Nutritionistul Mihaela Bilic, despre nevoile nutritionale ale sugarului

/ / Modificat: 2018-10-21 00:00:00

Alimentatia nou-nascutului este esentiala in cresterea si dezvoltarea lui corespunzatoare, iar obiectivul nu este sa creasca mult, ci sa creasca bine. De ce este foarte important primul an de viata? Pentru ca se pun bazele unei nutritii sanatoase, care sa asigure o greutate adecvata copilului si sa previna mai tarziu aparitia obezitatii.

nutritie bebelus

In primele luni, bebelusul creste cu 1 g/ora (24-25 g/zi), ceea ce face ca la varsta de 5 luni greutatea de la nastere sa fie dubla, iar pana la varsta de un an sa se tripleze. La nastere, copilul masoara, de obicei, 50-52 cm, iar la un an 73-76 cm, fiind perioada in care creste in inaltime cel mai mult (cu aproape 50%) din intreaga viata, depasind perioada de pubertate. In primele 12 luni de existenta continutul de proteine al organismului se multiplica de 4 ori, iar cel de minerale, in special calciu, de 5 ori.

Ce nevoi nutritionale are sugarul

Daca se compara nevoile unui nou-nascut de 5 luni cu cele ale unui adult (referire la greutatea corporala) reiese ca necesarul de proteine este de 1,5 ori mai mare, cel de calciu de 2 ori mai mare, iar de vitamina D este nevoie intr-o cantitate de 10 ori mai mare.

Un sugar consuma de aproape 3 ori mai multe calorii (100 cal/kg corp/zi) fata de un adult (maxim 40 cal/kg corp/zi), are pulsul si respiratia mult mai accelerate, in timp ce nevoile hidrice sunt de 3-4 ori mai mari.

Dupa varsta de 6 luni copilul creste mai putin, insa nevoile energetice raman in continuare crescute, deoarece caloriile „economisite“ dupa incetinirea dezvoltarii corporale vor  fi consumate prin activitatea fizica accentuata.

La nastere, copilul primeste obligatoriu o doză unica de vitamina K pentru prevenirea hemoragiilor, deoarece în primele luni de viata tubul digestiv este steril, deci lipsit de bacteriile responsabile de sinteza vitaminei K.

Taguri Alimentatie Nou nascut Alimentatie nou-nascut Mihaela bilic

Articole recomandate

Citeste si despre