Schimbarile fizice si emotionale dupa nastere

/ / Modificat: 2013-04-03
Schimbarile fizice si emotionale dupa nastere

Schimbarile emotionale care apar dupa nastere sunt cel mai adesea provocate de multitudinea de schimbari fizice prin care trece corpul mamicii dupa aducerea pe lume a bebelusului. Efortul organismului de a reveni la forma de dinainte de sarcina isi pune amprenta asupra tonusului psihic si increderii in sine a proaspetei mamici! Iata principalele schimbari prin care trece organismul postpartum si ce urme pot lasa in starea ta de spirit!

Schimbarile bruste de dispozitie

Schimbarile bruste de dispozitie pe care le-ai experimentat la inceputul sarcinii revin si dupa nasterea bebelusului. Sunt cauzate de schimbarile hormonale care au loc in organism dupa ce bebe paraseste uterul mamei. Nivelurile hormonale incep sa se restabileasca si sa revina la forma de dinainte de a ramane gravida. Pana la reglarea acestora, vei trai tot soiul de schimbari de dispozitie, carora probabil ca le vei gasi cu greu o explicatie - trecere de la ras la plans, de la tristete la veselie etc.

Greutatea, aspectul fizic si scaderea imaginii de sine

Oricat de mult ti-ai dori, nu vei mai avea aceleasi proportii corporale si forme pe care le aveai inainte de a ramane insarcinata, cel putin nu imediat dupa ce devii mamica. Prea putine proaspete mamici constientizeaza ca slabitul dupa nastere si revenirea la formele apetisante de altadata reprezinta un proces indelungat, care necesita multa rabdare si vointa din partea lor.

Din aceasta cauza, atunci cand vad ca dupa nastere raman cu burtica proeminenta, sanii ceva mai lasati si mai putin fermi, vergeturi sau observa ca le cade parul se intristeaza si incep sa acumuleze frustrari. Nu se mai simt atragatoare si incep sa isi mascheze defectele de care se rusineaza imbracandu-se larg si neglijent. Nu mai acorda atentie modului in care arata, iar stima lor de sine are puternic de suferit.

Este important ca in loc sa stea si sa sufere in tihna, sa inteleaga ca depinde doar de ele sa slabeasca si sa revina la un corp de invidiat, in cel mai scurt timp. Consultarea unui nutritionist sau psiholog, dar si sprijinul apropiatilor, le poate ajuta sa se simta mai bine in pielea lor si sa-si creasca stima de sine.

O stare de oboseala severa este normala dupa efortul extenuant al nasterii si dupa cateva nopti lipsite de un somn adecvat.

Pot fi deseori resimtite dupa prima nastere contractii, care devin din ce in ce mai violente la urmatoarele nasteri. Aceste contractii arata ca uterul revine la dimensiunile normale.
Pe parcursul unei perioade de patru-sase saptamani are loc eliminarea mucoasei uterine, care initial are un aspect sangeriu, apoi se va subtia, capatand un aspect rozaliu, iar in cele din urma va fi galbena.


Dupa nastere, parul ar putea deveni mai fragil pentru o anumita perioada de timp. Desi temperatura corporala este normala, transpiratia abundenta este un fenomen obisnuit deoarece organismul trebuie sa elimine surplusul de fluide.

Sanii cresc in volum si se instaleaza secretia lactata. Alaptarea la san incepe uneori la trei-patru zile de la nastere. Femeile care alapteaza la san isi pot atenua disconfortul folosind un sutien de sustinere, hranind copilul la cerere.


O sensibilitate crescuta la nivelul zonei vaginale este de asteptat sa apara. Aceasta senzatie de durere se va accentua in timpul urinarii sau a modificarilor de tranzit intestinal. Starea de confort va reveni in cateva zile.

Timp de cateva saptamani, pana la vindecarea cusaturilor, vaginul si vulva pot fi mai uscate si mai sensibile.

Reluarea vietii sexuale ar putea parea la inceput neinteresanta sau chiar imposibila. Ambii parteneri trebuie sa aiba rabdare. O sa revina interesul pentru viata sexuala, lucru dovedit de existenta familiilor cu doi sau mai multi copii. Actul sexual poate deveni mai confortabil daca se folosesc lubrifianti hidrosolubili sau spermicide.

In primele doua zile vei pierde aproximativ 4,5 kg. De restul vei scapa gradat, aproximativ 7 kg in urmatoarele sase saptamani. Nu te apuca de exercitii fizice inainte de a-ti consulta medicul.


Impreuna cu partenerul tau trebuie sa va decideti asupra modului in care veti interactiona cu prietenii si familia. Ar putea fi tentant sa iti inviti prietenii sau rudele sa viziteze copilul, dar aceasta ar putea sa ii afecteze perioada de odihna.

Dupa nastere, lasa o parte din grijile casei pe umerii celorlalti pentru a avea si tu timp sa te odihnesti. Este foarte important sa ii implici si pe cei dragi, in special partenerul, in procesul de ingrijire al copilului. Te vei simti coplesita de numeroasele responsabilitati ce apar.

Starea de Baby Blues

In primele zile dupa nastere, multe mamici experimenteaza asa numita stare de baby blues. Este confundata adesea cu depresia, insa este diferita de aceasta. Este vorba de o stare usoara de tristete si iritabilitate care iti poate acapara starea si te poate face sa plangi din aproape orice. Aceasta stare de spirit este fireasca la mamici si apare pe fondul oboselii acumulate in sarcina, schimbarilor hormonale, stresului de la nastere si a anxietatii care incearca majoritatea mamicilor. Dispare de la sine dupa doar 4-5 zile.

Depresia postpartum

Depresia postpartum este o stare de baby blues ceva mai complicata. Are un impact puternic in sanatatea fizica si emotionala a mamicilor. Este o stare accentuata de tristete, care intervine in abilitatea mamicii de a ingriji corespunzator bebelusul si de se autoingriji. Daca starea de baby blues dispare dupa cateva zile, depresia postnatala poate dura si saptamani sau luni, daca nu este depistata si tratata la timp.

Apare oricand in primele 3 luni dupa nasterea copilului si este considerata cea mai frecventa problema postnatala, 1 din 8 mamici experimentand aceasta afectiune. In afara de ajutorul si sustinerea de care o mamica care trece prin depresie postpartum are nevoie de la cei din jur, este nevoie si de suport psihoterapeutic.

Grijile, temerile, stresul si anxietatea

Anxietatea este o problema emotionala care acapareaza majoritatea proaspetelor mamici. Apare pe fondul stresului si grijilor care le framanta dupa nastere. Prin mintea ta trec o multime de ganduri, intrebari si dileme referitoare la abilitatile tale de mama, la sanatatea bebelusilor si la cum ti se va schimba viata dupa nastere.

Toate aceste emotii sau sentimente intense isi pun amprenta in sanatatea ta emotionala. Sunt normale, insa trebuie controlate cu atentie. Descarca-te de griji discutandu-le, pune intrebari atunci cand ai dileme si incearca sa intelegi mai bine ce se petrece cu tine.

Ai nevoie de ajutorul celor din jur, dar, inainte de orice, ai nevoie sa te ajuti pe tine insati apeland la un psiholog sau specialist in astfel de probleme.

Cand sa-ti faci griji

Iata cateva semne de ingrijorare ce iti dau de inteles ca s-a intamplat ceva:

  • Durere pelvina persistenta, asociata cu febra. Sangerarea puternica si urat mirositoare dupa primele zile de la nastere;
  • Zona distincta de roseata si durere la nivelul sanului, asociata cu febra;
  • Durere accentuata sau inflamatie la nivelul zonei vaginale dupa primele zile de la nastere;
  • Pierderea dorintei sexuale este o problema a ambilor parteneri;
  • Imposibilitatea de a-ti ingriji copilul; acesta plange in continuu;
  • Fobii morbide legate de copil;
  • Depresie persistenta;
  • Imposibiliatea de a dormi, manca si de a te concentra asupra sarcinilor zilnice;
  • Ura fata de copil.

Tu ce schimbari emotionale sau fizice ai constat in organismul si starea ta de spirit dupa nastere? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dupa nastere Depresie postpartum

Articole recomandate

Citeste si despre