Refacerea nivelului de fier dupa nastere

/ / Modificat: 2011-11-29
Refacerea nivelului de fier dupa nastere

Refacerea nivelului de fier dupa nastere poate fi o problema pentru noile mamici, mai ales pentru cele care au dat nastere prin operatie de cezariana. Odata ce o mamica poate sa manance normal dupa operatia de cezariana, ea trebuie sa dea o importanta majora refacerii nivelului de fier din organism prin alimentatie.

Unele femei afla ca sunt anemice dupa nastere. Asta inseamna ca au mai putine celule rosii de sange decat ar fi ideal pentru a suplimenta organismul cu oxigen. Anemia postpartum poate interveni dintr-o mai veche anemie din timpul sarcinii, din cauza sangelui pierdut la nastere sau de la o nastere multipla.

Dieta ideala pe care ar trebui sa o urmezi pentru a-ti reface nivelul de fier trebuie sa contina toate cele patru grupe majore de alimente, cu mai mult accent pus pe carne, legume cu frunze verzi si legume boabe.

Organismul tau primeste fier din doua surse majore

• Din procesul de reciclare a celulelor rosii care mor (dupa 120 de zile)

• Din alimentele pe care le consumi. Alimentele bogate in fier, de exemplu carnea rosie de la pui sau peste, contin fier intr-o forma care este usor utilizabila de catre organismul tau. Alte alimente, ca legumele verzi cu frunze, contin si ele fier, dar el este mai greu absorbit de catre organismul tau.

Dupa nastere s-ar putea ca din cauza pierderii mari de sange sa dezvolti o anemie pe baza lipsei de fier din organism.

Simptomele anemiei

• Oboseala

• Culoare palida a pielii

• Ameteli

• Iritabilitate/ nervozitate

• Unghii fara luciu

• Scadere in greutate

• Respiratie ingreunata

Daca esti anemica din cauza lipsei de fier, te vei simti mult mai obosita decat de obicei. Acest lucru iti poate afecta bucuria de a petrece timp impreuna cu bebelusul tau si poti deveni foarte irascibila cu cei din jurul tau.

Depresia postpartum este si ea mai comuna printre femeile care au niveluri scazute de fier in organism. Daca crezi ca suferi de lipsa de fier sau ai anemie, programeaza-te pentru un set de analize la doctorul tau.

Tratamentul anemiei si alimentatia corecta

Doctorul tau iti va testa sangele in timpul perioadei postpartum. Daca testele de la laborator confirma faptul ca esti anemica, vei incepe imediat un tratament. Daca ai pierdut mult sange la nastere, probabil ca ai facut deja o transfuzie. Daca nu a fost cazul, tratamentul are ca scop refacerea nivelului de fier prin dieta alimentara adecvata si suplimente.

Daca doctorul tau iti prescrie sa iei suplimente de fier, va trebui sa ajuti corpul tau sa le absoarba. Pentru a face lucrul acesta, mananca o masa care sa contina o cantitate mare de vitamina C atunci cand iei suplimente de fier. Surse foarte bune de vitamina C sunt rosiile, fructele citrice, cartofii copti si broccoli. Poti include si un aliment ce contine fier.

Alimente ce contin fier sunt: carnea rosie, organele de animale, spanacul, ouale si anumite cereale fortifiate cu fier. Incearca sa nu iei suplimente de calciu atunci cand iei suplimente de fier pentru ca interfereaza cu absorptia lor.

Sursele bune de calciu reprezinta: laptele, iaurtul, branza etc. Cu toate acestea, lactatele slabe sunt foarte importante din punct de vedere nutritional asa ca nu le elimina complet. Include alimente bogate in calciu la mesele la care nu iei suplimente de fier.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre