Cum imping in travaliu cu o anestezie epidurala

/ / Modificat: 2009-10-27
Cum imping in travaliu cu o anestezie epidurala





 

In travaliu, anestezia epidurala poate influenta puterea de a expulza fatul, din cauza efectelor pe care anestezicul le are asupra muschilor pelvieni.

Tocmai pentru ca muschii uterului sunt amortiti, sansele ca fatul sa necesite forceps sau sa ti se faca vacuum ori episiotomie sunt mari.

 Cum influenteaza epidurala expulzarea fatului

Anestezia epidurala poate prelugi stadiul al doilea al travaliului, din cauza amortirii muschilor vaginali. Deoarece muschii sunt relaxati si moi, acestia nu mai pot ajuta fatul sa se miste si sa se pozitioneze corect pentru expulzare. Epidurala influenteaza si nivelul de oxitocina (pitocina) si de multe ori este nevoie de administrarea unor cantitati suplimentare din aceasta substanta.

Desi este una din cele mai bune solutii pentru eliberarea de durere, anestezia epidurala are si riscuri:

• Creste nevoia de pitocina;

• Creste sansele de forceps sau vacuum;

• Creste sansele de epiziotomie;

• Mareste timpul de impingere in travaliu.

 Impulsul de a impinge sub actiunea epiduralei

La unele gravide, impulsul de a impinge poate fi potolit sau chiar anulat in al doilea stadiu al travaliului. Uneori se asteapta pana ce fatul ajunge mai jos in zona pelviana si abia atunci se impinge, lucru care ii permite mamei sa se odihneasca, sa nu impinga continuu, si fatului sa se pozitioneze corect.

 Incidenta cezarianei atunci cand impingi cu o epidurala montata

Studii ale cercetatorilor arata ca timpul de impingere cu o epidurala montata nu este necesar sa fie unul fix, in cazul in care atat mama cat si fatul sunt bine. Avand in vedere ca epidurala creste timpul de impingere, daca nici tu nici fatul nu aveti probleme, intreba doctorul daca exista vreun motiv care sa te impiedice sa mai incerci sa impingi, inainte de a renunta si a trece la o cezariana.

 Pozitii ale corpului pentru a impinge sub efectul epiduralei

Avand in vedere ca gravida este anesteziata, ea nu poate sa stea in prea multe moduri. Aceasta constrangere in ceea ce priveste mobilitatea corpului pe parcursul travaliului poate afecta procesul nasterii. Iata cateva pozitii pentru usurarea nasterii cu epidurala, pe care le poti incerca, cu ajutorul partenerului sau asistentelor:

• Culcata pe spate cu picioarele pe suporturi;

• Intinsa usor pe o parte;

• Semi-aplecata;

• Ajutata, pe vine;

• In semi-sezut, cu ajutor uman sau cu suporturi;

• In genunchi pe marginea patului, usor aplecata;


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre