Am depresie?

/ / Modificat: 2006-07-07
Am depresie?
Intrebare:

- Am 28 de ani si sunt mama unui baiat in varsta de 20 luni. As vrea sa incep prin a spune ca am avut o nastere destul de dificila (pe cale naturala), aducand pe lume un copil sanatos ce cantarea 4500 gr, avea 54 cm lungime. In perioada imediata nasterii m-am confruntat cu o serie de probleme personale. Desi au trecut 20 de luni de atunci, nu mai sunt aceeasi: sunt mai nervoasa si destul de frecvent mi se intampla sa fiu nemultumita de viata mea, de cei de langa mine. In plus, sunt mult mai sensibila. Intrebarea mea este daca este posibil sa sufar de o depresie sau daca de vina este stressul?

Raspuns:

Draga mamica,


Draga mamica,

M-ar fi ajutat foarte mult sa stiu in ce au constat problemele personale si daca ai reusit sa le rezolvi. Venirea pe lume a unui copil este un eveniment foarte important in viata fiecarei familii. Nimic nu mai este ca inainte. Totul se schimba, chiar si noi. Multe probleme, multe responsabilitati. Oare

Intrebari, griji, responsabilitati ce te coplesesc. Sotul oare te intelege, te ajuta? Ceilalti membri ai familiei cum se comporta, cum te ajuta? Acum mergi la serviciu? Iata niste intrebari la care as dori un raspuns.

Faptul ca esti nervoasa, nemultumita ma face sa cred ca nu merge totul asa cum iti doresti. Ceva s-a schimbat si nu cred ca iti dai seama unde si cand.

  

Ma intrebi daca este posibil sa ai o depresie. Simptomele caracteristice depresiei sunt: tristete, pierderea interesului pentru activitatile care inainte iti faceau placere, tulburari ale instictului alimentar, tulburari de somn, agitatie sau lentoare, sentimente de inutilitate, vinovatie, autodevalorizare, dificultati de concentrare a atentiei, idei legate de moarte, de suicid, plans frecvent, frica, etc. Crezi ca simptomele tale seamana cu cele prezentate mai sus?

                

Daca da nu ezita sa ceri sfatul unui specialist (psihiatru), daca nu te rog consulta un psiholog care sa te ajuta sa rezolvi problemele affective si relationale.

Psiholog Anamaria Mihai

Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre