Pot naste pe cale naturala?

Intrebare:

- As vrea sa stiu si eu ce probabilitate am sa nasc natural in conditiile in care am doua operatii la col respectiv o rezectie si o conizatie in urma unei displazii agravate de col cu cin 3 si HPV cu risc inalt oncogen. Mi s-a spus ca o sa nasc prin cezariana pt ca, colul in urma cicatrizarii nu mai are capacitatea de a se dilata. De asemenea ca trebuie sa intru in travaliu(putin)ca sa pot elimina lohiile dupa. Ce implica asta? Voi suporta durerile de nastere?

Raspuns:

Intr-adevar, in urma interventiilor realizate la nivelul colului uterin acesta poate sa-si modifice capacitatea de a se dilata astfel ca se recomanda terminarea nasterii prin operatie cezariana

nastere-naturala

Necesitatea debutului travaliului in cazul unei operatii cezariene relativ programata (in care indicatia nu reprezinta o urgenta) izvoraste atat din dorinta de a se permite secretia unor hormoni si enzime specifice procesului de nastere care sa faciliteze trecerea si implicit adaptarea fatului din mediul intra la extrauterin.

De asemenea o dilatatie cat de mica a colului uterin va permite mult mai lejer si fiziologic lohiilor sa se scurga din cavitatea uterina prin orificiul colului dilatat.

Acest lucru nu implica insa ca veti suporta dureri foarte mari insa disconfortul contractiilor din timpul debutului de travaliu este resimtit diferit de fiecare persoana in parte in functie de pragul sensibilitatii dureroase.

Dr. Ciprian Pop-Began
Obstetrica ginecologie, Spitalul Universitar de Urgenta Elias

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Dr. Ciprian Pop-Began

Medic ginecolog

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Calculeaza data nasterii

Data de inceput a ultimei menstruatii:

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul