in oras nu vor mai fi niciodata la fel

Odata ce ai devenit parinte, modalitatile de petrecere a timpului liber nu vor mai fi niciodata ca inainte. In primele luni de viata nici nu o sa poti sa iti petreci timp in oras, pentru ca trebuie sa te dedici foarte mult bebelusului. Cat despre calatorii, abia dupa ce micutul va implini 6-7 luni poti sa incepi sa mergi cu el pe distante mai lungi.

Atunci cand planifici un concediu, trebuie sa te gandesti in primul rand la cel mic, ceea ce inseamna ca va trebui sa alegi un loc de cazare care sa ofere facilitati si pentru copii. Cel putin in primii doi ani de viata ai copilului va trebui sa renunti la vacante la cort sau in locuri cu grad de risc, pentru a nu pune copilul in pericol.

8. Te vei schimba si tu

Meseria de mama iti va schimba si tie modul de viata, pentru ca o sa incepi sa te gandesti de doua ori inainte de a face ceva. O sa devii o persoana mult mai grijulie si mai responsabila, pentru ca acum ai in grija ta o viata care depinde in totalitate de tine.

Alte schimbari pot fi legate de obiceiurile alimentare, caci vei opta pentru hrana mult mai sanatoasa decat inainte. Vicii precum alcoolul sau fumatul vor fi, de asemenea, de domeniul trecutului, pentru a nu ii face rau copilasului tau, mai ales daca il alaptezi.

O sa devii, incet incet, o persoana mult mai creativa, pentru ca vei fi nevoita sa te joci cu copilul tau, sa inventezi tot felul de jocuri care sa va binedispuna.

9. Relatia cu partenerul poate avea de suferit

Proaspetele mamici au tendinta sa isi indrepte toata atentia asupra noului membru al familiei, ceea ce il poate face pe partener sa se simta neglijat. De aceea, trebuie sa ai grija sa nu il indepartezi pe sotul tau de tine si sa gasesti timp, chiar si cateva minute pe zi, in care sa il intrebi cum se simte si sa ii spui cat este de important pentru tine.

Momentele de tandrete intre parteneri au un rol foarte important in relatie, ele pot fi un adevarat liant in momentele de tensiune, caci rolul de parinte poate fi unul greu, mai ales la inceput de drum.

10. Poti sa pierzi sau sa castigi prieteni noi

In noua ipostaza in care te afli este posibil sa pierzi din vechii prieteni, mai ales dintre cei care nu au copii si nu inteleg ce inseamna sa fii parinte. Se pot simti frustrati pentru ca nu vei mai avea timp ca sa iesi cu ei. Pe de alta parte, vei castiga noi prieteni, din randul celor care sunt deja parinti si ii poti intalni fie in parc, fie in alte locuri pe care le frecventezi cu copilul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pregatire pentru nastere Viata de mama Dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre