Studiu: Femeile sunt mai predispuse riscului de insuficienta cardiaca imediat dupa nastere

/ / Modificat: 2018-11-27
Studiu: Femeile sunt mai predispuse riscului de insuficienta cardiaca imediat dupa nastere

Insuficienta cardiaca este cauza numarul unu pentru care mor proaspetele mamici in Statele Unite. Noi cercetari realizate de Universitatea din statul Illinois, Chicago, indica exact cand sunt femeile cel mai expuse riscului: in primele sase saptamani dupa nastere, cunoscuta si ca perioada postpartum.

Cercetatorii de la UIC s-au uitat la date de la 50 de milioane de spitalizari legate de sarcina in Statele Unite, intre 2001 - 2011. Intre 2001 si 2006, au gasit o crestere de 7.1 in fiecare an, la femeile dignosticate cu insuficienta in perioada postpartum.

Acestia au constatat, asemenea, o crestere in medie de 4,9% de insuficienta cardiaca in randul femeilor, inainte de nastere, si o pun pe seama celor care sufera de hipertensiune arteriala, diabet zaharat sau a altor factori de risc pentru insuficienta cardiaca, inainte de a ramane insarcinata.

Cercetarea, publicata in ianuarie 2018 in revista "Circulation: Heart Failure", sustine ideea ca femeile cu acest risc au nevoie de observatie postpartum mai atenta.

Ce este insuficienta cardiaca

Insuficienta cardiaca apare atunci cand inima nu mai poate pompa, in mod adecvat, suficient sange si oxigen necesar pentru a sustine alte organe ale corpului. De aceea, este o preocupare serioasa pentru americani. Aproximativ 5.7 milioane de adulti din tara au insuficienta cardiaca in fiecare an, iar 1 din 9 decese in 2009 a fost legat de insuficienta cardiaca, potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC).

Multe femei sunt externate dupa cateva zile de la nastere. De aceea, cercetatorii sugereaza ca riscul de a face insufucienta cardiaca s-ar schimba, daca medicii le-ar monitoriza cu atentie timp de aproximativ 6 saptamani.

"Cred cu tarie ca femeile cu risc crescut de spitalizare pentru insuficienta cardiaca necesita o educatie sanitara exhaustiva, cu accent pe semne si simptome," a spus Dr. Mulubrhan Mogos, profesor asistent la UIC si autorul principal al studiului.

De asemenea, studiul a constatat ca multe dintre femeile cu diagnostic de insuficienta cardiaca, atat inainte cat si dupa nastere, erau negre. Acestea veneau din partea sudica a Statelor Unite si locuiau in zone unde veniturile erau mai scazute si oamenii isi gaseau alinarea in practici mai putin sanatoase, cum ar fi fumatul si consumul de droguri si alcool.

"Din pacate, femeile care prezinta un risc crescut de insuficienta cardiaca sunt, de asemenea, mult mai susceptibile de a avea resurse scazute si, de asemenea, ar putea sa nu beneficieze de un sprijin social adecvat. De aceea, este nevoie de o strategie de supraveghere adecvata in primele zile postpartum, incluzand un apel telefonic sau o vizita la domiciliu de catre o asistenta medicala sau alti profesionisti instruiti in domeniul sanatatii", a afirmat dr. Mogos.

"Femeile trebuie sa-si evalueze stilul de viata"

"Stim ca prezenta crescuta a insuficientei cardiace este cauzata de factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat, precum si comportamente riscante, cum ar fi fumatul si consumul de droguri si alcool. Femeile trebuie sa-si evalueze stilul de viata si sa cunoasca factorii de risc," a adaugat si Suzanne Steinbaum, DO, director la Mt. Spitalul Sinai din New York City.

Dr. Steinbaum, purtatorul de cuvant al initiativei Go Red for Women din cadrul Asociatiei Heart Association (American Heart Association), spune ca astfel de studii ar putea fi un apel de trezire. Astfel, femeile trebuie sa fie deosebit de vigilente si educate cu privire la potentialii factori de risc ai insuficientei cardiace.

"Nu cred ca femeile nu isi dau seama ca tensiunea arteriala joaca un rol foarte important dupa sarcina. De aceea, controalele medicale din timpul sarcinii, dar si dupa, reprezinta o parte esentiala a verificarii acestor factori de risc," a spus Dr. Steinbaum.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre