Adevaratele nevoi ale mamelor imediat dupa nastere

/ / Modificat: 2014-06-27
Adevaratele nevoi ale mamelor imediat dupa nastere

Ca proaspata mamica, stii ca cea mai mare bucurie si implinire este sa iti tii bebelusul in brate, dar totodata ti-ai dat seama ca niciodata nu esti suficient de pregatita pentru a fi parinte. Din momentul in care bebelusul vine pe lume, lumea ta se complica si foarte putine persoane din jur inteleg momentele delicate prin care treci. Ai o casa de ingrijit, mancare de facut, un tatic de ajutat si multe probleme de rezolvat, iar lista prioritatilor tale se schimba zilnic, diminuand considerabil timpul pe care ai vrea sa il petreci cu bebe.

Intelegere din partea celorlalti

Noptile nedormite, schimbarile hormonale, oboseala - toate te fac mai irascibila, mai nervoasa si mai sensibile in primele saptamani dupa nastere. Ai vrea ca ceilalti sa inteleaga ca nu ai nimic personal cu ei.

Este doar o faza, plina de schimbari si momente cu impact emotional puternic, in fata carora ti-ai dori ca ceilalti sa fie ceva mai intelegatori - sa nu ti se reproseze ca tipi, ca nu ai casa "luna" de curatenie, ca nu ai gatit cina sau ca nu ai platit ultima factura de curent.

Prieteni pe umarul carora sa (se) planga

Tumultul emotional prin care treci si schimbarile din viata ta te transforma intr-un maldar de nervi, sentimente si trairi, care abia asteapta sa fie descarcate si scoase la iveala. Ai nevoie de acel prieten pe umarul caruia sa (te) plangi si care sa fie acolo doar pentru a te asculta si atat. Stii bine ca sfaturile nu sunt de mare ajutor in acele momente, iar criticile cu atat mai putin.

Ajutor din partea celor din jur

Orice proaspata mamica poate confirma ca are nevoie de ajutor. Chiar daca adesea nu indrazneste sa il ceara, este o nevoie reala si apasatoare, pe care si tu ti-ai dori ca cei din jur sa o intuiasca. In timp ce abia deslusesti ce inseamna viata de parinte, ti-ai dori ca ceilalti sa se ofere, din cand in cand, sa te ajute cu pregatirea mesei, curatenia casei, cumparaturile etc.  

Mai mult timp pentru sine

Pe de-o parte, ti-ai dori sa petreci fiecare secunda cu bebelusul tau. Pe de alta, simti ca ai ajuns la capatul puterilor din cauza oboselii si a noptilor nedormite, iar putin timp pentru tine nu ti-ar strica. Visezi cu ochii deschisi la o baie lunga si relaxanta, la cititul unei carti bune sau la o seara intreaga de somn odihnitor.

Ti-ai dori ca ceilalti sa iti daruiasca, ianinte de orice alt produs sau obiect, putin timp pentru tine. Sa se ofere sa stea cu bebelusul si sa aiba grija de el, pentru ca tu sa te relaxezi putin si sa-ti recapeti puterile pierdute in ultima vreme.  

Mai mult timp cu bebe

... si mai putin timp pierdut cu problemele de zi cu zi legate de bani, facturi, gatit, curatenie, serviciu etc. Primele saptamani si luni cu bebelusul sunt esentiale pentru consolidarea relatiei dinhtre voi si pentru deprinderea abilitatilor de parinte. Din acest motiv, uneori, ai prefera ca ceilalti sa inteleaga nevoia ta de a sta mai mult cu nou-nascutul si ti-ai dori sa-si reduca nenumaratele asteptari pe care le au de la tine.  

Ce alte nevoi stringente crezi ca mai au nevoie mamele imediat dupa nastere? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre