Factori care determina nasterea prematura

/ / Modificat: 2014-09-23
Factori care determina nasterea prematura

Factorii sau cauzele care duc la aparitia nasterii premature sunt multipli. Nasterea prematura  apare atunci cand bebelusul este nascut inainte de 37 de saptamani . In mod normal, o sarcina are intre 40-42 de saptamani, insa stilul de viata, tipul de sarcina, bolile sau istoricul medical personal cu avorturi sau de nasteri premature pot cauza nasterea inainte de termen.

Cauzele care stau la baza nasterilor premature nu sunt intotdeauna cunoscute in totalitate. De aceea, medicii prefera sa vorbeasca mai degraba de factori de risc care influenteaza nasterea prematura decat de cauze propriu-zise.

Sarcina multipla

Atunci cand esti insarcinata cu gemeni sau cu mai multi bebelusi, prezinti riscuri mai mari sa nasti prematur. Daca apelezi la tehnici de reproducere umana asistata  ai mai multe sanse sa ramai insarcinata cu mai multi bebelusi. Aproape jumatate din sarcinile gemelare si aproape toate cele cu mai mult de 2 bebelusi sfarsesc prin nastere prematura.

Istoricul personal de nasteri premature

Daca ai mai nascut prematur in trecut, prezinti un risc crescut ca si urmatoarele sarcini sa se sfarseasca tot prematur.

Preeclampsia

Preeclampsia este cresterea presiunii arteriale si a proteinelor din urina dupa saptamana a 20-a de sarcina. Este o afectiune foarte grava care poate pune in pericol viata mamei sau a fatului. De asemenea, ea rezulta intr-o multime de complicatii care cresc semnificativ riscul de nastere prematura. Singurul tratament al preeclampsiei este nasterea rapida a fatului.

Sindromul HELLP

Sindromul HELLP este un termen medical folosit pentru una dintre complicatiile extrem de severe ale preeclampsiei si se caracterizeaza printr-o dereglare a ficatului si a coagularii sangelui.

In majoritatea cazurilor, acest sindrom apare dupa nastere , insa exista cazuri in care se dezvolta in a 2-a parte a sarcinii. In aceasta situatie se impune nasterea prematura, atat pentru binele mamei, cat si al fatului. Uneori, nasterea prematura se impune extrem de devreme, iar sansele de supravietuire ale bebelusilor sunt foarte mici.

Infectiile recurente

Este vorba in special de infectiile prezente in zona abdominala, mai exact in zona vaginala, a rinichilor, vezicii urinare si tractului urinar. Recurenta infectiilor la nivelul uneia dintre aceste zone poate creste riscul de nastere prematura.

De asemenea, orice tip de febra  peste 38 de grade Celsius in timpul sarcinii poate declansa nasterea prematura.

Bolile cronice

Multe dintre bolile cronice sunt asociate riscului de nastere inainte de termen. De aceea, daca suferi de hipertensiune arteriala, diabet, boli inflamatorii intestinale, lupus sau altele, medicul te va tine sub observatie atenta pe parcursul sarcinii si va recurge la nastere prematura daca este cazul.

Istoricul personal de avorturi

Daca ai avut un avort in trecut in al 2-lea trimestru de sarcina sau mai mult de doua avorturi provocate in primul trimestru de sarcina, atunci exista riscul ca viitoarea sarcina sa sfarseasca prematur. Exista un risc foarte mare si de avort recurent daca ai un istoric medical cu avorturi la activ.

Obezitatea (supraponderalitatea)

Daca ai o greutate peste media normala sau suferi de obezitate, atunci riscul de a naste prematur este foarte mare, chiar iminent. Excesul de greutate in sarcina determina aparitia unor complicatii (diabet gestational, preeclampsie, eclampsie, hipertensiune arteriala ) care obliga medicii sa recurga la cezariana si la o nastere inainte de termen.

Varsta

Cu cat ramai insarcinata la o varsta mai inaintata (dupa 35 de ani), cu atat riscul de a naste prematur creste. Sarcina dupa 35-40 de ani prezinta foarte multe riscuri care fac imposibila ducerea la termen a sarcinii.

Fumatul

Medicii au confirmat faptul ca fumatul are efecte dezastruoase asupra fatului si sarcinii. Unele dintre ele sunt nasterea prematura si implicit greutatea mica la nastere a copilului.

Anomaliile uterine si cervicale

Acestea implica forme anormale ale uterului sau cervixului, dar si fibroame uterine sau cantitatile prea mari sau prea mici de lichid amniotic.

Daca suferi de insuficienta cervicala, atunci este posibil sa ai nevoie de o procedura numita cerclaj. Aceasta este o interventie chirugicala facuta cu scopul de a mentine colul inchis pe toata durata sarcinii. Atunci cand medicul considera ca bebelusul este suficient dezvoltat in burtica, va recurge la nasterea prematura. Foarte rar, cele care sufera de aceasta problema duc sarcina la termen.

Pauza scurta intre 2 sarcini

Specialistii considera ca o pauza prea mica intre o nastere si o viitoare sarcina poate creste riscul de a naste prematur. Acesta considera ca trebuie sa treaca mai mult de 6-9 luni pana cand sa concepi un alt bebelus.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Factori risc nastere prematura Cauze nastere prematura Nastere prematura Avort spontan Fumat sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre