Majoritatea bebelusilor prefera sa se nasca noaptea. Care este ora lor favorita

/ / Modificat: 2019-06-18
Majoritatea bebelusilor prefera sa se nasca noaptea. Care este ora lor favorita

Nimeni nu poate prezice ziua si ora cand se naste un bebelus. Este putin probabil acest lucru. Chiar daca iti doresti ca micutul tau sa vina pe lume la o anumita data sau ora, copilul este cel care alege cand se naste.

Un studiu recent a constatat ca majoritatea bebelusilor vin pe lume noaptea si ca ora de varf a nasterii este la 4 dimineata.

Rezultatele studiului si posibilele motive pentru care se intampla acest lucru:

Studiul a analizat inregistrarile a peste 4500 de nasteri care au avut loc la maternitatea din Madrid intre 1887 si 1892. Desi sunt foarte vechi, aceste date au o importanta deosebita, deoarece provin dintr-o perioada in care operatiile de cezariana se efectuau in numar mic.

Aceasta cercetare a constatat ca micutii prefera sa se nasca noaptea si se crede ca acest lucru se datoreaza atat motivelor evolutive, cat si celor biologice.

Ora de varf a nasterilor, ora 4:00

Acest nou studiu publicat in revista Plos One, a revizuit inregistrarile a peste cinci milioane de nasteri din Anglia, intre 2005 si 2014.

Au fost stabilite diferite modele de regresie si statistici pentru a stabili modul in care timpul de nastere variaza in functie de tipul de nastere si de varsta gestationala, printre alti factori.

Ei au descoperit ca ora si ziua nasterii au variat considerabil. In cazul nasterilor declansate in mod spontan s-au produs, mai ales, intre miezul noptii si sase dimineata, avand un varf la ora 4 dimineata, precum si o probabilitate mai mare de a aparea in cursul saptamanii si nu atat de mult in weekend sau de sarbatori.

Pe de alta parte, majoritatea operatiilor de cezariana au avut loc dimineata, in zilele lucratoare, in timp ce nasterile induse au avut loc in mod regulat aproape de miezul noptii, intre joi si sambata, precum si inainte de sarbatori.

Rezultatul cezarienelor nu surprinde pe nimeni, deoarece sunt putine programate in weekend.

Dar ce se intampla cu nasterile naturale, care se declanseaza spontan? Faptul ca bebelusii au preferat sa se nasca noaptea se poate datora unor motive evolutive si biologice.

Pe partea evolutiei, poate fi o chestiune de siguranta si de supravietuire, asa cum stramosii nostri se intalneau la caderea noptii, dupa o zi petrecuta la vanatoare, astfel incat femeia insarcinata era inconjurata de oameni care o puteau proteja.

Un alt factor care ar putea influenta nasterile in timpul noptii se datoreaza influentei luminii sau absentei acesteia. Ca si corpul, nasterea este guvernata de ritmul circadian. In plus, melatonina, un hormon care apare in absenta luminii, ajuta la declansarea altor hormoni responsabili de declansarea nasterii.

Toate aceste motive ar putea explica de ce majoritatea copiilor aleg sa se nasca noaptea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere

Articole recomandate

Citeste si despre