Pionierul aplicatiilor cu celule stem mezenchimale in terapia bolilor neurologice in Europa

/ / Modificat: 2015-07-10
Pionierul aplicatiilor cu celule stem mezenchimale in terapia bolilor neurologice in Europa

Transplanturile realizate cu celule stem hematopoietice din sangele cordonului ombilical nu mai sunt surprinzatoare. Mai mult decat atat - acestea sunt considerate a fi o terapie standard de tratament pentru aproape 80 de boli grave.

Dar acest lucru inseamna oare ca am invatat deja sa utilizam cordonul ombilical la intregul sau potential? Nimic mai gresit! Acest lucru a fost dovedit de medicii polonezi care au fost printre primii din Europa Centrala care au administrat celule stem izolate din gelatina Wharton a cordonului ombilical intr-o terapie pentru boli neurologice.

Sangele din cordonul ombilical a fost transplantat cu succes timp de 25 de ani. Tesutul recoltat imediat dupa nasterea copilului contine nu numai valoroase celule hematopoietice, dar si celule stem mezenchimale.

Ambele tipuri de celule au un lucru in comun - ele pot fi recoltate si stocate doar la nasterea bebelusului. Sursele acestor celule sunt diferite - celulele hematopoietice sunt izolate din vasele de sange ale cordonului ombilical, in timp ce celulele mezenchimale provin din asa-numita gelatina Wharton, situata in tesutul din cordonul ombilical.

Proprietatile celulelor stem mezenchimale

Celulele stem mezenchimale reprezinta o sansa pentru o noua abordare terapeutica. Acestea sunt celule multipotente care au capacitatea de auto-reinnoire si diferentiere in diverse tipuri de celule specializate (condrocite, osoase sau celule nervoase). Aceste proprietati unice ale celulelor mezenchimale sunt utilizate de catre medicii polonezi, care le administreaza pacientilor in cadrul unor experimente clinice.

"Celulele stem mezenchimale sunt celule cu un potential terapeutic urias, deoarece acestea pot repara celulele deteriorate si pot produce cantitati semnificative de substante imunomodulatoare. Din acest motiv, ele sunt aplicate in situatii in care terapiile standard nu aduc rezultatele asteptate" - Dr. Dariusz Boruczkowski, Director Medical FamiCord.

"Pana in acest moment am livrat probe de celule mezenchimale pentru tratamentul a peste 50 de pacienti din Polonia, Romania si Letonia, in mai multe centre clinice din Polonia si din strainatate. De cele mai multe ori au fost utilizate pe pacienti care sufereau de boala grefa-contra-gazda sau scleroza amiotrofica laterala", a declarat Dr. Dariusz Boruczkowski

Aceste terapii inovatoare sunt posibile datorita laboratorului de specialitate al Bancii Poloneze de Celule Stem (PBKM - fondator al FamiCord Group). PBKM a obtinut aprobarea Inspectorului Sef al Departamentului Farmaceutic de a realiza un produs medical pentru terapiile avansate, reprezentate de celulele stem mezenchimale din gelatina Wharton, in procedurile spitalicesti.

"Acest produs este realizat in laboratoare specializate, intr-un mediu ultra curat, in aceleasi conditii ca in cazul fabricarii medicamentelor. Preparatele cu celule mezenchimale sunt produse individual pentru fiecare pacient in parte." a declarat Dr. Tomasz OÅ‚dak, Director al Laboratoarelor Grupului FamiCord.

Biogenis

Astfel de terapii sunt considerate inovatoare si nerambursabile, centrele clinice in care se pot aplica astfel de terapii trebuie sa indeplineasca mai multe cerinte legale, inclusiv aprobari ale comitetelor bioetice.

Procedura de preparare a celulelor stem este destul de complicata si solicitanta pentru personalul laboratorului. Cu toate acestea, de cele mai multe ori aceasta este singura sansa de a imbunatati starea pacientilor sau, uneori, de a le salva viata.

Cooperarea in domeniul cercetarii In afara de producerea celulelor pentru nevoile de terapii experimentale individuale, PBKM desfasoara de asemenea proiecte de cercetare. Primele teste clinice cu celule stem din tesutul cordonului ombilical aplicate in cazul Displaziei Bronhopulmonare, o boala care apare de multe ori la nou-nascutii prematuri, vor fi efectuate in Spania, in a doua jumatate a acestui an.

Sevibe Cells, un membru al Grupului FamiCord, va juca un rol esential in aceste studii clinice, fiind furnizorul celulelor stem utilizate pentru transplant. "Suntem foarte bucurosi ca putem participa la proiecte de cercetare, care pot contribui la utilizarea pe scara mai larga a celulelor stem in medicina", spune CEO-ul Grupului FamiCord, Jakub Baran.

"Tot mai des, clinicienii si cercetatorii isi indrepta atentia spre celulele stem din proiectele de cercetare. Laboratoarele FamiCord din intreaga Europa sunt deschise pentru cooperare cu parteneri seriosi interesati de acest domeniu", adauga dl. Jakub Baran.

Despre BIOGENIS

BIOGENIS este o banca de celule stem privata, parte a FamiCord, grup european de banci de celule stem cu locatii de stocare proprii, partenere si comerciale in Spania, Letonia, Romania, Polonia, Germania, Italia, Ungaria, Croatia, Serbia, Bosnia Herzegovina, Statele Unite, Turcia.

In 2009, Biogenis a finalizat un centru de stocare si prelucrare a celulelor stem in Bucuresti.

Contact: BIOGENIS SRL Bucuresti, bulevardul Dimitrie Pompei nr. 10A, Cladirea CONECT1 - parter, Bucuresti,Sector 2, Telefon/Fax: +4021 312 30 41.

Cluj, calea Turzii nr. 101, parter, Cluj Napoca. Telefon/Fax: +40726 712 772

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Celule stem Celule stem sange ombilical Alegere banca celule stem

Articole recomandate

Citeste si despre