Rolul gimnasticii la copiii nascuti prematur

| | Modificat: 2012-01-10 12:07:48

Copiii nascuti prematur nu au aceeasi dezvoltare neuromotorie ca a unui bebelus nascut la termen. Ei se nasc cu organismul insuficient dezvoltat si au nevoie de ingrijiri speciale. Masajul si gimnastica sunt esentiale pentru toti bebelusii inca din primele zile dupa nastere, dar pentru prematuri au un rol special, ajutandu-i sa recupereze si sa dezvolte abilitati motrice normale.


Gimnastica medicala a bebelusuilor este recomandata atunci cand exista anumite deficiente sau probleme in dezvoltarea lui, asa cum se intampla cu prematurii. Exercitiile sunt facute de chinetoterapeuti si au ca rol corectarea, imbunatatirea si perfectionarea miscarilor sugarului.

Aptitudinile neuromotorii ale bebelusilor prematuri sunt deficitare spre deosebire de cele ale micutilor nascuti la termen. Gimnastica medicala trebuie inceputa cat mai repede dupa nastere pentru ca rezultatele sa fie mai rapide. Cu astfel de bebelusi trebuie sa se lucreze intens cu privire la recuperarea motrica. Deficitul de dezvoltare fata de copiii nascuti la termen se recupereaza adesea pana in jurul varstei de 2 ani. Nu este un demers usor, ci unul care presupune rabdare si angajament din partea parintilor.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci dupa nastere este sa gasesti un chinetoterapeut si sa ii soliciti serviciile. Multi parinti opteaza sa faca singuri astfel de masaje si exercitii, insa este destul de periculos. Masajul medical nu este acelasi lucru cu cel pe care i-l faci copilului dupa baita. Trebuie sa ai cunostinte medicale temeinice pentru ca el sa dea rezulatae. Un chinetoterapeut va realiza un program de exercitii adaptat nevoilor si conditiei medicale a bebelusului tau.

Prin gimnastica medicala realizata la copiii prematuri se urmareste in mod special:

 • relaxarea si tonifierea musculaturii;

 • stimularea circulatiei sanguine;

 • evitarea tulburarilor posturale;

 • stimularea dezvoltarii;

 • formarea de deprinderi locomotorii si neuromotorii corecte;

 • tonifierea inimii si a plamanilor.

Gimnastica medicala urmareste intarirea si accentuarea miscarilor naturale ale corpului, fara a supune bebelusul unui efort si fara a-l incomoda in vreun fel. In plus, masajul si gimnastica au beneficii si in alte zone ale sanatatii lui:

 • il ajuta sa doarma mai bine;

 • il ajuta sa socializeze;

 • favorizeaza digestia;

 • combate rahitismul etc.

Taguri Nou-nascut Copil nascut prematur Gimnastica recuperare bebelusi

Daniela Ganciu

Pasionata de cuvinte cu sens, puse in forme si ambalaje practice si utile pentru orice mamica sau viitor parinte. Intotdeauna scriu cu gandul ca articolul va deveni un ghid, un prieten, un ajutor pentru cititorii mei.

Articole recomandate

Silueta perfecta - Controlul greutații. Capsule pentru slabit din plante naturale de la Fares.
Silueta perfecta - Controlul greutații. Capsule pentru slabit din plante naturale de la Fares.

Ajuta la scaderea in greutate, arderea grasimilor si eliminarea toxinelor din organism.

Biomicin Forte - antibiotic natural.
Biomicin Forte - antibiotic natural.

Antibacterian natural impotriva infecțiilor respiratorii. Formula pe baza de uleiuri esențiale pentru eliminarea bacteriilor de la nivelul tractului respirator. Acționeaza si impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice.

Silueta perfecta Controlul apetitului. Capsule pentru slabit din plante naturale.
Silueta perfecta Controlul apetitului. Capsule pentru slabit din plante naturale.

Ajuta la scaderea poftei de mancare, menținerea senzației de sațietate, fara reacții adverse.

Citeste si despre